Ik heb een selecte vriendenkring waar eerlijkheid een must is

Hoe heb jij je vriendenkring uitgezocht? Lees in dit artikel waarom het belangrijk is om selectief te zijn.
Ik heb een selecte vriendenkring waar eerlijkheid een must is

Laatste update: 02 maart, 2022

Als je wilt dat je vriendenkring of je meest vertrouwde mensen eerlijk en betrouwbaar zijn, maakt dat je nog geen “snob” of een manipulatief persoon. Het betekent dat je weet wat je wilt en geen kostbare tijd wilt verspillen, die van jouzelf of van iemand anders.

Misschien heb je relaties die je voor het gemak te lang volhoudt. Hij die nooit geeft, zal op een dag zelfs de meest geduldige vriend uitputten, en hij die weinig geeft en slecht geeft, zal alleen maar spanning creëren.

Verwacht van anderen ten minste de helft van wat je voor hen doet, niet uit gemak maar uit eigenwaarde. Als het waar is dat relaties niet wiskundig zijn, zijn het ook geen ‘paranormale zaken’. Weet hoe je “nee” kunt zeggen tegen iemand die nog nooit iets heeft gedaan, zodat je een “ja” kunt geven aan degenen die het echt verdienen.

Je vriendenkring selecteren is intelligent zijn

Soms opent het stellen van grenzen aan ons geduld, onze tolerantie voor dingen die het wel verdienen. Dagen, maanden en jaren lang leugenaars, arrogante mensen en degenen die niet het beste voor ons lijken te willen hebben, is niet zo’n geweldig idee, toch?

We komen altijd mensen tegen die ons naar beneden halen. Het kunnen onze bazen zijn of iemand in onze familie. Als het een van dit soort relaties is, kan het ingewikkelder zijn om ze te verbreken. Maar daar hebben we het nu niet over.

We hebben het over die mensen die je uit je leven kunt halen, degenen die je leven ongemakkelijk maken en niets goedmaken wat je ze aanbiedt. Je houdt de relatie gewoon in stand voor de schijn, uit angst of vanwege een gebrek aan zelfrespect. Deze mensen wil je niet in je vriendenkring.

Omgaan met mensen die niets in ons leven brengen, resulteert in verdorde relaties. Het is als bloemen water geven met bleekmiddel. Het lijkt alsof je ze water geeft, maar in werkelijkheid vergiftig je ze langzaam.

Veel mensen in de straat

Een gepland beeld voor onze relaties

Naarmate we groeien, evolueren of veranderen, veranderen de meesten van ons onze sociale relaties, vooral hechte. Als we het leuk vinden om veel verschillende relaties te hebben tijdens de adolescentie en vroege volwassenheid,  hebben we de neiging om kwaliteit boven kwantiteit te verkiezen wanneer we echte volwassenheid bereiken.

Daarom beschouwen we eerlijkheid als een essentieel ingrediënt voor onze relaties en in onze vriendenkring. We hebben niet zoveel tijd, en de tijd die we wel hebben, willen we doorbrengen met mensen die ons verrijken.

Als we om ons heen kijken, vertelt de samenleving ons dat we een persoonlijk merk moeten creëren, dat het zo aantrekkelijk mogelijk moet zijn voor anderen. We moeten een onberispelijk profiel maken dat niet alleen ons werk, maar ook ons persoonlijke omvat. We moeten als een concurrerend product zijn, ook al is dit misschien niet authentiek.

“Contact” via internet en sociale netwerken plaatst ons in een gecompliceerde situatie. Het lijkt erop dat we moeten blijven omgaan met mensen met wie we niets meer gemeen hebben. Dit alles moedigt een flagrante hypocrisie in ons leven aan, waardoor we tijd besteden aan mensen aan wie we geen seconde willen besteden.

We moeten er nogmaals op wijzen dat we niet in een vals idealisme willen vervallen: het is gewoon een kwestie van onszelf aansporen om zoveel mogelijk alles te vermijden dat niets aan ons leven toevoegt.

Jongen in boom met uilen

Wat zoek je? Zoek het zonder schuldgevoel

Er zijn veel mensen met een theatrale, narcistische neiging, die de neiging hebben zich te omringen met relaties die hen roem, populariteit of contacten opleveren. Op deze manier worden de relaties minder natuurlijk en veranderen ze in een medium, zo kunstmatig als technologie, om andere doelen te bereiken.

Aan de andere kant zoeken de meesten van ons relaties als doelen op zich. Ze kunnen onze korte reis door deze wereld aangenamer maken, maar meer ook niet. Als je dus op zoek bent naar echte relaties, als dat echt is wat je voor jezelf wilt, vraag dan niets minder.

Als we ergens recht op hebben in dit leven, dan is het om te proberen onszelf geen pijn te doen. Dit gebeurt door afstand te nemen van dingen die ons een slecht gevoel geven.

Misschien ben jij op een gegeven moment ook geen goede vriend meer geweest. Je verspilde hun geduld, verveelde ze met je gesprekken, of je aanwezigheid was niet langer aangenaam voor hen. Ondanks dit alles blijf je, je hebt het volgehouden. Twijfel daarom niet aan je inspanningen om jezelf te omringen met eerlijkheid en eenvoud in je relaties, ook al gaan ze misschien door moeilijke tijden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.