Ondanks duizend teleurstellingen geloof ik nog steeds in goede mensen

Er zijn nog steeds eerlijke, verantwoordelijke en oprechte mensen. Er zijn nog steeds mensen vrij van bitterheid en de teleurstellingen van de wereld. Ondanks duizend teleurstellingen geloof ik nog steeds in goede mensen.
Ondanks duizend teleurstellingen geloof ik nog steeds in goede mensen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 10 september, 2022

Er zijn nog steeds eerlijke, verantwoordelijke, oprechte, vriendelijke, capabele, zorgzame, verstandige en respectvolle mensen in de wereld. Er zijn nog steeds mensen die afstand nemen van bitterheid, egoïsme, hypocrisie, overmoed en de teleurstellingen van de samenleving.

Het zijn mensen die ons troosten en ons dlatengeloven dat de mensheid niet verloren is. Ze helpen ons om ons geloof te herwinnen in de mogelijkheid om een wereld te herbouwen die verdorven is door eigenbelang, leugens en onwaarheden.

Goede mensen zien er vriendelijk, attent en nederig uit, maar ze beseffen dit niet eens van zichzelf. Ze weten niet dat ze alles vertegenwoordigen dat ons gelukkig maakt. Ze weten niet hoe belangrijk ze zijn, tot in de kleinste details.

“Hoe geweldig is het dat niemand ook maar een moment hoeft te wachten voordat hij begint met het verbeteren van de wereld.”

Anne Frank

Wat we leren van goede mensen

Geweldige mensen bieden ons niet alleen een glimlach, troost en geluk. Ze bieden ons ook mooie herinneringen die levenslessen worden door onze emotionele ervaringen.

Vriendinnen

Gelukkig kruisen we hun paden en leren we dat goede daden meer waard zijn dan goede bedoelingen. We leren dat wat we anderen aanbieden altijd vermenigvuldigd naar ons terugkomt. Alles bij elkaar genomen leren we ook dat de beste beloning die is die binnenin gevonden kan worden.

Het leven is geen stabiliteit, maar eerder weten hoe je met evenwicht moet lopen. Om dit te kunnen doen, moeten we ons goed voelen over wie we zijn. De enige optie die we hebben is om wrede bedoelingen te verwerpen en erachter te komen hoe we van onze negatieve emoties kunnen leren.

Emoties opvoeden, vriendelijkheid opvoeden

Het feit dat we niet altijd goede bedoelingen en positieve gevoelens hebben, maakt ons geen slechte mensen. Het maakt ons normale mensen. Hierover bestaat veel verwarring, aangezien we een persoon vaak volledig labelen of beoordelen op basis van enkele op zichzelf staande feiten.

Het is bijvoorbeeld volkomen natuurlijk om jaloezie, woede, woede of afgunst te voelen. We moeten hier echter niet door worden gekweld. Waar we vooral op moeten letten, is dat we niet handelen volgens deze gevoelens en emoties.

Met andere woorden, we moeten onszelf niet laten opblazen als een vulkaan, en ons ook niet laten domineren door bepaalde omstandigheden.

Het is duidelijk dat we jaloers zullen worden als we zien dat iemand anders iets heeft waar we naar verlangen, of als we iemand anders vooruitgang zien maken in zijn leven terwijl we vast blijven zitten. Dit soort emoties mogen geen teleurstellingen of frustraties zijn, maar kansen voor groei.

Dit betekent op geen enkele manier dat we een positieve beschrijving van ons karakter niet verdienen. Met het simpele feit dat we ons ervan bewust zijn dat we niet aan één van onze emoties of negatieve gevoelens kunnen ontsnappen, kunnen we nog een stap vooruit zetten op het pad van ontwikkeling van onze emotionele intelligentie.

Meisje en vlinder

Advies om destructieve emoties te overwinnen

Over het algemeen zeggen we dat emotioneel intelligente mensen degenen zijn die worden gekenmerkt door eerlijk, authentiek, loyaal, eerlijk, voorzichtig en respectvol te zijn. Dit zijn aspecten die vaak kenmerkend zijn voor mensen die goed in balans zijn.

Vriendelijkheid is een geschenk waar men zowel van moet genieten als eraan werken. Om dit emotionele evenwicht te bereiken dat we zo bewonderen, moeten we leren onze destructieve emoties te overwinnen.

Zoals we al weten, zijn maar heel weinig mensen in staat deze destructieve emoties gewoon te laten verdwijnen. Hoogstwaarschijnlijk kunnen ze nooit helemaal verdwijnen. Dit zou indruisen tegen de emotionele aard van de mens. Om deze moeilijke gevoelens te overwinnen, moeten we werken aan bepaalde aspecten van hen en van onszelf:

1. We moeten ze begrijpen

Zoals we al zeiden, moeten we onszelf afsnijden van het idee dat onze emoties ondraaglijk zijn. We moeten een stap verder gaan om dit nieuwe geloof te consolideren. Wanneer deze emoties die we als destructief beschouwen, naar boven komen, moeten we erover nadenken, wat ze betekenen en waardoor ze zijn ontstaan.

2. We moeten onszelf bevrijden van angst

Emotionele wezens zijn is niet iets dat negatief is, toch? Vanuit deze redenering kunnen we zeggen dat het voelen van jaloezie of woede op een bepaald moment ook niet negatief is. Uiteindelijk is de stelling hetzelfde. Het enige verschil is dat we door het benoemen van de emotie specifieker worden en concreter spreken. Het concept blijft echter hetzelfde.

Ondanks duizend teleurstellingen geloof ik nog steeds in goede mensen

Het is waarschijnlijk draaglijker om te bedenken dat het normaal is dat een kind boos of jaloers wordt. We weten dat we een kind niet hoeven te straffen voor het voelen van deze dingen. We moeten ze juist helpen de situatie te begrijpen en te begrijpen wat ze voelen.

Waarom behandelen we onszelf niet op dezelfde manier? Het is precies hetzelfde. Dit begrijpen en internaliseren zal ons helpen om niet bang te zijn voor onze eigen aard en onze eigen emoties.

3. We moeten alle labels eraf halen

Over het algemeen hebben mensen de neiging om interne, stabiele en globale aanduidingen te maken voor het gedrag dat anderen als negatief beschouwen. Hoewel we misschien welwillender voor onszelf zijn, zijn we uiteindelijk bang dat anderen ons zullen labelen en categoriseren.

We zijn ons er niet altijd van bewust dat dit in onze geest gebeurt, maar we kennen wel het vooroordeel dat betekent dat anderen ons beschouwen als conformeren aan iets dat ons niet definieert.

4. Emotioneel evenwicht cultiveren

We zouden destructieve emoties kunnen beschouwen als gevoelens die schadelijk zijn voor zowel onszelf als anderen. De waarheid is dat ze alleen destructief worden als ze ons mentale evenwicht verstoren.

Met andere woorden, het is niet zozeer het werkelijke gevoel van woede, maar het is om die woede in de loop van de tijd te laten opbouwen en aan ons te laten wegvreten. Hoewel het niet gemakkelijk is om positiviteit te halen uit elke emotie die we hebben, is het de weg die we moeten nemen om de mentale rust te bereiken waar we zo naar verlangen en die we bewonderen.

Op deze manier zal het nadenken over onze emoties en eigenwaarde ons helpen aspecten te bevorderen die verband houden met goede mensen zijn, zoals mededogen, vrede en vertrouwen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.