Vaker glimlachen: je zult je zoveel beter voelen

De glimlach is een eenvoudig maar krachtig hulpmiddel. Het helpt je om gelukkiger en gezonder te zijn en te genieten van je relaties met anderen. Wij vertellen je over de voordelen.
Vaker glimlachen: je zult je zoveel beter voelen

Laatste update: 17 december, 2021

Je glimlach is een uitdrukking van geluk, plezier en vriendelijkheid. Het is bij je op de beste momenten van je leven en baant de weg voor je als het gaat om de omgang met anderen. Desondanks is het niet altijd aanwezig in je dagelijkse leven zoals het zou moeten zijn. Sterker nog, als je je laat meeslepen door routine, stress en zorgen, heeft je glimlach de neiging om te vervagen. Wat doet vaker glimlachen voor je?

Misschien denk je dat een glimlach natuurlijk moet zijn en niet geforceerd. Je kunt een valse glimlach inderdaad beschouwen als een teken van hypocrisie of emotionele onderdrukking. Het kan echter een zeer positieve gewoonte zijn. In feite levert het simpele feit van glimlachen je grote voordelen op.

Een lachende vrouw

De glimlach en de voordelen ervan

De relatie tussen glimlachen en positieve emoties is niet eenrichtingsverkeer. Met andere woorden, het gebeurt niet alleen als reactie op prettige situaties, maar door te glimlachen kun je situaties aangenamer maken.

Dit is een kracht waarvan je je niet altijd bewust bent, maar die je wel vaker zou moeten gaan gebruiken. Daarom willen we de belangrijkste voordelen van glimlachen met je delen(Spaande link).

Het verbetert je humeur

Glimlachen verbetert je humeur. Dit gebeurt vanwege de bidirectionele relatie die bestaat tussen emoties en je uitdrukkingen. Als je bijvoorbeeld boos bent, frons je; als je verdrietig bent, huil je; en als je je gelukkig voelt, glimlach je. Je kunt dit proces echter ook omgekeerd gebruiken.

Sterker nog, als je lacht, interpreteren je hersenen dat je gelukkig bent en zetten ze onmiddellijk mechanismen in werking die dit mogelijk maken. Daarom kun je met dit eenvoudige gebaar je emotionele toestand beïnvloeden. Probeer het eens en je zult zien hoe effectief het is!

Het helpt je te ontspannen en pijn te verminderen

Als je lacht, geven je hersenen verschillende stoffen af aan je lichaam, zoals endorfine, serotonine en andere natuurlijke pijnstillers. Hierdoor voel je je meer ontspannen en krijg je verlichting van fysieke en emotionele pijn.

Bovendien wordt in deze situatie de productie van hormonen zoals cortisol en adrenaline, die bijdragen aan het ontstaan van stress, geremd. Het effect van je glimlach is daardoor nog groter.

Faciliteren van sociale relaties

De glimlach is een sociale facilitator omdat het anderen laat zien dat je een open en niet-bedreigende instelling hebt. Dit bevordert prettige interacties en zorgt ervoor dat je een positiever beeld naar anderen projecteert. Bovendien krijg je die glimlach vaak terug van je gesprekspartner.

Het vergroot je optimisme en helpt je om te gaan met tegenslag

Ben je een beetje een pessimist? Hebben negatieve gebeurtenissen een diepe invloed op je? Als dat zo is, zal het aanleren van de gewoonte om vaker te glimlachen je helpen een meer optimistische, luchtige en ontspannen houding te ontwikkelen. Hierdoor kun je tegenslagen rustiger het hoofd bieden en over het algemeen een goede emotionele stabiliteit behouden.

Het beschermt je gezondheid en verlengt je leven

Glimlachen verbetert niet alleen je emotionele gezondheid, maar ondersteunt ook je fysieke welzijn. Het helpt zelfs om je bloeddruk te verlagen, voorkomt hart- en vaatziekten, ondersteunt je immuunsysteem, helpt je beter te herstellen van ziekte en kan zelfs je leven verlengen.

Gele smiley

Maak een glimlach onderdeel van je dagelijkse routine

Waarom zou je het, gezien de vele voordelen van glimlachen, niet vaker proberen? Inderdaad, in plaats van te wachten op gelukkige momenten of leuke ervaringen die je overkomt, kun je dit proces op verschillende manieren bevorderen.

Bijvoorbeeld door comedyseries of films te kijken, of stripverhalen te lezen. Je kunt er ook aan wennen om te glimlachen bij alledaagse gebeurtenissen. Bijvoorbeeld een baby die op straat naar je kijkt, een vrolijk spelende hond in het park of een prachtige zonsondergang.

Bovenal kunt je je beste vrienden gebruiken om je staat van plezier en welzijn te verbeteren. Want als je met een vriend praat, je partner omhelst of een familielid ontmoet, glimlach je om je vreugde, enthousiasme en dankbaarheid te uiten.

Als je liever voor een andere ervaring kiest, waarom zou je dan niet een workshop lachtherapie proberen? Aan het eind van de dag moet een glimlach deel uitmaken van je dagelijkse routine. Zorg dat het lukt!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Riezu, M. I. (2009). Humor terapéutico. El Humor Risa y Sonrisa (HRS) y su aplicación en las urgencias, emergencias y cuidados críticos. Revista de Enfermería de Urgencias1(4), 11-16.
  • Addyman, C., Fogelquist, C., Levakova, L., & Rees, S. (2018). Social facilitation of laughter and smiles in preschool children. Frontiers in psychology9, 1048.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.