Home » Cultuur » Hoe werkt het menselijk immuunsysteem?
Hoe werkt het menselijk immuunsysteem?
maart 29, 2019
Ons immuunsysteem staat klaar om allerlei soorten aanvallen van buitenaf af te weren. Elk onderdeel speelt een rol, afhankelijk van de pathogeen die ons aanvalt.
Ons lichaam wordt voortdurend aangevallen door allerlei soorten pathogenen. Ons menselijk immuunsysteem zorgt er echter voor dat we gezond blijven, het ontdekt onregelmatige celdeling, en voorkomt tevens kanker. Maar hoe werkt ons immuunsysteem precies?
Het is lastig uit te leggen maar de basisgedachte is dat ieder component een rol speelt om ons te beschermen tegen ziektes. Daar staat tegenover dat er enkele ziekten zijn die ons afweermechanisme aantasten of er juist doorheen gaan.
Twee verschillende soorten reacties van het menselijk immuunsysteem
Het primaire verdedigingssysteem maakt witte bloedcellen en houdt ze apart. Tegelijkertijd vangt en verwerkt het secundaire systeem antigenen.
De primaire reactie
De zwezerik (thymus)
De zwezerik is een soort immuunsysteemklier. Hier komen de T-cellen (witte bloedlichaampjes) van ons lichaam tot volledige groei. Deze cellen passen zich vervolgens aan aan de indringer. Hierdoor zijn ze zo belangrijk dat ons immuunsysteem niet zou functioneren zonder hen.
De thymus, of zwezerik, bevindt zich direct achter het borstbeen, tussen de longen, waardoor het zeer gevoelig is voor glucocorticoïden. Zijn voornaamste rol is om T-cellen te trainen. Of, in andere woorden: ze tot volwassenheid te brengen.
Beenmerg
Beenmerg is een weefsel tussen een aantal van onze grotere botten, het borstbeen, de ruggenwervel, schedel, heupen en schouders. Het is met name bekend omdat het vooral bestaat uit stamcellen. Ons lichaam gebruikt het voor de differentiatie van onze immuuncellen, en dan juist van de B-cellen.
De secondaire reactie
De milt
Dit orgaan is onderdeel van het lymfesysteem. Het zit aan de linker bovenzijde van de buik en zorgt voor het:
Filteren van onze bloedvoorraad.
Afvoeren van oude rode bloedcellen.
Vangen van antigenen in ons bloed.
De lymfeklieren
Lymfeklieren zijn onderdeel van het menselijk immuunsysteem. Het zijn kleine, ronde klieren die zich bevinden op diverse plekken in ons lichaam. Ze staan allemaal met elkaar in verbinding door lymfvaten. Hun taak is het uitfilteren van lichaamsvreemde stofjes. Hierdoor spelen zij een belangrijke rol bij het functioneren van het immuunsysteem.
De amandelen
De amandelen bevinden zich tussen de onderkant van de neusholte en de keel. Hun afmeting is leeftijdsafhankelijk. Tijdens de kindertijd zijn ze groot en ze worden kleiner naarmate je ouder wordt. Ze zwellen op als ze besmet raken.
Peyerse platen
Peyerse platen komen voor in de ingewanden. Het is namelijk een groep van lymfeweefsel dat de binnenkant van de ingewanden bedekt. Ze identificeren antigenen in je voedsel.
Niet-lymfische organen
Sommige onderdelen van het menselijk immuunsysteem zijn niet-lymfisch en staan bekend als antilichamen. Ze zijn erg belangrijk voor de werking van het immuunsysteem, en komen voor in:
Spijsverterings- en ademhalingsuitscheidingen
Speekselklieren
Traanbuisjes
Borstklieren
Slijmvlies
Verschillende cellen in ons menselijk immuunsysteem
Van alle cellen in ons afweersysteem bestaat 54% uit plasma. Dit is namelijk het gedeelte van ons bloed dat niet in de cellen is opgeslagen. Plasma is het restant wat je overhoudt wanneer je de rode en witte bloedcellen verwijdert. Dus de bloedcellen beslaan 46% van de response van het immuunsysteem.
Eosinofielen: Deze beschermen ons tegen parasieten.
Basofielen: Deze strijden tegen allergieën.
Monocyten.
Lymfocieten: In deze groep treffen we zowel B-cellen, T-cellen als NK cellen aan.
Lymphocieten
B-cellen en T-cellen zijn een onderdeel van het specifieke immuunsysteem. Ons lichaam gebruikt slechts NK- (“natural killer”) cellen voor de aangeboren immuunrespons. Hieronder beschrijven we wat elk type cel doet:
T-cellen
T-cellen ontstaan in het beenmerg. Vanuit het beenmerg verplaatsen zij zich naar de zwezerik en “leren.”
Er zijn verschillende soorten T-cellen:
T-hulpcellen: Deze cellen activeren het immuunresponssysteem. Ze zorgen er ook voor dat monocieten effectiever zijn. Ten slotte handhaven zij een gezonde balans tussen T-cellen en B-cellen.
Cytotoxische T-cellen: Zij vernietigen virussen en kankercellen.
Suppressor T cellen: Deze cellen stoppen de immuunresponsreactie.
B-cellen
B-cellen produceren antistoffen. Ze zijn een soort glyco-eiwit met diverse structuren en functies: IgM, IgD, IgG, IgA, and IgE:
IgM: Dit is een onderdeel van het primaire responssysteem.
IgD: Deze bevinden zich aan de buitenkant van de B-cellen.
IgD: Deze zijn deel van het secondaire responssysteem en kunnen de placenta binnendringen.
IgA: Deze cellen bevinden zich in slijmvlies, speeksel en borstvoeding.
IgE: Deze ontstaan als respons op een allergische reactie.
De antilichamen:
Zorgen ervoor dat antigenen niet aan de cellen blijven kleven.
Bedekken en binden daarnaast ook de antigenen.
Faciliteren vervolgens macrofagen en neutrofiele fagocieten.
Werken samen met het systeem dat antigenen vernietigt (door gaatjes in de celwand).
Zoals je kunt zien, is het antwoord op de vraag “Hoe werkt het menselijk immuunsysteem” ingewikkeld. Welke cellen een rol spelen en welke immuunreactie we vertonen, hangt af van het type bedreiging. Maar uiteindelijk is de rol van het immuunsysteem redelijk eenvoudig: het beschermt ons tegen de dagelijkse aanval van antigenen en houdt ons gezond.
Ganglios linfáticos (nódulos). (2018). Retrieved from https://www.ganglioslinfaticos.com/
Linares, V. R., Burón, R. R., Rodríguez, J. A. P., López, L. J. G., & Guadalupe, L. A. O. (2008). Psiconeuroinmunología: conexiones entre sistema nervioso y sistema inmune. Artículos en PDF disponibles desde 1994 hasta 2013. A partir de 2014 visítenos en www. elsevier. es/sumapsicol, 15(1), 115-142.
Vera Villarroel, P. E., & Buela Casal, G. (1999). Psiconeuroinmunología: Relaciones entre factores psicológicos e inmunitarios en humanos. Revista latinoamericana de Psicología, 31(2).
Vandaag gaan we het hebben over ‘murderabilia’. De nieuwe film van Quentin Tarantino heeft de belangstelling voor het verhaal over moorden door de cult van Charles Manson opnieuw leven ingeblazen. Dit was een gebeurtenis die Hollywood op zijn kop zette…
Tolkien staat bekend om zijn grote literaire werken die de moderne fantasie hebben gevormd. Sommige van zijn meest opmerkelijke gedichten zijn geïnspireerd door zijn relatie met zijn toekomstige vrouw. J.R.R. Tolkien werd gekenmerkt door zijn jeugd als wees, oorlog, liefde,…
Vandaag leren we meer over het leven van Alice Herz-Sommer, een ongelooflijke vechter die de dood te slim af was en leefde tot ze 110 jaar oud was. Waarom noemen we haar een overlever? Omdat ze op zeer jonge leeftijd…
Op een dag kwam er een verontreinigde lading aan in een havenstad van 100.000 inwoners, die van groot commercieel belang was. In minder dan een maand tijd stierven er dagelijks 300 mensen aan deze pandemie. Aan het einde van de…
Sommige mensen denken dat Shaun Ellis niet goed bij zijn hoofd is. Anderen denken dat hij gewoon excentriek is en een opschepper. Weer anderen bewonderen hem en vinden zijn leven inspirerend en poëtisch, een ware verheerlijking van de instinctieve vriendschap…
De 19e eeuw was een van de interessantste periodes van de hedendaagse geschiedenis. Sociale bewegingen, industrialisatie, toegenomen schoolbezoek en wetenschappelijke vooruitgang hebben geleid tot veel innovaties en veranderingen. Diezelfde combinatie gaf ook aanleiding tot veel vreemde overtuigingen en wetenschappelijke experimenten,…