Samen kunnen we borstkanker verslaan

Samen kunnen we borstkanker verslaan

Laatste update: 20 januari, 2019

Elk geval van borstkanker is anders, zowel op moleculair als op emotioneel niveau. In sommige gevallen zal de kanker invasiever zijn, in andere juist minder invasief. Desalniettemin vallen tijdens deze zware reis, dingen als het verliezen van je haar of het krijgen van een litteken op je borst vrijwel in het niet. Wat vooral belangrijk is, is dat je nog leeft en de uitdaging aangaat. Samen kunnen we borstkanker verslaan.

De wetenschap zit vol verrassingen. Elke dag wordt er weer iets nieuws ontdekt dat ons kan helpen kanker te bestrijden. Behandelingen worden steeds nauwkeuriger, zoals in het geval van immunotherapie.

Experts hebben ontdekt hoe we ons lichaam kunnen ‘trainen’, zodat een antilichaam het immuunsysteem kan leiden om kwaadaardige cellen te bestrijden zonder gezond weefsel te beschadigen. Dit zijn enorme en zinvolle stappen voorwaarts.

Hoewel het waar is dat de geneeskunde elke dag minder invasief en steeds accurater is, worden er nog steeds veel vrouwen gediagnosticeerd met borstkanker. Volgens gegevens van het World Cancer Research Fund International is het nog steeds de meestvoorkomende vorm van kanker bij vrouwen wereldwijd.

Omdat het sterftecijfer elk jaar daalt, is het logisch dat men zich steeds meer gaat richten op de sociale en emotionele impact die deze ziekte kan hebben op de vrouwen die borstkanker verslaan.

Elk van deze vrouwen heeft een naam, een unieke geschiedenis en een kanker met een specifiek biologisch profiel. Wat deze vrouwen echter allemaal met elkaar verbindt, is hun onvermijdelijke angst. Al deze uitzonderlijke vrouwen worden gedwongen om een ongelooflijk zware reis af te leggen waar niemand op voorbereid is.

Als gevolg lukt het de meeste van deze vrouwen om borstkanker te verslaan door een transformatieve reis. Ze worden rolmodellen en onze grootste inspiratie. Ze vertegenwoordigen ware hoop en laten ons zien dat we samen echt alles aankunnen.

Vrouw met borstkanker lint

Borstkanker: ik ben trots op mijn littekens

Álvaro Rodríguez-Lescure, vice-president van de Spaanse Vereniging voor Medische Oncologie (SEOM), zegt dat borstkanker het type kanker is dat het vaakst wordt ontdekt.

Dat gezegd hebbende, het is het waard om te vermelden dat er ook landen zijn waar longkanker een van de belangrijkste doodsoorzaken is bij vrouwen. Roken is een ernstig probleem in bepaalde delen van de wereld, en daar moeten we rekening mee houden.

Ondanks het feit dat het overlevingspercentage voor borstkanker een van de hoogste is, vragen borstkankerpatiënten zich nog steeds af: “Waarom ik?”

De universiteit van West-Australië deed in 2014 een onderzoek naar de perceptie van vrouwen met betrekking tot de oorzaken van borstkanker. Hieruit kwam naar voren dat de meeste deelnemers borstkanker associeerden met genetische en leefstijlfactoren.

Klinische studies tonen echter aan dat borstkanker in slechts 5 tot 10% van de gevallen gerelateerd is aan een erfelijke genetische mutatie. De specifieke mutatie in het geval van borstkanker is van het gen BRCA1 of BRCA2.

Het is duidelijk dat er factoren zijn die het risico op het ontwikkelen van deze ziekte verhogen. Tegelijkertijd is er echter nog altijd geen manier om deze ziekte volledig te voorkomen.

Het belangrijkste is vroege opsporing. Experts zeggen dat de kans op overleving het grootst is als de ziekte vroeg wordt opgespoord met behulp van mammogrammen.

Eén vrouw, één verhaal

Een van de belangrijkste mijlpalen op het gebied van oncologie was de ontdekking dat borstkanker heterogeen is. Elk specifiek subtype vereist een andere behandeling.

Als zodanig zullen sommige vrouwen een invasievere behandeling moeten ondergaan dan anderen, bestaan er verschillende cycli van chemotherapie en bestraling, en verschillende farmacologische behandelingen met Tamoxifen en andere medicijnen.

Soms is de vrouw die gediagnosticeerd wordt met deze ziekte nog zeer jong. In andere gevallen kan ze zelfs zwanger zijn. Veel van deze dappere vrouwen zijn niet bereid toe te staan dat kanker hun carrière belemmert. Ze zetten hun hoofddoek op, gaan naar hun chemo-afspraken en proberen een zo normaal mogelijk leven te leiden.

Er zijn ook vrouwen die wel dapper willen zijn, maar hier gewoon niet de kans toe krijgen. Uitgezaaide of steeds terugkerende borstkanker laat niet altijd ruimte over voor overwinning. Er zullen heus wel perioden van remissie zijn en momenten van plotselinge verbetering.

In de regel is de diagnose van stadium 4-kanker echter meestal geen goed teken. De verhalen van vrouwen die te horen hebben gekregen dat hun kanker het vierde stadium heeft bereikt, zijn gevoeliger, intenser en inspirerender.

Borstkanker verslaan

Borstkanker verslaan is een transformatieve reis die littekens achterlaat

Borstkanker laat meerdere littekens achter. Sommige van deze littekens zijn zichtbaar, terwijl je andere noch kunt zien, noch kunt waarderen. We hebben het in dit geval niet over de littekens op de borst. In plaats daarvan hebben we het over de littekens die vrouwen die borstkanker verslaan in stilte met zich meedragen.

  • Angst dat de kanker weer terugkomt, komt vrij vaak voor.
  • Na bestraling, hormoontherapie, chemotherapie en chirurgie neemt het libido van de vrouw vaak af.
  • Velen worden gedwongen om een nieuw imago te accepteren, wat professionele en sociale ondersteuning vereist.
  • Evenzo is het vaak zo dat er tijdens een operatie ook lymfeklieren moeten worden verwijderd. Dit kan ernstige gevolgen hebben op lange termijn, zoals lymfoedeem. Lymfoedeem is de ophoping van vocht op de plek waar de vrouw geopereerd is. Naast vochtophoping kan de patiënt ook last krijgen van ontstekingen, pijn en beperkte mobiliteit. Dit kan eenvoudige taken zoals het borstelen van haar haar erg moeilijk maken.
Vrouw steunt vrouw met borstkanker

We moeten begrijpen dat het moment waarop een vrouw lichamelijk borstkanker verslaat, niet het einde van haar reis markeert. De transformatie blijft voortduren. Vrouwen met borstkanker moeten hun angsten zien te overwinnen en om leren gaan met de bijwerkingen.

Bovendien moeten ze niet alleen voor zichzelf zorgen, maar ook voor de mensen om zich heen. Misschien lukt het ze zelfs om te zorgen voor vrouwen die in dezelfde situatie zitten als zij.

Samen kunnen we borstkanker verslaan. Borstkanker verandert je leven. Je leven stopt echter niet. Als je nog zoveel hebt om voor te leven, zullen je littekens je sterker maken


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Thomson AK, Heyworth JS, Girschik J, Slevin T, Saunders C, Fritschi L. Beliefs and perceptions about the causes of breast cancer: a case-control study. BMC Res Notes. 2014;7:558. Published 2014 Aug 21. doi:10.1186/1756-0500-7-558

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.