Globus: het gevoel dat er iets vastzit in je keel

Globus is een van de voornaamste symptomen van een angststoornis. De meeste mensen die last hebben van angst, omschrijven het als een verstikkend gevoel. Meer dan een 'gevoel' is het echter niet. Mensen met globus lopen nooit echt het gevaar om te stikken.
Globus: het gevoel dat er iets vastzit in je keel
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Je keel voelt nauw. Het voelt alsof er iets in vastzit. Je hebt moeite met slikken, en hoe meer je het probeert, hoe erger het wordt. Het lijkt alsof je keel langzaamaan sluit. Je probeert rustig te blijven, maar het gevoel gaat maar niet weg. Op een gegeven moment overwint je angst echter en begin je te huilen. Wat je dan ervaart wordt ook wel globus genoemd.

Globus voelt alsof je een brok in je keel hebt. Mensen die last hebben van dit probleem, hebben altijd het gevoel dat hun keel zich vernauwt en ze niet meer kunnen ademen. Hoewel het gevoel zeer echt lijkt, zal het niet werkelijk je ademhaling belemmeren.

Waarom hebben mensen last van globus?

Globus is een van de voornaamste symptomen van een angststoornis. De meeste mensen die last hebben van angst, omschrijven het als een verstikkend gevoel. Meer dan een ‘gevoel’ is het echter niet.

Mensen met globus lopen nooit echt het gevaar om te stikken. Hoewel ze misschien moeite hebben met slikken, kunnen ze zonder problemen een glas water drinken.

Wat er gebeurt, is dat de symptomen verergeren als je begint te geloven dat je op een gegeven moment echt niet meer kunt ademen. In dat geval wordt het verstikkende gevoel intenser en kun je in paniek raken. Dat betekent echter niet dat het probleem verdwijnt zodra je je hiervan bewust bent. Helaas werkt het niet op die manier.

Zelfs als je meer dan eens globus hebt ervaren en je eigenlijk weet dat er niets zal gebeuren, kan het nog steeds vreselijk voelen. Het komt zelfs vaak voor dat mensen moeten huilen als de symptomen langer dan tien tot vijftien minuten aanhouden.

Als dit iets is dat je regelmatig meemaakt, dan zou het verstandig zijn om professionele hulp te raadplegen. Iets in je leven wekt angst bij je op en jij besteedt er geen aandacht aan.

“Angst verscherpt de zintuigen terwijl spanning ze verlamt.”

-Kurt Goldstein-

Man die last heeft van globus

Kenmerken van globus

Waarschijnlijk heb je inmiddels een idee van wat globus is en hoe het zich verhoudt tot angst. Dit probleem heeft echter bepaalde kenmerken waar je van op de hoogte moet zijn:

 • Het doet zich voor wanneer je kalm bent. Globus komt niet opzetten op momenten waarin je intense angst of spanning ervaart. In plaats daarvan doet het zich voor wanneer alles rustig is. Dat komt doordat alle dingen die je angstig maken zich alsmaar blijven opstapelen. Dit maakt het moeilijk om het probleem te identificeren.
 • Dit gevoel maakt het moeilijk om te praten. Ook al loop je niet echt het gevaar om te stikken, wordt het gevoel wel veroorzaakt door spanning in je keel. Deze spanning maakt het moeilijk om te praten, net zoals wanneer je last hebt van keelpijn.
Vrouw die last heeft van angst

Symptomen van angst negeren

Als je ooit last hebt gehad van globus, dan is de kans groot dat er je zelfs voor naar de eerstehulp bent gegaan. Hier werd je vervolgens waarschijnlijk onderzocht, en kreeg je te horen dat er helemaal niets in je keel zat.

Kortom, er werd tegen je gezegd dat er niets mis met je was. Je kreeg een paar tabletjes en werd vervolgens weer naar huis gestuurd. Hiermee werd echter niets opgelost.

Het negeren van symptomen van angst kan ernstige gevolgen hebben. Een van deze gevolgen is, dat je er hierdoor niet achter zult komen wat de oorzaak van je angst is. Angst is een waarschuwingsteken dat ervoor zou moeten zorgen dat je even stilstaat en probeert na te gaan wat er aan de hand is.

Je kunt het blijven negeren, maar hierdoor zal het niet verdwijnen. In feite gebeurt juist precies het tegenovergestelde. Als je het negeert, zal het wel een andere manier vinden om je te laten weten dat er iets niet klopt.

Globus is misschien wel het eerste teken waarmee je angst je iets probeert te vertellen. Als je er niet naar luistert, kan het onder andere veranderen in depersonalisatie, somatisatie, benauwdheid in je borst, of gezichtsverlamming (aangezichtsverlamming van Bell).

Het beste wat je daarom kunt doen is, professionele hulp inschakelen. Op die manier kun je je angsten effectief aanpakken en achterhalen wat de oorzaak ervan is. Globus kan namelijk op elk moment toeslaan.

Het gaat niet gepaard met waarschuwingstekens die je laten weten dat het eraan komt. Je hebt geen tijd om je voor te bereiden. Het doet zich op die manier voor, zodat je je realiseert dat het iets is dat je onmiddellijke aandacht nodig heeft.  Wellicht ook interessant voor jou

Jungiaanse therapie voor behandeling van angst
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Jungiaanse therapie voor behandeling van angst

Voor de benadering van Jungiaanse therapie voor de behandeling van angst zijn verschillende onderzoeken die de effectiviteit van de therapie bevest...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Álvarez, A. A., Martínez Lemus, H., & Núñez Orozco, L. (2005). Manifestaciones pseudoneurológicas de los trastornos somatomorfos. Revista Mexicana de Neurociencia6(6), 480-487.
 • Corso, M. J., Pursnani, K. G., Mohiuddin, M. A., Gideon, R. M., Castell, J. A., Katzka, D. A., … & Castell, D. O. (1998). Globus sensation is associated with hypertensive upper esophageal sphincter but not with gastroesophageal reflux. Digestive diseases and sciences43(7), 1513-1517.
 • Chavez, Y. H., Ciarleglio, M. M., Clarke, J. O., Nandwani, M., Stein, E., & Roland, B. C. (2015). Upper esophageal sphincter abnormalities: frequent finding on high-resolution esophageal manometry and associated with poorer treatment response in achalasia. Journal of clinical gastroenterology49(1), 17-23.
 • Färkkilä, M. A., Ertama, L., Katila, H., Kuusi, K., Paavolainen, M., & Varis, K. (1994). Globus pharyngis, commonly associated with esophageal motility disorders. American Journal of Gastroenterology (Springer Nature)89(4).
 • Finkenbine, R., & Miele, V. J. (2004). Globus hystericus: a brief review. General hospital psychiatry26(1), 78-82.
 • Kwiatek, M. A., Mirza, F., Kahrilas, P. J., & Pandolfino, J. E. (2009). Hyperdynamic upper esophageal sphincter pressure: a manometric observation in patients reporting globus sensation. The American journal of gastroenterology104(2), 289.
 • Lee, B. E., & Kim, G. H. (2012). Globus pharyngeus: a review of its etiology, diagnosis and treatment. World journal of gastroenterology: WJG18(20), 2462.
 • Quesada, J. L., Lorente, J., Homs, I., López, D., & Quesada, P. (2003). Pharyngeal globe and pharyngo-laryngeal reflux. Acta Otorrinolaringologica Espanola54(7), 495-498.
 • Wilson, J. A., Heading, R. C., Maran, A. G. D., Pryde, A., Piris, J., & Allan, P. L. (1987). Globus sensation is not due to gastro‐oesophageal reflux. Clinical Otolaryngology & Allied Sciences12(4), 271-275.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.