Moet je mensen een tweede kans geven?

Wanneer iemand uit het verleden weer opduikt en om een tweede kans vraagt, kun je je afvragen of je diegene die kans wel of niet moet geven. In dit artikel geven we je enkele tips om je te helpen de juiste beslissing te nemen.
Moet je mensen een tweede kans geven?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Tijdens je leven kunnen er bepaalde gebeurtenissen plaatsvinden die je sociale omgeving op zijn kop zetten. Om deze reden kun je besluiten om alle contact met bepaalde mensen die tot dan toe belangrijk voor je waren, te beëindigen. Toch kunnen deze mensen na een tijdje weer verschijnen en proberen de band met je te herstellen. Dan moet je je afvragen of het een goede beslissing is om ze een tweede kans te geven.

Zoals in bijna alles, is er geen definitief antwoord. Het hangt af van de omstandigheden, de mensen die erbij betrokken zijn en vooral van het leren dat iedereen heeft gedaan tijdens de scheiding. Hier zijn enkele richtlijnen die je kunt toepassen als je je in deze situatie bevindt.

Jongen kijkt uit het raam

Veranderen mensen?

Het eerste dat je jezelf meestal afvraagt bij de afweging om wel of niet een tweede kans te geven, is of de persoon veranderd is. Je wilt tenslotte niet opnieuw in een situatie terechtkomen die je eerder pijn of frustratie bezorgde. In feite, om terug te keren naar dezelfde staat waar je zo hard aan hebt gewerkt om te ontsnappen.

Mensen kunnen veranderen. Ze doen het echter wanneer ze daartoe besluiten of de omstandigheden hen dwingen, niet noodzakelijkerwijs wanneer dat nodig is.

We groeien, evolueren en worden ons allemaal meer bewust van de gevolgen van ons gedrag. We kunnen er allemaal op een gegeven moment voor kiezen om te veranderen. Dit gebeurt echter pas op het moment dat we klaar zijn om onze eigen schaduwen onder ogen te zien.

Verandering is mogelijk, maar het is geen gemakkelijke opgave en vereist een zekere motivatie en tolerantie voor onzekerheid. Daarom moet de verandering van binnenuit komen, vanuit een persoonlijk introspectief proces. Zelden zal een echte verandering alleen van buitenaf worden gemotiveerd.

Om deze reden moet je voorzichtig zijn wanneer iemand weer in je leven komt en beweert voor jou veranderd te zijn. Zeker als dit na korte tijd gebeurt.

Inderdaad, zo’n transformatie heeft waarschijnlijk niet plaatsgevonden en de persoon probeert je gewoon te vertellen wat je wilt horen. Onder deze omstandigheden is het zeer goed mogelijk dat, als je het contact hervat, dezelfde oude situaties en conflicten zich opnieuw voordoen.

Verduidelijk doelen en limieten voordat je een tweede kans geeft

Voordat je ervoor kiest om een tweede kans te geven, is het raadzaam om wat tijd te nemen om na te denken over wat je van de relatie kunt leren. Vraag jezelf af wat het je heeft geleerd over jezelf en wat je wilt in je persoonlijke relaties? Welke dingen ben je niet bereid om terug te accepteren in je leven?

Het maakt niet uit of het nu een vriendschap, een partner of een familielid is. Je moet weten onder welke voorwaarden je wilt dat dingen gebeuren. Vervolgens is het essentieel om een assertief gesprek met de persoon te hebben.

Je zult duidelijk moeten maken wat je verwacht te ontvangen en wat je bereid bent te geven. Dit biedt hen de mogelijkheid om hun standpunt en hun bedoelingen toe te lichten. Ook kunnen ze aangeven of ze al dan niet akkoord gaan met jouw voorwaarden.

Wees niet bang om standvastig te blijven in je overtuigingen. Wees niet bang om de deur voorgoed voor die persoon te sluiten als ze proberen je persoonlijke grenzen te overschrijden. Onthoud dat je enige verantwoordelijkheid jegens jezelf is. Bovendien, als ze zich echt bewust zijn geworden van hun fouten en zijn veranderd, zullen ze je doelen begrijpen en delen.

Zittend paar

Een beslissing nemen over het geven van een tweede kans

Het kan zijn dat je na een oprecht gesprek tot de conclusie komt dat je het contact met die persoon niet wilt hervatten. Of dat je het contact alleen onder andere voorwaarden wilt herstellen dan die zij voorstellen. Dit kan zijn omdat je hebt geverifieerd dat er geen verandering in is gekomen, of omdat je je simpelweg hebt gerealiseerd dat je niets meer aan elkaar kunt bijdragen.

Blijf in dit geval trouw aan jezelf en je beslissing. Het beëindigen van een relatie of een vriendschap die de bron van veel mooie herinneringen had kunnen zijn, is misschien geen gemakkelijke beslissing. Het kan echter nodig zijn.

Als dit het geval is, laat ze je dan niet manipuleren met schuldgevoelens of medelijden. Onthoud dat het mogelijk is om standvastig te zijn zonder iemand te kwetsen. Bedenk ook dat je je belangen kunt beschermen zonder oneerlijk of egoïstisch te zijn. Het draait allemaal om assertief zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Jung, C. G., Campbell, J., Wilber, K., von Franz, M. L., Bly, R., Dossey, L., … & Nichols, S. (1991). Encuentro con la sombra. El poder del lado oculto de la naturaleza humana. Barcelona: Kairos.

  • Mayer-Spiess, O. C. (1996). La asertividad: expresión de una sana autoestima. Desclée de Brouwer.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.