Moet je je vijanden dichtbij je houden?

Soms zijn degenen die je als vijanden beschouwt niets meer dan de weerspiegeling van bepaalde aspecten van jezelf die genezing nodig hebben. Door ze dichtbij te houden, kan een waardevolle kans voor zelfkennis zijn.
Moet je je vijanden dichtbij je houden?

Laatste update: 07 juli, 2022

Je herinnert je ongetwijfeld de beroemde uitdrukking waarin staat dat je je vrienden dichtbij je moet houden, maar je vijanden nog dichterbij. Het is een statement dat de geschiedenis zal ingaan dankzij de bekende film The Godfather.

Het bevat ook een waardevolle boodschap. Als het echter een bepaalde betekenis in je eigen leven wil hebben, moet je het natuurlijk decontextualiseren en de betekenis van ‘vijand’ definiëren.

In je dagelijkse leven kun je om verschillende redenen verschillende mensen als vijanden gaan zien. We hebben het niet over degenen die je opzettelijk en voortdurend pijn doen.

Het is inderdaad beter om er helemaal uit de buurt te blijven om voor jezelf te zorgen. We hebben het over die individuen die een bepaald gevoel van afwijzing of gevoelens van antipathie in je opwekken zonder echte reden.

Je zou je vijandigheid jegens hen kunnen rechtvaardigen door te beweren dat ze egoïstisch, grof, onwetend of vals zijn. Desalniettemin kun je in werkelijkheid van deze mensen leren over jezelf.

Vriendinnen ruziën over ongevoelige mensen

Andere mensen zijn spiegels

Je moet in gedachten houden dat de persoon die je niet mag, iemands echtgenoot of beste vriend kan zijn. Inderdaad, we zien allemaal verschillende aspecten in dezelfde persoon.

In feite fungeren je interpersoonlijke relaties als een spiegel en laten ze je aspecten van je eigen persoonlijkheid zien. Bovendien, hoe intenser het gevoel, hoe helderder en scherper de reflectie is, zowel ten goede als ten kwade.

De mensen van wie je houdt en met wie je een grotere affiniteit voelt, laten je waarschijnlijk de vriendelijkere kant van jezelf en je deugden zien. Daarentegen brengen je vijanden schaduwen, weerstand en aspecten aan het licht waaraan je in jezelf moet werken, hoe onaangenaam ze je ook lijken.

Om deze waardevolle kans te grijpen om jezelf te leren kennen en te verbeteren, moet je een open geest hebben en nederig en eerlijk tegen jezelf zijn. Vraag jezelf eerst af wat je dwarszit aan de persoon. Schrijf het op.

Welk deel van hen zit in jou?

Vraag jezelf dan af welk deel van hen in jou zit? Hoe verhouden ze zich tot jou? Je hebt misschien te maken met een bijzonder onaangenaam persoon die je onbezonnen, arrogant of egocentrisch vindt. Als gevolg daarvan denk je automatisch dat ze ver van jou af staan omdat jij aardig, beleefd en respectvol bent.

Toch kan het zijn dat de weerspiegeling van deze persoon je zo tegenstaat omdat het een kant van je persoonlijkheid weerspiegelt die je niet naar buiten laat komen. Misschien ben je bijvoorbeeld overdreven rigide, terughoudend en formeel.

Dat kan zijn omdat je niet genoeg vertrouwen in jezelf hebt om vrijer en ongeremder te handelen. Daarom zijn de gevoelens van afwijzing die deze persoon bij jou oproept, voor jou het signaal om dit aspect van je eigen leven te analyseren.

Aan de andere kant kun je vijandigheid voelen jegens een collega die altijd de leiding heeft en de touwtjes in handen heeft. Degene die dominant is en geen rekening houdt met de meningen en behoeften van anderen.

Vraag jezelf af in welke situaties in je leven je op dezelfde manier handelt. Misschien ben je op je werk heel anders dan deze persoon, misschien ben je in je relatie met je partner of met je vrienden even autoritair en niet al te empathisch.

Twee vrouwen maken ruzie

Houd je vijanden dichtbij om te blijven evolueren

Misschien klinkt dit allemaal gek voor je, maar als je de gewoonte aanneemt om deze situaties zorgvuldig te analyseren, zul je waardevolle informatie krijgen die heel logisch zal zijn. Daarom moet je je vijanden dichtbij je houden, omdat ze kunnen dienen als inspiratie en omdat je ervan kunt leren.

Je hoeft geen opschepper te worden, maar misschien moet je wel aan je zelfvertrouwen werken. Verder zou je misschien moeten herzien hoe je de mensen om je heen behandelt voor het geval je gedrag lijkt op dat van de vijand die je zo afwijst.

Als je voor iemand staat die je innerlijk roert, zelfs op een negatieve manier, ren dan niet weg. Je moet ook niet ongecontroleerd reageren met haat en wrok. Stop in plaats daarvan even en analyseer wat de situatie je leert. Wanneer je aan die aspecten in jezelf begint te werken, wanneer je licht begint te werpen op je duisternis, zal je afwijzing van de ander aanzienlijk verminderen.

Tenslotte zie je de werkelijkheid niet zoals die is, maar zoals je bent. Je ziet in anderen niet wat ze zijn, maar wat je op hen projecteert. Grijp de kans om door je vijanden heen te groeien.

Afbeelding met dank aan John Finn


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Noguchi, Y. (2010). La ley del espejo. Comanegra.
  • Yépez Rivadeneira, P. E. (2019). Rigidez cognitiva y malestar psicológico según el nivel de educación en adultos que reciben atención psicológica (Bachelor’s thesis, Quito: Universidad de las Américas, 2019).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.