Minimalistische levensstijl: minder is meer

Minimalistische levensstijl: minder is meer
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Hoewel sommige mensen ervan genieten om altijd de nieuwste en beste producten te hebben, hechten anderen meer waarde aan een minimalistische levensstijl. Steeds meer mensen realiseren zich dat ze ook met minder door het leven kunnen gaan. Een minimalistische levensstijl leiden betekent jezelf ontdoen van dingen die je niet nodig hebt.

We hebben het over een filosofie die allerlei mensen door de hele geschiedenis heen al hebben verdedigd. Het gaat helemaal terug naar de oude Griekse filosofen of zen-boeddhistische meesters.

Tegenwoordig is de minimalistische levensstijl aantrekkelijk omdat het ons kan bevrijden uit de werk-geld-consumptie cyclus. Tegelijkertijd stelt Arthur Markman, professor psychologie en marketing aan de Universiteit van Texas in Austin, dat elke generatie zijn voorgaande generatie vernieuwt. In dit geval lijkt het minimalisme de op handen zijnde levensstijl van nieuwere generaties te zijn.

Volgens hem zullen de nieuwere generaties reageren op het overmatige consumentisme van de afgelopen decennia. “Veel dingen zijn wegwerpbaar en er zijn veel middelen die de consumptie bevorderen, dus gaan mensen daar tegenin,” legt hij uit. Voor een groot deel van de nieuwere generaties is het gewoon geen optie om dezelfde keuzes te maken als hun ouders.

Bovendien is de minimalistische levensstijl voor een deel natuurlijk ook aantrekkelijk vanwege de spirituele kant ervan. Mensen geloven dat het spiritueel gezien goed is om zich los te maken van materiële dingen. Bovendien is het groeiende sociale bewustzijn ook een reden waarom de minimalistische levensstijl zo populair is.

Selectiever zijn in ons koopgedrag, is een manier om die bedrijven ‘te straffen’ die niet aan onze criteria voldoen. In dit geval hebben we het bijvoorbeeld over bedrijven die hun werknemers geen fatsoenlijke arbeidsomstandigheden bieden, die te veel natuurlijke hulpbronnen verbruiken, die het milieu vervuilen of die te veel energie verbruiken. De nieuwere generaties lijken meer te geven om deze problemen.

Man bevrijdt papieren vogeltjes

Waarom is het leven zo chaotisch?

Ja, het is inderdaad zo dat we in een wereld leven die per definitie enigszins chaotisch en onvoorspelbaar is. Er is sprake van een gebrek aan orde waar we zelf met onze eigen levensstijl vaak ook aan bijdragen.

Velen van ons hebben een baan die ze niet leuk vinden en we krijgen steeds meer het gevoel dat adverteerders ons te veel onder druk zetten om aan valse behoeften te voldoen. We hechten belang aan slogans, eten vaak ongezonde dingen en brengen tijd door met mensen waar we eigenlijk niet mee om willen gaan.

Dit doen we niet omdat iemand ons hiertoe dwingt. In plaats daarvan kiezen we er zelf voor om dit te doen, omdat we denken dat het goed voor ons is of dat we geen andere keuze hebben.

Het is echter niet helemaal onze schuld. Van jongs af aan worden we namelijk door de maatschappij aangestuurd om op deze manier te leven. Dit gebeurt via de wijdverspreide reclame en indoctrinatie waar we aan worden blootgesteld.

Het is daarom ook niet zo verrassend dat we het leven als chaotisch ervaren. Het goede nieuws is echter dat we de optie hebben om op een positieve manier in te grijpen. We kunnen een leven leiden dat zinvoller en minder gecompliceerd is door een minimalistische levensstijl aan te nemen.

Minimalistische levensstijl: minder complicaties en meer betekenis

De sleutel tot het minimalisme is het wegwerken van alles wat geen waarde toevoegt aan ons leven en ruimte maken voor de dingen die dit wel doen. Het gaat over het elimineren van wanorde, afleiding en ongezonde relaties. Het houdt ook in dat we ruimte maken voor alles dat essentieel is voor ons welzijn, zoals creativiteit, liefde en plezier.

Het minimalisme of het leiden van een minimalistische levensstijl betekent daarom dat we ons bewust bezighouden met de dingen die er werkelijk toedoen en de dingen aan de kant zetten die geen betekenis hebben. Met andere woorden, het gaat erom dat we leren om meer te genieten van het leven met minder.

Hier is hoe je dit kunt doen:

  • Zet alles opzij dat je geen goed gevoel bezorgt. Ontdoe jezelf van alles dat je in de weg staat, je afleidt en ervoor zorgt dat je je focus en helderheid verliest. Behoud alleen de dingen die ervoor zorgen dat je je goed voelt.
  • Koop niets wat je niet nodig hebt. Laat je niet misleiden door reclames, modetrends en de meningen van anderen. Het hebben van zoveel mogelijk dingen zal je niet gelukkig maken. De waarheid is dat als we eenmaal genoeg hebben om aan onze basisbehoeften te voldoen, verdere producten ons welzijn niet kunnen verbeteren. Ze kunnen slechts een tijdelijke bevrediging bieden die snel verdwijnt.
  • Waardeer alles wat je al hebt. Concentreer je op wat je hebt in plaats van wat je niet hebt. Anders zul je altijd ontevreden blijven en het gevoel hebben dat je onvolledig en een gevangene bent van je eigen verlangens.
  • Minimaliseer je gebruik van digitale afleidingen. E-mails, instant messaging, sociale netwerken en surfen op het internet zijn allemaal afleidingen waardoor je je focus op het huidige moment verliest. Leer op een bewustere manier om te gaan met digitale media.
  • Verbeter je relaties met anderen. Hoewel internet het makkelijk voor ons lijkt te maken om contact te maken met meer mensen, raken we in feite juist steeds meer losgekoppeld. We missen echte menselijke relaties.
  • Doe één ding tegelijk. De minimalistische levensstijl zorgt ervoor dat we gefocust door het leven gaan. Met andere woorden, het zorgt ervoor dat we het meeste uit elk moment halen. Hier zijn we niet toe in staat als we onszelf voortdurend afleiden of aan het multitasken zijn.
Drie vriendinnen drinken koffie

  • Richt je op belangrijke doelen. De meeste mensen hebben veel doelen die ze willen bereiken. Een minimalistische levensstijl heeft één duidelijk doel. Om zo’n leven te leiden, moet je zien te ontdekken welke dingen je het meest interesseren en je aan deze dingen wijden.
  • Zorg voor je lichaam en je geest. Een goede gezondheid is het startpunt van geluk. Het is daarom belangrijk om zowel fysiek als mentaal goed voor jezelf te zorgen. De drie belangrijkste elementen zijn lichaamsbeweging, voeding en slaap.
  • Beoefen mindfulness. De minimalistische levensstijl vereist een rustige en vredige geest. Dat wil zeggen, een geest die vrij is van tegenstrijdige gedachten en volledig is ingestemd op het huidige moment. Het beoefenen van mindfulness of meditatie kan je helpen om een ​​vredige gemoedstoestand te ontwikkelen. Observeer je gedachten en gevoelens zonder ze te beoordelen, te weerstaan ​​of te voeden. Dit zal je helpen om bewust op situaties te reageren in plaats van te overdrijven of je te laten overweldigen.

Laatste opmerkingen

Fumio Sasaki zegt dat “minimalisme een levensstijl is waarin je je bezittingen reduceert tot het minst mogelijke.” Hij zegt ook: “Leven met alleen de essentiële dingen heeft niet alleen oppervlakkige voordelen opgeleverd, zoals het plezier van een opgeruimde ruimte of het eenvoudige gemak van schoonmaken, het heeft ook geleid tot een meer fundamentele verschuiving.

Door voor een meer minimalistische levensstijl te kiezen, stelde Sasaki zijn eigen definitie van geluk vast.

Deze filosofie vertelt ons dat hoe meer dingen je bezit, hoe meer macht deze dingen over je hebben. Dus hoe meer je afhankelijk bent van iets, hoe meer invloed het heeft op je vermogen om gelukkig te zijn en van het leven te genieten.

Als we geloven dat ons geluk afhangt van materiële dingen, zullen we ernaar streven om steeds meer te hebben uit de angst dat we deze dingen nodig hebben. Met andere woorden, we kopen dingen ‘voor het geval dat’. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat we er slaaf van worden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.