5 tips uit het boeddhisme om chaos te beheren

5 tips uit het boeddhisme om chaos te beheren

Laatste update: 28 januari, 2021

De wereld is nooit vreedzaam geweest. Elk historisch tijdperk heeft zijn aandeel gehad in de negatieve gebeurtenissen. In de wereld waarin we nu leven, lijkt alles voortdurend chaotisch te zijn. Er zijn echter enkele tips uit het boeddhisme die ons kunnen helpen om met chaos om te gaan.

Een van de grootste problemen van de hedendaagse wereld is dat we vaak niet eens de tijd hebben om na te denken. Bepaalde gewoonten, zoals het analyseren van dingen en mediteren, zijn absoluut essentieel. Ondanks dat we dit weten, hebben we zoveel te doen dat we niet eens de tijd hebben om deze gewoonten aan te nemen.

Vind eenvoud in rommel. Vind harmonie in onenigheid. In het midden van de moeilijkheid liggen kansen.

-Bruce Lee-

Soms moeten we tijd voor onszelf maken om na te denken. Het is echter mogelijk dat je niet weet waar je moet beginnen. Sommige tips uit het boeddhisme om de confrontatie met chaos aan te gaan zijn goede richtlijnen om te volgen. Hier zijn er vijf.

1. Identificeer wat je leuk vind

Het lijkt misschien overdreven, maar dat is het echter niet. Veel mensen hebben geen duidelijk idee waar ze van houden. Om onszelf te vinden en positieve ruimtes in ons leven te openen, is het essentieel om op zijn minst bewust te zijn van de dingen die voor ons het belangrijkst zijn.

Vrouw rust uit in het gras

Het is een goed idee om een lijst te maken van alle activiteiten waar we echt van genieten. Enkele voorbeelden zijn uit eten gaan met onze partner, spelen met ons huisdier of wandelen in het bos. De lijst moet lang zijn. Er zijn zeker veel dingen die we graag doen, maar die we vergeten zijn omdat we vastzitten in onze dagelijkse routine.

2. Blijf in beweging

Net zoals er tijd is voor rust, stilte en denken, moet er tijd zijn voor actie. Daarmee bedoelen we niet de hectische beweging van het dagelijks leven. We bedoelen de dynamische beweging van ons lichaam ten gunste van ons lichaam.

Een van de tips uit het boeddhisme om je te helpen de confrontatie aan te gaan met chaos is om een soort van lichamelijke activiteit te doen. Besteed wat tijd aan je lichaam om het gezond te houden. Een groot deel van je positieve emotionele welzijn hangt hiervan af. Een gezond lichaam helpt de geest gezond te houden en omgekeerd.

3. Minder kletsen, meer conversaties

Een groot probleem tegenwoordig is dat er veel wordt gekletst, terwijl er maar weinig gesprekken zijn. Er zijn veel dagelijkse interacties die compleet triviaal en onnodig zijn. Het lijkt erop dat er een onuitgesproken regel is dat we voortdurend in contact moeten zijn met mensen zonder een bepaald doel.

Dit soort interacties beroven je van je energie. Ze putten je uit en je krijgt er niet veel voor terug. Daarom moet je minder kletsen en meer converseren. Je moet echte waarde geven aan communicatie. Dit betekent dat woorden de geest kunnen voeden of verzwakken. Daarom moeten we voorzichtig zijn met de manier waarop we met communicatie omgaan.

Pratend stel in de zonsondergang

4. Ontdekt je creativiteit volgens de tips uit het boeddhisme

Creativiteit is iets wat ons vernieuwt en ons dingen vanuit een ander perspectief laat zien. Het draagt bij aan ons vermogen om onszelf te uiten en het wekt onze innerlijke schepper. Creativiteit genereert een soort geluk dat heel bijzonder is, omdat het vele kanten van ons naar boven haalt.

Kunst, handwerk en spelletjes zijn de belangrijkste manieren om onze creatieve kant te verkennen. We moeten onszelf onderdompelen in deze gebieden om ze te verkennen, niet om te concurreren of te pronken. Deze activiteiten zijn alleen echt als we er echt van genieten en ze ons motiveren. Ze zijn een ontsnapping uit onze dagelijkse chaos.

5. Wees authentiek

We besteden vaak te veel tijd en energie aan het doen alsof. We merken niet eens dat we misschien te afhankelijk zijn van de mening van andere mensen. Dit is een verstikkende gevangenis. We voelen ons echter veel beter als we hard werken om te ontsnappen aan die sociale beperkingen en conditionering, die alleen maar tussen ons en onze doelen in staan.

Er zal een groot gewicht van je schouders vallen, als je erg authentiek bent. Je hoeft nooit een poging te doen om een vals beeld van jezelf in stand te houden. Het belangrijkste is dat het experimenteren met jezelf zijn je gemoedsrust geeft. In die staat kun je de confrontatie met chaos op een effectievere manier aangaan.

Vrouw zit tevreden in het zonlicht

Al deze tips uit het boeddhisme om de confrontatie met chaos aan te gaan, zijn een uitnodiging om echt een band met onszelf te hebben. We leiden ons perspectief naar meer transcendente zaken en laten de irrelevante zaken achter ons. Het zijn zeker uitstekende manieren om ons welzijn te verhogen en te experimenteren interne harmonie.  Wellicht ook interessant voor jou

Wat is liefde volgens het boeddhisme precies?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wat is liefde volgens het boeddhisme precies?

Liefde volgens het boeddhisme is heel anders dan liefde volgens de westerse wereld. Het is puur en onzelfzuchtig en komt met totale tevredenheid.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.