Merkwaardige weetjes over het huwelijk

We doen een rondleiding langs de verschillende modaliteiten die het huwelijk door de geschiedenis heen heeft aangenomen. Ook bekijken we het grote aantal gebruiken en tradities waarmee bruiloften over de hele wereld gepaard gaan.
Merkwaardige weetjes over het huwelijk
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 01 februari, 2024

Het eerste merkwaardige feit betreft de plaats waar het huwelijk voor het eerst een wettelijke instelling werd. Dit was in Rome. Mannen konden trouwen als ze 14 jaar oud waren en vrouwen als ze 12 waren.

In feite is de hele huwelijksgewoonte ontstaan in het oude Rome. Een ander merkwaardig feit uit deze tijd is dat ze geloofden dat een ader aan de ringvinger rechtstreeks naar het hart ging. Dit geloof bleef enkele eeuwen bestaan.

Witte jurken voor bruiden verschenen in 1840. Tot dan toe trouwden ze in elke kleur. In feite was het koningin Victoria die met deze traditie begon. Zij was ook de eerste die de bruidsmars gebruikte.

Hier zijn nog een paar merkwaardige feiten over het huwelijk.

“Voor een succesvol huwelijk moet je vaak verliefd worden, altijd op dezelfde persoon.”

-Mignon McLaughlin-

Stel dat trouwt

De geschiedenis van het huwelijk

Een van de merkwaardigste feiten over het huwelijk is dat het voor het grootste deel van de geschiedenis niet verbonden was met liefde. In feite was het vanaf de Romeinse tijd een uitsluitend burgerlijke instelling om patrimoniale redenen. Met andere woorden, mensen trouwden alleen om er zeker van te zijn dat ze economische stabiliteit hadden.

Dit gebeurde niet alleen in de families van de aristocratie, maar in alle lagen van de samenleving. Het huwelijk was een afspraak tussen de vader van de bruid en de bruidegom. Ze beoordeelden economische en sociale voordelen, geen sentimentele. Echtscheiding was in de meeste landen onaanvaardbaar tot ver in de 20e eeuw.

Toen het idee van romantische liefde opkwam, waren de gebruikelijke plaatsen om partners te vinden bals (voor de rijken) en beurzen (voor de lagere klassen). In feite wist iedereen dat je daar naartoe ging om een partner te vinden. Een andere optie was tijdens religieuze diensten.

Een vrouw die flirtte of interesse toonde in een man werd vroeger afgekeurd. Vrouwen moesten doen alsof ze niet geïnteresseerd waren om te bewijzen dat ze respectabele maagden waren. Dit weerhield echter niet dat er een hele liefdestaal werd ontwikkeld met behulp van waaiers, zakdoeken en paraplu’s. Elk gebaar met een van deze voorwerpen betekende iets tussen de geïnteresseerde partijen.

Romeo en Julia

Tradities

Veel van de merkwaardige feiten over het huwelijk hebben betrekking op de tradities die bij de eigenlijke bruiloft horen. Overal ter wereld zijn er specifieke manieren om uiting te geven aan de wens dat het stel gelukkig is en om van hun liefde een feest te maken. Laten we eens kijken naar enkele van deze huwelijkstradities:

  • In Fiji vraagt de man op een ongebruikelijke manier om de hand van de bruid. Hij moet haar vader een walvistand brengen. Dit is het bewijs van zijn moed en ware liefde.
  • In Polterabend, Duitsland, komen de vrienden en familie van het bruidspaar voor de ceremonie samen om porseleinen servies te breken. Dit is bedoeld om het paar geluk te brengen.
  • In Zuid-Korea is het gebruikelijk dat de vrienden van de bruidegom tijdens het bruiloftsbanket op zijn voeten slaan met een gedroogde vis. Dit is bedoeld als test voor het sterke karakter van de nieuwe echtgenoot.
  • In Rusland ontvoeren ze de bruid. De gasten houden haar vast en vragen de bruidegom om losgeld om haar terug te geven. Soms is het alleen symbolisch en soms ook niet. Hoe dan ook, zodra de bruidegom het losgeld heeft betaald, laten ze zijn bruid vrij.
  • Het zwart maken van de bruid en bruidegom. Dit is een Schotse traditie die de dag voor de bruiloft plaatsvindt. De vrienden van het bruidspaar smeren de bruid en bruidegom in met modder en laten ze door de straten paraderen. Het is een manier om het bruidspaar te vertellen dat ze gelukkig zullen worden, maar dat ze ook zware tijden tegemoet gaan.
  • Zweedse kussen. Dit is een van de leukste merkwaardige feiten. In Zweden mogen alle meisjes de bruidegom op de wang kussen als de bruid opstaat en de kamer verlaat. Op dezelfde manier mogen de jongens de bruid kussen als de bruidegom de kamer verlaat.

Tot slot

Het laatste merkwaardige feit is dat het instituut huwelijk relatief stabiel was tot de jaren 1960. De uitvinding van voorbehoedsmiddelen en de invoering van echtscheiding in de Verenigde Staten zorgden er echter voor dat scheidingen tussen 1966 en 1969 met 100 procent toenamen. Dit patroon herhaalde zich vervolgens in veel landen over de hele wereld.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Coontz, S. (2006). Historia del matrimonio: cómo el amor conquistó el matrimonio. Barcelona.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.