Manorexia: een eetstoornis die mannen treft

Manorexia kan worden opgevat als een eetstoornis die lijkt op anorexia, maar waar vooral mannen aan lijden.
Manorexia: een eetstoornis die mannen treft

Geschreven door Helena Sutachan

Laatste update: 27 december, 2022

Anorexia is een eetstoornis (ED) die over het algemeen vooral jonge vrouwen treft. Het kan echter ook voorkomen bij mannen van verschillende leeftijden. De term manorexia wordt gebruikt om te praten over anorexia waaraan mannen lijden.

Manorexia wordt beschouwd als een niet-gespecificeerde eetstoornis. Het heeft deze naam gekregen omdat genderstereotypering ons heeft doen geloven dat anorexia een exclusieve ziekte van vrouwen is.

Sommige specialisten (Engelse link) zijn van mening dat het niet nodig is om nieuwe namen te bedenken om de kenmerken van een aandoening te onderscheiden op basis van geslacht. Manorexia is echter een term die de laatste jaren populair is geworden en ons in staat stelt de eigenaardigheden van mannelijke anorexia te begrijpen.

In dit artikel noemen we de oorzaken en mogelijke oorsprong van manorexia, de meest relevante kenmerken en het belang van de therapeutische benadering bij de behandeling van deze aandoening.

De oorzaken van manorexia

In de eerste plaats is de sociale druk om een lichaam te hebben dat voldoet aan de hegemonische schoonheidsnormen een terugkerende oorzaak bij manorexia. Dit komt meestal omdat reclame, de media en vooral sociale media een reeks ambitieuze modellen hebben voortgebracht die het zelfrespect van jongere mensen doordringen.

Deze modellen hebben vaak invloed op de opbouw van het lichaamsbeeld en het aannemen van bepaalde levensstijlen. Bijgevolg kan een constante blootstelling aan dergelijke gestandaardiseerde schoonheidspatronen mensen kwetsbaar maken voor dit soort eetstoornissen.

In het geval van manorexia, dominante mannelijkheidsmodellen, die de neiging hebben om eigenschappen zoals fysieke kracht, behendigheid en concurrentievermogen te benadrukken, misschien achter de oorsprong van de aandoening.

Het kenmerkende patroon van manorexia is trouwens niet extreme slankheid, maar het cultiveren van een slank en tegelijkertijd atletisch figuur. Lijders krijgen dit door de obsessieve combinatie van dieetbeperkingen en overmatige lichaamsbeweging.

Tot slot zijn er enkele factoren die kunnen worden geassocieerd met het verschijnen van manorexia, zoals blootstelling aan een traumatische gebeurtenis, episodes van schoolfalen of pesten in verband met lichaamsgrootte. Bovendien kunnen het gebrek aan bezorgdheid van ouders en te weinig aandacht voor de voedingspatronen van hun kinderen elementen zijn die de situatie verergeren.

Kenmerken van manorexia

Over het algemeen zijn degenen die aan manorexia lijden mannen, vooral jonge mannen, die bang zijn om aan te komen. Met dat idee in gedachten houden ze zich bezig met overmatige fysieke activiteit en eetpatronen die gevaarlijk beperkend kunnen worden. Enkele kenmerken van manorexia bespreken we hieronder.

Voedselbeperkingen

Mannen met manorexia hebben de neiging om geleidelijk hun eetlust te verliezen en extreem restrictieve diëten te volgen. Daarnaast kunnen ze laxeermiddelen en verschillende soorten supplementen voor gewichtsverlies consumeren.

Overmatige fysieke activiteit

Misschien wel het meest voorkomende kenmerk is overmatige lichaamsbeweging, zowel in termen van uren als inspanning. Ze hebben de neiging om prioriteit te geven aan cardiovasculaire oefeningen om lichaamsvet te verbranden.

Vervorming van het lichaamsbeeld

Evenzo is een ander kenmerkend teken van dit type eetstoornis de vervormde perceptie van het lichaamsbeeld. Met andere woorden, een man met manorexia kan zichzelf in de spiegel heel goed zien als een maat groter dan hij in werkelijkheid is.

Chronische vermoeidheid en algemeen lichamelijk ongemak.

Manorexia brengt meestal lichamelijk ongemak met zich mee, zoals permanente vermoeidheid, maagdarmproblemen, verkoudheid, sensaties, haaruitval en gebitsproblemen.

psychosociale gevolgen

Ten slotte hebben stoornissen als deze een negatief effect op het zelfrespect. In feite kunnen ze ook symptomen van depressie en angst veroorzaken. Bovendien kunnen patiënten gevoelens van weinig persoonlijke waarde ervaren. Dit leidt tot het ontstaan van emotionele stoornissen die vaak leiden tot sociaal isolement en de verslechtering van familie- en sociale relaties.

Depressieve jonge man

Het belang van hulp zoeken

Om te beginnen is het belangrijk op te merken dat in veel gevallen mannen met een eetstoornis vaak geen hulp zoeken. Dat komt omdat er bepaalde stigma’s aan verbonden zijn, vanwege de overtuiging dat eetstoornissen vrouwenziekten zijn. Daarom is de eerste stap om te erkennen dat ze een probleem hebben. Bovendien begrijpen dat het kan worden opgelost met de juiste professionele hulp.

De behandeling van Manorexia wint aan kwaliteit wanneer deze is ontworpen vanuit een interdisciplinair perspectief. Enerzijds zal psychologische therapie helpen om de oorsprong van de gedachten die aan de stoornis ten grondslag liggen te identificeren. Bijvoorbeeld dat dunheid synoniem is met schoonheid, of dat schoonheid synoniem is met maatschappelijk succes.

Daarnaast is de deelname van een voedingsdeskundige essentieel. Zij krijgen de taak om een gezond voedingspatroon te ontwerpen. Ten slotte zal een medische follow-up nodig zijn om de algemene gezondheidstoestand van het individu te beoordelen en hun vooruitgang te volgen.

Ook gezinsondersteuning is essentieel. Het kan de patiënt helpen om betere eetgewoonten te ontwikkelen, zijn zelfbeeld te versterken en deze aandoening geleidelijk te overwinnen.

Tot slot, misschien is het de moeite waard om na te denken over de manier waarop we dagelijks de associatie tussen slankheid en schoonheid versterken.

Het wordt zelfs tijd dat we andere manieren gaan ontwikkelen om ons eigen lichaam waar te nemen en te stoppen met het maken van onnodige opmerkingen over die van andere mensen. Ten slotte moeten we allemaal vriendelijker zijn voor het beeld dat we in de spiegel zien.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Toro-Alfonso, J., & Nieves Lugo, K., & Borrero Bracero, N. (2010). Cuerpo y Masculinidad: Los Desórdenes Alimentarios en Hombres. Revista Interamericana de Psicología/Interamerican Journal of Psychology, 44(2),225-234.[fecha de Consulta 5 de Noviembre de 2021]. ISSN: 0034-9690. Disponible en:   https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=28420641003
  • Vandereycken, W. (2011) Media Hype, Diagnostic Fad or Genuine Disorder? Professionals’ Opinions About Night Eating Syndrome, Orthorexia, Muscle Dysmorphia, and Emetophobia, Eating Disorders, 19:2, 145-155, DOI: 10.1080/10640266.2011.551634

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.