Hoe kan je leren om te leven in jouw eigen lichaam?

Hoe kan je leren om te leven in jouw eigen lichaam?

Laatste update: 24 november, 2018

80% van de vezels in de nervus vagus die de hersenen verbinden met vele van onze inwendige organen zijn centripetaal (middelpuntzoekend). Deze vezels lopen met andere woorden langs het uiterste deel van ons lichaam omhoog naar de hersenen.

Dit betekent dat we het activatiesysteem van het eigen lichaam door middel van ademen en bewegen kunnen trainen en rechtstreeks beheersen.

Deze manier om het lichaam te trainen is in China en India al eeuwen een fundamentele techniek. De studie van de oosterse en de alternatieve geneeskunde heeft ook manieren ontdekt om op een meer natuurlijke manier je toestand te verbeteren. Helaas is onze cultuur nog steeds sceptisch.

Aan jouw eigen lichaam werken en jezelf vinden

We weten allemaal hoe we moeten ademen. Je ademhaling tot rust leren brengen en vertragen is nog iets anders. Voor vele mensen is het ook een belangrijke manier om hun geestelijke gezondheid terug te winnen. Wanneer je op een bewuste manier diep en traag ademhaalt, dan zeg je aan jouw eigen lichaam dat het zijn parasympathisch zenuwstelsel even op pauze moet zetten.

Aan je lichaam werken en jezelf vinden

Wanneer je bijvoorbeeld aan de effecten van een trauma en verlatenheid werkt, dan kan emotionele regulatie een groot verschil maken in de resultaten. Eén aspect is het controleren van de ademhaling. Hoe meer gefocust je bent op je ademhaling, hoe meer voordelen je verkrijgt.

Het is belangrijk dat je aandacht schenkt aan het begin en het einde van een ademhaling. Zodra één inademing voorbij is, wacht je een ogenblik vóór je opnieuw ademt. Als je merkt hoe de lucht jouw lichaam binnenkomt en verlaat, zal je deze “vitale, natuurlijke actie” begrijpen.

Yoga helpt je om lichaam en geest in harmonie te brengen

Yoga is een traditionele discipline uit India. Het betekent “een vereniging van lichamelijk en geestelijk welzijn.” Het is ook verbonden met de praktijk van meditatie in het Hindoeïsme, boeddhisme en jaïnisme.

Sommige soorten yoga kunnen je helpen om in verbinding te komen met de diepste en meest vergeten delen van jezelf. Yoga is meer dan alleen maar een vorm van training of een ontspanningstechniek. Dit zijn de voornaamste voordelen:

  • De ontwikkeling van je bewustzijn. Het helpt ook om je bewust te worden van je potentieel en van je natuurlijke vermogens, samen met je weerstand en je angsten.
  • Innerlijke vrede. Dankzij het kalmerend effect van yoga helpt het jou om op een rustige manier en vol vertrouwen door het leven te gaan.
  • Verbetering van je vermogen om in jouw eigen leven aanwezig te zijn. Yoga verlicht pijn, vermindert stress, verbetert de ademhaling.
  • Een betere gezondheid. Er is een lange lijst van alle voordelen die yoga op de gezondheid heeft. Het is bijvoorbeeld geweldig voor cardiovasculaire training, beheersing van het gewicht, de ademhaling, lenigheid enzovoort.

Een onderzoek van het National Institute of Health (NIH) heeft aangetoond dat tien weken yoga de symptomen vermindert die verbonden zijn met PTSS (posttraumatisch stresssyndroom). De patiënten die reageerden, hadden met andere vormen van behandeling geen resultaten behaald.

“Als je op een respectvolle en gevoelige manier naar jouw eigen lichaam luistert, als je leert op een objectieve manier je eigen geest te observeren en als je de realiteit van je innerlijke wereld leert aanvaarden, dat is wanneer je de meeste voordelen uit yoga haalt.”

Soorten beweging die je gezondheid verbeteren

Soorten beweging die je gezondheid kunnen verbeteren

Sommige culturen in Japan en Korea richten zich op het verhogen van je bewustzijn van beweging en het huidige moment. Dit zijn vaardigheden waarmee mensen met een trauma het vaak moeilijk hebben.

Vechtsporten als aikido, judo, taekwondo, jujitsu en capoeira (uit Brazilië) kunnen helpen. Ze hebben een aantal dingen gemeenschappelijk zoals lichamelijke beweging, ademhaling en meditatie.

Yoga, taichi, gingong in China of ritmisch drummen uit Afrika ondersteunen ook het idee dat je met zelfkennis beter kan worden. Jon Kabat-Zinn is één van de pioniers in een behandeling die de communicatielijnen tussen het lichaam en de geest proberen te verbeteren.

In 1979 richtte hij de Stress-Reduction Clinic op. De doelstelling is om mensen te helpen hun zelfbewustzijn te verhogen.

“Als je ophoudt met jezelf meer te maken dan je bent, uit angst dat je minder zal zijn dan wat je bent, dan zal wie je ook maar werkelijk bent, veel lichter en gelukkiger zijn en ook gemakkelijker om mee te leven.”

-John Kabat-Zinn-

Wanneer je aandacht schenkt aan je lichamelijke gewaarwordingen, dan kan dit je helpen om de hoogten en laagten van je emoties te herkennen. Zodra je jouw emoties herkend hebt, zal het gemakkelijker voor jou zijn om ze te beheersen.

Het beoefenen van zelfbewustzijn brengt jouw sympathisch zelfbewustzijn tot rust. Het vermindert ook de kansen op een vecht-of-vlucht reactie. Dit betekent dat je lichamelijk bewustzijn jou helpt om gevoelens of impulsen vrij te maken die geblokkeerd zijn.

Je zintuiglijke wereld verandert

Jouw zintuiglijke wereld reageert vóór jij dat doet

Je kan niet volledig genezen als je je niet veilig voelt in jouw eigen lichaam. Jouw lichamelijke spanning loslaten zal jou helpen om ook je gevoelens te uiten. Bewegingen helpen je om op een diepere manier in- en uit te ademen. Ze helpen je ook om ervoor te zorgen dat die spanningen je lichaam verlaten.

Dit werkt bij mishandelde kinderen, soldaten met PTSS, slachtoffers van seksueel misbruik, vluchtelingen enzovoort. Al hun verhalen zijn getuigenissen van hoe doeltreffend expressietherapieën kunnen zijn.

De ondersteuning voor een nieuwe therapeutische behandeling is alleen afkomstig van dingen die al bewezen zijn. Bijna 40 jaar zijn voorbijgegaan tussen de ontdekking in 1928 (door Alexander Fleming) van de antibiotische eigenschappen van penicilline en het volledig begrip van hoe het werkte in 1965. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.