Vijf manieren om liefde aan jezelf te tonen

Liefde voor jezelf tonen kan je gevoel van eigenwaarde vergroten, je eenzaamheid verlichten en je relaties verbeteren. Je kunt in dit artikel verschillende manieren ontdekken om dit te doen.
Vijf manieren om liefde aan jezelf te tonen
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 29 april, 2023

Vandaag de dag is eenzaamheid een epidemie. Sterker nog, ondanks dat je in een grote stad woont die vol zit met mensen, en hoewel je aanwezigheid en interactie op sociale media misschien wel toeneemt, kun je je wel degelijk eenzaam voelen. Dit is voor een groot deel te wijten aan het feit dat je emotioneel losgekoppeld bent van anderen en ondergedompeld bent in een individualistische en competitieve sociale dynamiek. Het is ook het gevolg van een gebrek aan verbinding met jezelf. Daarom gaan we in dit artikel verschillende manieren voorstellen waarop je jezelf liefde kunt tonen en die leegte kunt opvullen.

In werkelijkheid is eigenwaarde de sleutel tot geluk. Dat gezegd hebbende, ondanks dat het een veel genoemd en besproken begrip is, wordt het niet altijd goed begrepen. Bovendien moet het niet alleen op theoretisch niveau aan de orde komen. Het moet gepaard gaan met feiten die de waardering en overweging die je voor jezelf beweert te voelen echt aantonen en materialiseren.

Net als bij elke andere band moet je de relatie met jezelf dagelijks koesteren met verschillende gebaren en handelingen. Maar, het kan zijn dat je merkt dat je je tijd, moeite en energie aan anderen wijdt en niet aan jezelf. Hier zijn enkele ideeën om je daarvan te weerhouden.

Vrouw kijkt in een spiegel
Het versterken van je relatie met jezelf is essentieel als je je beter wilt voelen.

Hoe je kunt laten zien dat je van jezelf houdt

Er zijn talloze manieren waarop je jezelf liefde, consideratie, respect en steun kunt tonen.

Een goede manier om ze in te delen is door de vijf liefdestalen te volgen die Gary Chapman heeft voorgesteld. Volgens deze auteur zijn er vijf manieren om genegenheid uit te drukken en voelen we allemaal een grotere voorliefde voor één ervan. Ze stellen hoe we onze waardering aan anderen tonen, en ook hoe we graag bemind worden.

Je kunt hetzelfde voorstel gebruiken voor het cultiveren van je relatie met jezelf, zoals je hieronder kunt lezen.

1. Lichamelijk contact

Om op deze manier liefde aan jezelf uit te drukken, volgen hier enkele tips:

  • Maakcontact met je lichaam en zijn behoeften. Begin ernaar te luisteren en let op wat het je probeert te vertellen. Rust bijvoorbeeld wanneer dat nodig is, drink voldoende water, en beweeg regelmatig.
  • Gun jezelf een warm bad of een zelfmassage met crème of olie.
  • Kies voor comfortabele kleding en aangenaam textiel in je huis.
  • Knuffel jezelf (Engelse link) wanneer je daar behoefte aan hebt om jezelf een gevoel van veiligheid en troost te geven. Dit kan je fysiologische stressreactie in moeilijke tijden helpen verminderen en ervoor zorgen dat je je beter voelt.

2. Woorden van bevestiging

Plan woorden van bevestiging voor jezelf in. Draag bijvoorbeeld elke ochtend positieve affirmaties voor de spiegel voor. Of schrijf kleine motiverende briefjes en leg ze op zichtbare plaatsen in je huis. Als je volhoudt, zal dit helpen je zelfbeeld en de beoordeling die je van jezelf maakt te verbeteren.

Belangrijker is echter dat je deze woorden op belangrijke momenten aan jezelf weet op te dragen. Feliciteer jezelf bijvoorbeeld met je prestaties, moedig jezelf aan om je in te spannen voor het project waarvoor je je niet bijzonder gemotiveerd voelt, of wees toegeeflijk en toon zelfcompassie als je een fout maakt. Neem een positieve innerlijke dialoog aan die je aanmoedigt en je op een liefdevolle manier steunt.

3. Quality time

Velen van ons vinden alleen zijn saai en oninteressant. Zelfs stilte en gebrek aan gezelschap zijn voor sommigen van ons storend. Terwijl voor anderen deze momenten van eenzaamheid misschien bemoeilijkt worden door dagelijkse verplichtingen en het feit dat je samenwoont met familieleden, vooral kleine kinderen.

Hoe dan ook, het is altijd mogelijk om een ruimte te vinden waarin je wat tijd met jezelf kunt doorbrengen.

Je moet deze tijd echter niet passief doorbrengen met televisie kijken of je sociale media doornemen. Het moet kwaliteitstijd zijn. Je zou bijvoorbeeld enkele van je favoriete activiteiten kunnen beoefenen, zoals dansen, een natuurwandeling maken, of je favoriete koffietentje bezoeken.

Het levert nog meer op als je je verdiept in zelfkennis en introspectie. Praktijken als meditatie, diepe ademhaling, een dagboek bijhouden, of therapeutisch schrijven zijn uitstekende opties. In feite stellen ze je in staat om contact te maken met jezelf, en ook met je emoties en je gedachten, zodat je ze de aandacht kunt geven die ze verdienen.

4. Daden van dienstbaarheid

Hoe vaak doe je je uiterste best voor anderen, maar kun je niet het minste beetje voor jezelf doen? Misschien zorg je voor je kinderen, partner en bejaarde ouders en ben je in staat om de lekkerste gerechten te koken, allerlei boodschappen te doen en afspraken te plannen en te organiseren, maar als het erop aankomt om iets voor jezelf te doen, stel je het altijd uit of doe je zo min mogelijk moeite.

Liefde voor jezelf tonen door daden van dienstbaarheid houdt in dat je alles voor jezelf doet wat je nodig hebt om je dagelijks goed te voelen. Dit kan variëren van het schoonmaken en opruimen van je eigen ruimte, tot het koken van smakelijke en in het oog springende gerechten, het organiseren van je agenda, het ophangen van een schilderij aan je muur, of verder gaan met dat lang uitgestelde project.

Kortom, het betekent dat je stopt met uitstellen en een extra inspanning voor jezelf doet die je dagelijks leven gemakkelijker en aangenamer maakt.

5. Geschenken en weggevertjes

Koffie bij zonsondergang
Jezelf momenten van ontspanning en plezier gunnen beïnvloedt je gevoel van eigenwaarde positief.

Toon jezelf ten slotte liefde door jezelf voorwerpen en ervaringen te geven die je leuk vindt. Dit betekent niet dat je je spaargeld verspilt, maar dat je aandacht besteedt aan de kleine dingen.

Je kunt bijvoorbeeld die reep chocolade kopen die je zo lekker vindt of dat shirt waar je oog op viel toen je laatst over straat liep. Of je kunt jezelf trakteren op een dagje naar een spa, een kookles, of een bioscoopkaartje voor de nieuwste première. Je geeft immers vaak snel geld uit aan anderen, maar niet aan jezelf. Zo zou het leven niet moeten zijn.

Jezelf elke dag liefde tonen verbetert je welzijn

Zoals je ziet zijn er veel manieren waarop je jezelf liefde, respect en consideratie kunt tonen. Sta nu eens stil en denk na. Hoeveel daarvan oefen je momenteel regelmatig?

Onthoud dat het uitvoeren van deze eenvoudige handelingen je zal helpen om je met jezelf te verbinden. Je wordt je eigen grootste steun en je belangrijkste bron van liefde en bevestiging.

Dit zal eventuele gevoelens van eenzaamheid verdunnen, je levenstevredenheid vergroten, en je zelfs in staat stellen relaties van betere kwaliteit te hebben. Dat komt omdat je niet langer op zoek bent naar anderen om die gaten in je leven op te vullen. Wellicht ook interessant voor jou

Zelfliefde is de balsem die alle wonden heelt
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Zelfliefde is de balsem die alle wonden heelt

De meeste mensen lijken geen plaats te hebben voor zelfliefde, ook al is het de balsem die alle wonden heelt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Chapman, G., & Campbell, R. (2016). The 5 Love Languages/5 Love Languages for Men/5 Love Languages of Teenagers/5 Love Languages of Children. Moody Publishers.
  • Dreisoerner, A., Junker, N. M., Schlotz, W., Heimrich, J., Bloemeke, S., Ditzen, B., & van Dick, R. (2021). Self-soothing touch and being hugged reduce cortisol responses to stress: A randomized controlled trial on stress, physical touch, and social identity. Comprehensive psychoneuroendocrinology8, 100091.
  • Santa Fernández, L., Mota López, R., & Rubio Guzmán, E. M. (2022). Una aproximación a la soledad juvenil: ¿De qué hablamos?¿ Qué podemos hacer?. Educación social: revista de intervención socioeducativa. https://redined.educacion.gob.es/xmlui/handle/11162/225003

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.