De effecten van collectieve meditatie op de samenleving

De vereniging van grote groepen mediteerders kan misdaad, terrorisme en gewelddadige sterfgevallen verminderen. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken.
De effecten van collectieve meditatie op de samenleving
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Tegenwoordig worden steeds meer mensen aangemoedigd om meditatie te beoefenen. Daarbij ervaren ze grote veranderingen in hun fysieke en emotionele gezondheid. Iets minder bekend, maar even belangrijk, zijn echter de effecten van collectieve meditatie op de samenleving.

Deze praktijk roept vaak scepsis op. Desalniettemin is aangetoond dat de vereniging van talrijke mediteerders een positieve invloed heeft op de sociale dynamiek.

Vervolgens zullen we een deel van het onderzoek onderzoeken dat over dit onderwerp is uitgevoerd. In deze onderzoeken wordt de kracht van meditatie onthuld om veranderingen op mondiaal niveau teweeg te brengen.

Mensen die buiten mediteren

De effecten van collectieve meditatie

Minder misdaad

Tussen 1972 en 1978 werd het effect onderzocht van een collectief transcendentaal meditatieprogramma (Engelse link) in verschillende steden in de Verenigde Staten. Uit de resultaten bleek dat deze praktijk een significante invloed had op de daling van de criminaliteit.

Bovendien bleek elke variatie in het aantal wekelijkse mediteerders verband te houden met het percentage gewelddadige criminaliteit. Vergelijkbare resultaten vond men in andere onderzoeken in Manilla en de Filippijnen.

Aan de andere kant werd tussen 1978 en 1991 dezelfde hypothese op de proef gesteld in Merseyside (VK). Het was in die tijd het grootstedelijk gebied met het op twee na hoogste misdaadcijfer in het VK.

Uit de studie (Engelse link) bleek dat wanneer de groep een voldoende aantal mediteerders bereikte, er een daling van 13,4 procent was in delinquentie. In 1992, toen het onderzoek was afgerond, had Merseyside de laagste misdaadcijfers van het land. Het was 40 procent onder het nationale gemiddelde, evenals de eigen verwachte progressie.

Daling van gewelddadige sterfgevallen

In 1985, in Canada, testten twee studies (Engelse link) de effecten van collectieve transcendente meditatie, uitgevoerd door een grote groep deelnemers. Als gevolg hiervan werd een vermindering van het aantal zelfmoorden, moorden en sterfgevallen als gevolg van verkeersongevallen waargenomen.

Verder vond men nog meer positieve effecten. Zo was er een toename van de kwaliteit van leven van de bevolking. Dit was te wijten aan de vermindering van de sigarettenconsumptie en de afname van de stakingen.

Impact op oorlog, terrorisme en internationale conflicten

Tussen 1983 en 1985 kwamen in drie perioden van acht-11 dagen verschillende beoefenaars samen om collectieve meditatie uit te voeren. De hypothese suggereerde dat dit enig effect zou hebben op terrorisme en internationale conflicten.

De resultaten (Engelse link) bevestigden de theorie. Ze lieten een daling van 72 procent zien in terrorisme en 32 procent in internationale conflicten tijdens de meditatieperiodes.

In 1983 werd in Jeruzalem een collectieve transcendente meditatie voorgesteld met de bedoeling de kwaliteit van leven te verbeteren en de oorlog in Libanon positief te beïnvloeden.

De positieve invloed van deze praktijk bleek het aantal sterfgevallen als gevolg van oorlog, misdaad en auto-ongelukken te verminderen. Daarnaast was er een verbetering op de beurs en de stemming op nationaal niveau.

Mensen mediteren

Collectieve meditatie: een waardevol hulpmiddel

Deze schokkende bevindingen kunnen we begrijpen in het licht van wat we kennen als ‘collectief bewustzijn’. Het niveau van individueel bewustzijn van elke persoon is herkenbaar aan zowel de emissie van hun hersengolven als aan de niveaus van bepaalde neurotransmitters zoals serotonine.

Degenen die een hoger bewustzijnsniveau hebben, weerspiegelen het in gedachten van meer rust en vriendelijkere en meer altruïstische handelingen. Daarentegen ervaren mensen met een laag bewustzijn meer woede en prikkelbaarheid en hebben ze meer kans op crimineel gedrag.

Elk individu wordt echter beïnvloed door het collectieve bewustzijnsniveau. Met andere woorden, we leveren allemaal een bijdrage in de een of andere richting. In dit opzicht is het meer of minder waarschijnlijk dat een dader een misdaad begaat, afhankelijk van of hij zich bevindt in een omgeving van stress of vrede.

Op een bepaald niveau zijn we allemaal met elkaar verbonden. We beïnvloeden en worden beïnvloed door anderen. Daarom verkrijgen we door te mediteren niet alleen persoonlijke verbeteringen, maar dragen we ook bij aan het creëren van een meer heilzame collectieve omgeving. In het licht van deze bevindingen lijkt het idee dat eenheid kracht is zeker de waarheid te zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Assimakis, P. D., & Dillbeck, M. C. (1995). Time series analysis of improved quality of life in Canada: Social change, collective consciousness, and the TM-Sidhi program. Psychological Reports76(3_suppl), 1171-1193.
  • Dillbeck, M. C., Banus, C. B., Polanzi, C., & Landrith III, G. S. (1988). Test of a field model of consciousness and social change: The Transcendental Meditation and TM-Sidhi program and decreased urban crime. The Journal of Mind and Behavior, 457-485.
  • Hatchard, G. D., Deans, A. J., Cavanaugh, K. L., & Orme-johnson, D. W. (1996). The Maharishi Effect: A model for social improvement. Time series analysis of a phase transition to reduced crime in Merseyside metropolitan area. Psychology, Crime and Law2(3), 165-174.
  • Orme-Johnson, D. W., Dillbeck, M. C., & Alexander, C. N. (2003). Preventing terrorism and international conflict: Effects of large assemblies of participants in the Transcendental Meditation and TM-Sidhi programs. Journal of Offender Rehabilitation36(1-4), 283-302.
  • Orme-Johnson, D. W., Alexander, C. N., Davies, J. L., Chandler, H. M., & Larimore, W. E. (1988). International peace project in the Middle East: The effects of the Maharishi Technology of the Unified Field. Journal of Conflict Resolution32(4), 776-812.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.