Psychologische voorbereiding om te stoppen met roken

Wanneer iemand wil stoppen met roken, zou het naast het toepassen van geschikte technieken om de fysieke verslaving te overwinnen, ook nuttig zijn om de diepere redenen te onderzoeken die tot onafhankelijkheid leiden en de betekenis die tabak in hun leven heeft gekregen.
Psychologische voorbereiding om te stoppen met roken

Laatste update: 25 juli, 2020

Mensen kunnen soms niet stoppen met roken omdat ze daar psychologisch niet toe bereid zijn. Je wil is misschien sterk, maar je strategieën zwak. Misschien is er onduidelijkheid over de redenen waarom je zou moeten stoppen of is er een gebrek aan overtuiging over de voordelen om te stoppen met roken.

Tabaksverslaving is fysiek en psychologisch. Je rookt niet gewoon uit gewoonte, maar er zitten redenen achter die we niet kunnen negeren. Sigaretten bieden, ondanks hun schadelijkheid, ook een vorm van welzijn of verlichting, zelfs als dit vluchtig is. Om dezelfde reden geeft stoppen met roken de indruk dat je die voordelen niet meer zult ervaren.

Nicotine is een zeer verslavende stof. Het kost dus veel moeite om ermee te stoppen. In veel gevallen is het echter ook een oefening in intelligentie. Niet alles heeft echter te maken met biologische vraagstukken.

Wanneer iemand begint met roken, ontwikkelt deze persoon een hele reeks patronen en gedragingen die draaien om tabak. Stoppen met roken betekent dus ook dat je al deze gedragspatronen achter je laat.

Rookgedragspatronen kunnen worden geassocieerd met sociale contexten, eenzaamheid, angst, gewoon die sigaret na een maaltijd, enzovoort. Een intelligente reactie zou dus zijn om de blootstelling aan deze contexten zoveel mogelijk te verminderen, vooral in de eerste paar dagen.

”Zorg goed voor je lichaam. Het is de enige plek waar je moet wonen.”

-Jim Rohn-

Psychologische voorbereiding om te stoppen met roken

De reden waarom mensen roken

Psychoanalyticus Gustavo Chiozza maakt een interessante analyse, zowel voor de redenen voor roken als voor de redenen voor de intolerantie voor rokers, die tegenwoordig zo wijdverspreid is.

Hij wijst erop dat een groot aantal mensen begint met roken tijdens de puberteit en adolescentie. Ze doen dit gewoonlijk door sigaretten te ‘stelen’ van ouders of andere volwassenen.

Roken houdt dus oorspronkelijk verband met zonde. In symbolische zin is het een ‘stelen van vuur’, wat Prometheus deed om zichzelf gelijk te maken aan de goden. Bij adolescenten komt deze handeling overeen met het betreden van de volwassen wereld.

Deze initiële diefstal, en de daaruit voortvloeiende toegang tot de volwassen wereld, wekt ook een onbewust schuldgevoel op. Dit neemt toe wanneer we de toenemende intolerantie voor rokers zien, overal waar we gaan.

Als de zonde en de schuld stevig verbonden zijn met de volwassen wereld, neemt de wens om te roken toe, evenals berouw. Als gevolg hiervan komt er ook dwang en dit is erg moeilijk om er vanaf te komen.

De redenen om te stoppen met roken

Om terug te keren naar het vorige punt hebben angstgevoelens, schuldgevoelens en berouw de neiging om rokers te treffen. Vaak heeft dit alles zijn oorsprong in de adolescentie, waar tabak symbolisch een verklaring was van het binnengaan van de volwassen wereld.

Als die volwassen wereld werd afgewezen of zeer sterke spanningen veroorzaakte, dan is die rookgewoonte dieper geworteld. Tot slot, hoewel het misschien wat absurd lijkt, roken mensen om te zeggen: “dit ben ik”. Maar terwijl je dit zegt, voel je je schuldig.

Bijna alle rokers hebben last van angst- en schuldgevoelens, in combinatie met een gevoel van geruststelling wanneer ze roken. Het is aangenaam en lonend, maar tegelijkertijd destructief.

De redenen om te stoppen met roken zijn bijna net zo belangrijk als de redenen om tabak te gebruiken. Als de motivatie censuur is, gaat de persoon er onbewust van uit dat hij of zij de beperkingen die ze als kinderen tussen de volwassenen hebben ervaren, opnieuw beleven.

Dit is de reden waarom veel mensen niet stoppen met roken. Diep van binnen ervaren ze het als een overgave van hun rebellie en als het ‘ophouden met zijn’. 

Man denkt aan stoppen met roken

Psychologische voorbereiding

Experts zijn van mening dat ongeveer 60% van de rokers op een bepaald moment in hun leven probeert te stoppen, maar slechts ongeveer 10% van hen slaagt hierin. In de meeste gevallen komt dit omdat er een onbewuste kracht is die uiteindelijk de bewuste redenen om te stoppen overwint.

Het kan een goed idee zijn om verder te gaan dan deze technische technieken om te stoppen met roken en te beginnen met te begrijpen wat roken in je persoonlijke leven betekent. Het is met name handig om die eerste momenten te onthouden waarop je deze gewoonte aannam.

Wat waren de omstandigheden rond dat moment? Hoe voelde het om te roken? En hoe voelt het nu? Wat is het moment waarop je het meest zin hebt om te roken? Uiteraard heeft tabaksverslaving een zeer sterke fysieke component. Er zijn al veel effectieve hulpmiddelen om dit vanuit organisch oogpunt aan te pakken.

Wat echter soms faalt, is de motivatie om te stoppen. Door te onderzoeken wat roken in je leven betekent, kun je misschien de zelfdestructieve assen van roken begrijpen. Misschien zal er een groter verlangen ontstaan om te stoppen met het schaden van je lichaam. Wellicht ook interessant voor jou

Zes psychologische technieken om te stoppen met roken
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Zes psychologische technieken om te stoppen met roken

Stoppen met roken is één van de moeilijkste dingen die er zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Je hebt wat motivatie en wilskracht nodig.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Marqueta, A., Jiménez-Muro, A., Beamonte, A., Gargallo, P., & Nerín, I. (2010). Evolución de la ansiedad en el proceso de dejar de fumar en fumadores que acuden a una Unidad de Tabaquismo. Adicciones, 22(4), 317-324.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.