Zoek je iemand om je leven te veranderen? Kijk dan in de spiegel!

De enige persoon die je leven kan veranderen, ben jijzelf.
Zoek je iemand om je leven te veranderen? Kijk dan in de spiegel!
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Je hebt waarschijnlijk een groot deel van je leven besteed aan het zoeken naar die speciale, magische en levendige persoon om mee te gaan en hem te veranderen. Je droomt van die ene speciale persoon die het antwoord op al je gebeden zal zijn. Op een dag vind je ze, gewoon door in de spiegel te kijken.

De meesten van ons zijn rationele geleerden. We zijn experts in de school van duizend stukjes kennis en duizend vaardigheden. Niemand heeft ons echter ingewijd in de ware beheersing van het leven: die van zelfkennis, zelfrespect en emotionele intelligentie.

Hij die anderen overwint is sterk. Hij die zichzelf overwint is machtig.”

Laozi

Hoe vreemd het ook mag lijken, sommige mensen zien het bestaan als een eeuwige emotionele pelgrimstocht. Ze zoeken namelijk in anderen wat ze niet bij zichzelf vinden. Want degenen die hun innerlijke schoonheid nog niet hebben ontdekt, verwachten dat van anderen.

Inderdaad, als je nog niet hebt geleerd om zelfvoorzienend te zijn, leef je als een eeuwige zwerver, die aandacht en een kruimel van genegenheid opeist. Hierdoor verarm je nog meer.

Je moet begrijpen dat er niet altijd iemand langskomt om je angsten te onderdrukken, je hiaten op te vullen, je onzekerheden weg te nemen en je te transformeren in een dapper wezen. Je moet je eigen held zijn. Hiervoor moet je jezelf herkennen als een zelfvoorzienend wezen, waardig om je eigen levenspad te creëren.

Dit bereik je echter alleen door jezelf te ontdekken. We raden je aan het op de volgende manier te proberen.

Onzekere vrouw voor een spiegel

Creëer een positieve dialoog met de persoon in de spiegel je leven te veranderen

Carl Rogers zei dat de mens als een eenzaam eiland is. Dit betekent dat je je vaak verbergt in plaats van je tijd te besteden aan het ontdekken van de rijkdommen van je persoonlijke omgevingen en hun verscheidenheid en uniekheid te accepteren. Desalniettemin, alleen als je jezelf kunt accepteren zoals je bent, kun je stevige en solide bruggen bouwen naar andere eilanden, naar andere mensen.

Om dit te bereiken is er niets beter dan vier soorten dialoog aan te gaan met het dierbare wezen dat in je spiegel leeft en aan wie je altijd denkt.

Ik ben alleen en er is niemand in de spiegel.

Jorge Luis Borges

1. Rationele dialoog

Om deze hereniging met jezelf te bevorderen, moet je een rationele dialoog aangaan.

 • Rationele dialoog is onderzoekend en uitdagend en heeft daarnaast een zeer specifiek doel. Het probeert je wakker te maken.
 • Het betekent dat je jezelf directe vragen stelt over je huidige realiteit. Op deze manier kun je veel van de cognitieve vervormingen die in je wortel schieten gladstrijken. Hier zijn enkele voorbeelden:
  • “Waarom vind je het zo belangrijk om een goed imago aan anderen te presenteren?”
  • “Waarom ben je zo bang om je familie, vrienden en partner teleur te stellen?
  • ‘Waarom denk je dat je wordt afgewezen als je bepaalde dingen niet doet?’
 • Om dit soort interne gesprekken te vergemakkelijken, moet je ook vragen stellen over je toekomst op korte en lange termijn. Bijvoorbeeld:
  • Hoe zou je jezelf over een jaar willen zien?
  • Wat doe je om het te bereiken?
  • Wat houdt je tegen om deze doelen te bereiken?
Vrouw met uil

2. Vriendelijke dialoog

Vervolgens is het tijd om je emoties te erkennen om je leven te veranderen. Die teleurstellingen, diepe angsten en vervolgens bittere frustraties. Een vriendelijke dialoog begint met zinnen als:

 • Ik weet hoe je je voelt, huil als het nodig is.
 • Wees niet bang om je gevoelens te accepteren.
 • Je bent niet zwak omdat je je nu kwetsbaar voelt. Sterker nog, je bent dapper omdat je de moed hebt om in de spiegel te kijken en te accepteren dat je je niet lekker voelt. Je weet dat je inwendige wonden hebt die pijn doen en dat je bovendien je gevoelens moet ventileren. Doe het.

3. De stem van waarden

De mooie persoon in je spiegel weet al dat er dingen zijn die moeten veranderen. Het weet dat je sommige aspecten van je persoonlijkheid moet verbeteren. Het begrijpt ook dat er bepaalde dingen en mensen zijn die je meer verdriet dan geluk brengen. De acceptatie van je emoties en hun daaropvolgende vrijlating zal je echter in staat stellen dingen met meer duidelijkheid en kalmte te zien.

Na je rationele en emotionele dageraad komt een belangrijk punt op je reis naar zelfontdekking. Dit is het moment om te onthouden wat je waarden zijn.

 • Waarden configureren de kalme en serene stem van je geweten. Het zijn je wortels. Je mag ook niet tegen ze optreden.
 • Om adequaat na te denken over wat jouw waarden zijn, neem je een blanco vel papier. Maak daarop een lijst met verschillende kolommen en de volgende categorieën:
  • “Ik ben…”
  • “Ik geloof…”
  • “Ik ben tegen…”
  • “Ik verdedig…”

Besteed een paar minuten aan het doornemen van deze oefening en voltooi elke kolom. Het kan wel eens heel vitaliserend en daarnaast beslissend voor je blijken te zijn.

Vrouw met een uil op haar schouder

4. Motiverende dialoog

In dit stadium is de mooie persoon in je spiegel uit de schaduw gekomen en verschijnt voor je. Nu is het tijd om ze uit deze dimensie te halen om ze vervolgens te omarmen en met jou samen te smelten. Om dezelfde dappere en vastberaden entiteit te worden.

 • Een motiverende dialoog zal je helpen om je doelen te bereiken en ook om je emoties, gevoelens en waarden te harmoniseren.
 • Je moet in staat zijn te handelen naar wat je voelt door middel van kleine, stevige en positieve zelfinstructie. Hier zijn enkele voorbeelden:
  • Vandaag kan ik ‘ja’ zeggen zonder angst en ‘nee’ zonder schuldgevoel. Het is tijd dat ik me vrij en zeker van mezelf ga voelen.
  • Ik zal mijn best doen zonder zo beïnvloed te worden door wat anderen zeggen of doen. Het wordt tijd dat ik stop met lijden zonder reden.

Tot slot, de speciale persoon die in je spiegel leeft, verlangt ernaar om zichtbaar te zijn. Ze willen een stem hebben en bovendien de vrijheid om de wereld te laten zien waartoe ze in staat zijn. Je vindt het misschien moeilijk te geloven, maar ze kunnen veel bereiken. In feite zijn het alleen zij die je leven kunnen veranderen.

Afbeeldingen met dank aan Carlee Senior, Brent Holland Studio


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.