20 fantastische citaten van Jorge Luis Borges

Jorge Luis Borges heeft ons vele prachtige zinnen en passages nagelaten in zijn uitgebreide oeuvre. Lees verder en ontdek meer over deze man.
20 fantastische citaten van Jorge Luis Borges

Laatste update: 15 november, 2022

Jorge Luis Borges heeft ons onder andere vele prachtige citaten en passages nagelaten in zijn uitgebreide oeuvre. Deze Argentijnse schrijver laat ons ook nu verbijsterd achter en zal dat natuurlijk blijven doen omdat hij tijdloos is.

Hij was een liefhebber van het verhaal, maar niet zozeer van de roman: “Hij hield niet van [de roman]. Hij zou zeggen dat er ineens mokken thee, dameshoeden en andere dingen zouden verschijnen, gewoon om de ruimte te vullen. Het verhaal daarentegen is gemaakt voor spanning, als een pijl gericht op het doel.”

Borges was echter nooit gebonden aan de trend van het moment. Wat hij waardeerde, kon niet worden beloond met de Nobelprijs voor Literatuur hoewel hij er in de ogen van velen wel eentje verdiende.

Op een keer vroeg een verslaggever hem: “Waarom denk je dat je geen Nobelprijs voor Literatuur hebt gekregen?” Hij antwoordde daarop: “Zweedse wijsheid.” Bij een andere gelegenheid zei hij echter: “Ik zal altijd de toekomstige Nobelprijswinnaar zijn. Het moet een Scandinavische traditie zijn.”

20 fantastische zinnen door Jorge Luis Borges

Vandaag willen we zijn grootsheid gedenken door je twintig briljante citaten te geven die Borges’ gevoelsdiepte en ook beheersing van zijn vak weerspiegelen.

1 – Ik spreek niet over wraak, noch over vergeving; vergeten is de enige wraak en de enige vergeving.

2 – Ik heb de ergste zonde begaan die een mens kan begaan. Ik ben niet gelukkig geweest.

3 – Sommige nederlagen hebben meer waardigheid dan overwinning.

4 – Van alle instrumenten van de mens is het meest verbazingwekkende ongetwijfeld het boek. De rest zijn verlengstukken van het lichaam. De microscoop en de telescoop zijn verlengstukken van ons zicht; de telefoon is een verlengstuk van onze stem; dan hebben we de ploeg en het zwaard, verlengstukken van onze armen. Maar het boek is iets anders: het boek is een verlengstuk van ons geheugen en onze verbeelding.

5 – Elk lot, hoe lang of ingewikkeld het ook is, bestaat uit de realiteit van één enkel moment: het moment waarop een man voor altijd weet wie hij is.

6 – Men groeit op met wat hij leest, niet met wat hij schrijft.

7 – De een is verliefd als de een zich realiseert dat de ander uniek is.

8 – Dat wat voorbij is, is alles wat we werkelijk bezitten.

9 – Ik heb vermoed dat het enige dat vrij is van mysterie, geluk is, omdat het zichzelf op zichzelf rechtvaardigt.

10 – Misschien, als een man verliefd is, heeft hij nooit ongelijk. Misschien zijn degenen die niet verliefd zijn degenen die het bij het verkeerde eind hebben.

Borges

11 – Ik geloof dat we het na verloop van tijd zullen verdienen om geen regering te hebben.

12 – Ik heb altijd het gevoel gehad dat er iets is aan Buenos Aires dat ik leuk vind. Ik vind het heel leuk dat ik niet hou van wat andere mensen leuk vinden.

13 – Er is geen grotere troost dan de gedachte dat we onze eigen tegenslagen hebben gekozen.

14 – Vroeger waren de afstanden groter, omdat de ruimte in de tijd werd gemeten.

15 – Ik heb altijd gedacht dat Het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn.

16 – Ik ben alleen, en er is niemand in de spiegel.

17 – Je bent niet ambitieus; je bent tevreden met gelukkig zijn.

18 – Ik ben van mening dat er een spel moet worden uitgevonden waarin niemand wint.

19 – De last van het verleden is oneindig.

20 – Blindheid is een vorm van eenzaamheid.

Meer over zijn leven

Als je meer wilt weten over Borges, kun je bijvoorbeeld de hieronder staande documentaire over zijn leven en werk bekijken.

Zijn passie voor het korte verhaal heeft ons meesterlijke werken opgeleverd in een genre dat de meesten van ons verlaten als we opgroeien.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.