De voordelen van vergeving

In dit artikel leggen we uit waarom vergeving belangrijk is. Lees snel verder voor meer informatie.
De voordelen van vergeving

Laatste update: 03 maart, 2022

Vergeving is goed voor je mentale gezondheid. Het is echter ook goed voor je lichamelijke gezondheid.

Soms doen de mensen om ons heen dingen die ons pijn doen, ons verraden of zelfs aangevallen laten voelen. Andere keren zijn wij het die iets doen waar we het later niet mee eens zijn. Het is niet altijd gemakkelijk om te vergeven, maar het is wel heel gezond. Zelfs als het gewoon uit eigenbelang is, moeten we leren om het te doen.

Vergeving is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan en vormt over het algemeen een grote uitdaging. Soms kan vergeving worden verward met een soort uitstel waarbij wat er is gebeurd wordt geaccepteerd zonder enige vorm van terugverdientijd, maar vergeving is veel meer dan dat. Vergeven houdt in dat je je losmaakt van wat er is gebeurd.

Hoe het ook zij, vergeving heeft veel voordelen voor de gezondheid van ons lichaam.

Vergeving is goed voor het hart

Vergeving is gunstig voor de gezondheid van ons hart. Uit een onderzoek van de Journal of Behavioral Medicine bleek dat vergeving wordt geassocieerd met een verlaagde hartslag en een lagere bloeddruk. Deze zelfde studie ontdekte dat vergeven ook helpt om stress te verlichten.

Dit kan voordelen opleveren voor de gezondheid van je hart in het bijzonder en voor je gezondheid in het algemeen.

Vergeving is goed voor de algemene, fysieke en mentale gezondheid

Een latere studie heeft een verband gevonden tussen vergeving en vijf gezondheidsmetingen: lichamelijke symptomen, gebruikte medicijnen, slaapkwaliteit, vermoeidheid en lichamelijke klachten.

Het lijkt erop dat het verminderen van de negatieve effecten en depressieve symptomen die worden veroorzaakt door wrok, spiritualiteit, conflictbeheersing en stressverlichting versterkt, wat betekent dat de impact van vergeving een significant effect heeft op de gezondheid in het algemeen.

Vergeving helpt bij het vormen van betere relaties met anderen

Een andere studie gepubliceerd in het Personality and Social Psychology Bulletin vond dat vergeven helpt om positieve gedachten, gevoelens en gedragingen jegens de overtredende partij te herstellen. Dat wil zeggen dat vergeving de relatie in zijn laatste positieve staat herstelt.

Bovendien kunnen de voordelen van vergeving zich uitstrekken tot positief gedrag jegens andere mensen buiten de relatie. Op deze manier wordt vergeving geassocieerd met meer vrijwilligerswerk, meer donaties en liefdadigheidsacties en ander altruïstisch gedrag.

Laatste overwegingen

Als we vergeven, bevrijden we ons van onszelf, van onze eigen slavernij. We breken met de pijn en wrok die we als een rotsblok op onze rug droegen en maakten plaats voor vrijheid. Door te vergeven, sluiten we zelfs dat open deel van het verleden waar we aan vasthielden.

Vergeven impliceert een aanvaarding van wat er is gebeurd, toegevend aan een diepe bevrijding, niet alleen van de acties of beschuldigingen van anderen, maar ook van onszelf, omdat we niet alleen anderen moeten vergeven; het is ook belangrijk om na te denken over de dingen die we onszelf moeten vergeven.

De kwaliteit van barmhartigheid is niet gespannen; het valt als de zachte regen uit de hemel op de plaats beneden. Het wordt tweemaal gezegend: het zegent hem die geeft en hij die neemt.”

William Shakespeare

Vergeven is goed voor het lichaam, voor de geest, voor persoonlijke relaties en voor het vinden van onze rol in de wereld. Dit zou ons moeten overtuigen dat het veel beter is om de wrok los te laten en te vergeven.  


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.