Lucrecia de León: een onschuldige veroordeeld door de inquisitie

Het verhaal van Lucrecia de León beweegt zich tussen het historische verleden en het occulte. Haar voorspellende dromen droegen bij aan haar relatie met het hof van de koning en leidden, paradoxaal genoeg, ook tot haar tragische einde. We vragen, wat is er precies gebeurd met Lucrecia de León?
Lucrecia de León: een onschuldige veroordeeld door de inquisitie
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Sonia Budner

Laatste update: 27 december, 2022

Dit is het verhaal van een vrouw die droomde van dingen die uitkwamen. Als mensen zijn we sinds de oudheid gefascineerd door profetische dromen. In de tijd van Lucrecia de León was dit geschenk echter gerelateerd aan magische praktijken, spreuken en bezweringen.

Dit soort mensen, hoewel zeer veracht, wekten ook de interesse van koningen, regeringen, politici en allerlei machtsinstellingen. Inderdaad, goochelaars, alchemisten en zelfs kaartlezers hebben altijd deel uitgemaakt van elk koninklijk hof dat de moeite waard was.

Het verhaal van Lucrecia de León weerspiegelt drie realiteiten. Haar magische wereld van profetische dromen, de manier waarop ze politiek werd gemanipuleerd en het tragische einde dat haar wachtte.

Spiraal in het universum

Een speciaal meisje

Lucrecia de León is in 1567 in Madrid geboren in een familie van plebejische afkomst. Haar opleiding was gebaseerd op religie en voorbereiding op het huwelijk. Toch leerde Lucrecia, dankzij het werk van haar vader als gerechtsadvocaat, lezen en schrijven.

Lucrecia de León had van kinds af aan profetische dromen. Ze wekten de nieuwsgierigheid van degenen die dicht bij de koning stonden. Haar dromen maakten haar vader echter zo bang dat hij zijn dochter uiteindelijk in de steek liet.

Dromen als goddelijke boodschappen

In die tijd had in Spanje het akkoord over dromen dat het Concilie van Lateranen bereikte grote invloed. In feite kwamen ze tot de conclusie dat profetische dromen boodschappen waren die God door verlichte mensen stuurde.

Om deze reden was de kerk buitengewoon geïnteresseerd in het onderzoeken van dit soort mensen en de interpretatie van hun dromen. Men gebruikte deze mensen over het algemeen als versterking van de steun voor de vorst. Felipe II stond bekend om veel dingen, maar zijn voorliefde voor het occulte, magie, relikwieën, rituelen en profetieën was waarschijnlijk zijn donkerste kant.

Koning Filips II

Het hof van Filips II was destijds een bijenkorf vol intriges en spanning. De koning had zijn persoonlijke secretaris gevangengezet en andere belangrijke leden van zijn gevolg bevolen om ook te worden vergiftigd en gevangengezet.

Corruptieschandalen werden voortdurend openbaar gemaakt. Het Castiliaanse volk was gedwongen de oorlogen en de grootsheidswaanzin van hun koning te doorstaan. Overal doken samenzweerderige facties op.

De samenzweerders

Sommige uiterst invloedrijke personages waren gerelateerd aan bepaalde gebeurtenissen die plaatsvonden in het leven van Lucrecia. Een daarvan was Miguel Piedrola, een afstammeling van de laatste koningen van Navarra en een voormalig soldaat. Hij vormde een belangrijke groep samenzweerders tegen de koning.

De andere was Alonso de Mendoza, de broer van de onderkoning van Mexico. Mendoza was een geestelijke verbonden aan de kathedraal van Toledo. Hij streefde ernaar bisschop te worden en behoorde tot de groep samenzweerders van Piedrola.

Mendoza was ook geobsedeerd door de wereld van profetische dromen en besteedde enorme bedragen aan zijn onderzoek. Beide mannen waren erg onder de indruk van Lucrecia’s dromen en besloten om er dagelijks een verslag van te maken en hun eigen politieke interpretaties.

Profetische dromen

Lucrecia voorspelde in detail een op handen zijnde invasie van Spanje door de Fransen, Engelsen, Turken en Moren, die voor altijd een einde zou maken aan de koning, zijn koninkrijk en de Habsburgse dynastie.

Bovendien voorspelde ze dat de enigen die de invasie zouden overleven degenen zouden zijn die hun toevlucht zochten binnen de muren van Toledo of in de grotten van Ocaña. Ze voorspelde ook de nederlaag van Felipe’s Spaanse Armada door de Engelsen.

Men beweert dat Piedrola enkele grotten heeft gebouwd in de buurt van de rivier de Taag die tijdens de invasie als een soort bunker zouden dienen. Toen de Spaanse Armada werd verslagen, beval Mendoza zelf de uitbreiding van de grotten.

Schip in fles

De inquisitie tegen Lucrecia de León

Op dat moment beval de koning de inquisitie om een proces tegen Lucrecia en de andere samenzweerders te openen. Als gevolg hiervan nam men de droomplaten in beslag. Tijdens de verhoren hield Lucrecia vol dat zij niet degene was die haar dromen had geïnterpreteerd en ontkende ze dat ze een politieke inhoud hadden.

Sterker nog, ze hield haar verhaal zelfs onder marteling in stand. Desondanks werd ze veroordeeld voor het sluiten van een pact met de duivel. Vanaf dat moment was ze gedoemd.

Lucrecia was een vrouw begiftigd met een speciale gave, bekend en gerespecteerd in de oudheid, hoewel verbannen naar de mythologie. Een soort geschenk waar mannen van die tijd zowel bang voor waren als naar verlangden. Toen haar speciale vaardigheid echter ophield de machtsmachine te dienen, stond ze niet langer bekend als een orakel.  Men noemde haar een heks.

Zo vertelt de geschiedenis opnieuw een duister verhaal. De Inquisitie was een van de instellingen die de meeste levens kostte en deed dat altijd onder het mom van bescherming van de macht. Lucrecia de León begreep de bescherming van macht en later de afwijzing omdat ze niet langer ‘nuttig’ was. Toch bleef ze trouw aan haar gave en haar waarheid, ook al kostte het haar het leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bulkeley, Kelly (2018). Lucrecia the Dreamer. Prophecy, Cognitive Science, and the Spanish Inquisition. Stanford University Press. ISBN: 9781503603868
  • Budner, Sonia (2018). History Knitters. Collection in miniature of Great Women. Chapter 7. Independently published, ISBN: 978-1980572725
  • Fernández Luzón, Antonio (2000) Profecía y transgresión social. El caso de Lucrecia de León. Historia Social. Fundación Instituto de Historia Social No. 38 (2000), pp. 3-15
  • Israel, Jonathan. (2018). King Philip II of Spain as a symbol of ‘Tyranny’ in Spinoza’s Political Writings. Co-herencia. 15. 137-154. 10.17230/co-herencia.15.28.6.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.