De betekenis van dromen door de geschiedenis heen

Heb jij ooit geprobeerd je dromen te analyseren?
De betekenis van dromen door de geschiedenis heen

Laatste update: 25 oktober, 2021

De betekenis van dromen heeft de neiging om door de geschiedenis heen te veranderen. In dit artikel reflecteer je en reis je door het universum van de dromen.

De analyse van de functie en betekenis van dromen is door de geschiedenis heen veranderd. Daarom evolueren theorieën, die dromen functies geven die verband houden met leren, overleven, rust en mystieke overtuigingen.

In elke cultuur zijn de interpretaties geladen met magische inhoud, die rechtstreeks van invloed zijn op het dagelijks leven. Met de evolutie van de mens en de technologie evolueerde ook de interpretatie en studie van dromen.

Vervolgens zijn we overgestapt van de analyse van de magische inhoud onafhankelijk van de dromer naar vormen van analyse die verband houden met wetenschappelijke theorieën die zijn gericht op het functioneren van de hersenen van elk individu.

Wat zijn dromen?

Dromen is een actief biologisch proces en een universele functie van de hersenen. Dromen komen meestal voor tijdens de REM-slaap (rapid eye movement). Deze slaapperiode wordt bepaald door de volgende kenmerken:

  • Gedragsmatig. Gedeeltelijke motoruitschakeling.
  • Fysiologisch. Variatie in elektrische activiteit van de hersenen (vergelijkbaar met waakzaamheid).

rem slaap

REM-slaap is een fase waarin de motorneuronen van de hersenstam worden geblokkeerd. Hierdoor kan de persoon niet bewegen, maar zijn hersenen erg actief.

Tijdens deze fase verschijnen de meest lucide dromen en met een rode draad, hoewel ze onsamenhangend lijken. De ogen bewegen bijvoorbeeld en de hersenactiviteit is vergelijkbaar met die van waakzaamheid. Bovendien stijgen de hartslag en bloeddruk.

De eerste verklaringen van de betekenis van dromen

In Mesopotamische beschavingen zoals de Babylonische of Soemerische, betekenden dromen uitdrukkingen van het hiernamaals. Eigenlijk zagen ze dromen als goddelijke uitdrukkingen en kenden ze aan goden toe. Maar in Egypte functioneerden dromen als voortekenen, berichten van het lot die ze moesten ontcijferen.

Het meest bekende verhaal komt uit de bijbeltekst van Genesis. Dit gebeurde toen de farao droomde van zeven magere koeien die langs de Nijl liepen, de interpretatie voorspelde jaren van dreigende droogte. Op basis hiervan zijn politieke en bestuurlijke acties ondernomen.

Dromen in het oude Griekenland

De Grieken beschouwden dromen als boodschappen van de ziel en interpreteerden ze als openbaringen. Maar als mensen terugkerende nachtmerries hadden, vertrouwden ze die toe aan Morpheus, de god van de slaap.

Waartoe slaap en droom je?

Polysomnografische studies stellen ons in staat om vast te stellen dat levende wezens een biologisch ritme hebben van ongeveer 24 uur. Dit proces ligt ten grondslag aan de circadiane klok, een systeem gebaseerd op de hypothalamus.

Deze klok regelt in feite het biologische ritme dat wordt beïnvloed door externe factoren, zoals licht en temperatuur, en is verantwoordelijk voor het ons in slaap brengen en wakker houden.

Dromen we de hele tijd dat we slapen?

Het antwoord is nee. Alle mensen hebben perioden van NREM-slaap (niet-snelle oogbeweging), wat langzame golven betekent, en REM-slaap. Deze periodes worden dan ook de hele nacht afgewisseld. Elke persoon ervaart ongeveer vijf intervallen van REM-slaap, die in grotere mate optreden tijdens het tweede deel van de nacht.

Conserveringsmechanisme:

Verschillende auteurs denken dat dromen een door zoogdieren verworven conserveringsmechanisme is. De hoge hersenactiviteit van de REM-slaap zou fungeren als een periodiek waarschuwingssysteem voor mogelijke aanvallen van roofdieren. Hieruit volgt dat hoge activiteit van de amygdala en het limbisch systeem in dromen is gedetecteerd.

Functies van slaap

  • Uitrusten. Het zorgt ervoor dat neurotransmitters kunnen opladen terwijl sensorische-motorische neuronen ongeremd zijn.
  • Genetisch. Dromen hebben een adaptieve functie, omdat ze de implementatie van programma’s mogelijk maken om gedragspatronen te oefenen.
  • Informatief. REM-slaap is in verband gebracht met geheugenconsolidatie. In deze fase negeert het geheugen de zwakste verbindingen van de vorige dag. Aan de andere kant consolideert het de sterksten.
  • Creativiteit. Vertegenwoordiging van de innerlijke wereld. De verbeeldingskracht en de hersenactiviteit om verschillende situaties na te bootsen, worden op de proef gesteld.
  • Cognitieve ontwikkeling. De ontwikkeling van visueel-ruimtelijke vaardigheden bij kinderen kan verband houden met de kwaliteit van de expressies van de hersenen.

Emotionele interpretatie en de betekenis van dromen

Sigmund Freud was een van de eerste auteurs die dromen systematisch interpreteerde. Hij bracht eerst de betekenis van dromen in verband met emotionele ervaringen, waarbij het onbewuste zich manifesteert door middel van symbolische taal.

Vervolgens stelde Carl Gustav Jung, die al gescheiden was van de theorieën van zijn leermeester, onder het synergetische paradigma een theorie voor waarin dromen gedeelde archetypen onthullen.

Een deur naar de binnenwereld

Het is niet moeilijk om te beseffen dat je in je nachtmerries je angsten uitdrukt en, in je gelukkige dromen, je verlangens. In tijden van verwarring of stress, druk je je ware verlangens uit in dromen zonder de beperkingen van het dagelijks leven.

“Wie naar buiten kijkt, droomt; wie naar binnen kijkt, wordt wakker.”

Carl Gustav Jung

Hoe interpreteer je de betekenis van dromen?

Het psychoanalytische studiegebied heeft geprobeerd de betekenis van dromen in verschillende woordenboeken te classificeren. Deze taak is echter erg moeilijk en niet erg precies als je kijkt naar de culturele variaties van de taal.

Tegelijkertijd is het vinden van verbanden tussen het onderwerp van de dromen en het dagelijks leven ook een manier om dromen betekenis te geven.

Dit is een meisje dat slaapt in een boot, nadenkend over de betekenis van dromen

De betekenis van dromen delen

Sommige mensen hebben verontrustende dromen en geven er de voorkeur aan deze niet te delen. Er zijn echter anderen die nieuwsgierig zijn en die willen analyseren. Als je tot de tweede groep behoort, geven we je enkele tips:

  • annotaties. Als een droom je aandacht trekt, moet je deze de eerste minuten na het ontwaken opschrijven. Dit komt omdat hoe meer tijd er verstrijkt, hoe minder details je kunt onthouden.
  • Objectiviteit. Het is noodzakelijk om dromen objectief te zien en ze te analyseren voor wat ze zijn, namelijk interne dialogen van onze geest. Desalniettemin is aangetoond dat externe factoren hen vaak beïnvloeden. Dromen van ijs kan bijvoorbeeld een simpele verklaring hebben als slapen in een erg koude kamer.
  • Raadplegen. Wanneer een droom je bezighoudt of zich te vaak herhaalt, kun je een specialist raadplegen omdat deze je een globaal en kritisch perspectief zal geven.

Wat zijn nachtmerries?

Over het algemeen zijn het verontrustende dromen die getuigen van momenten van stress en zorgen. Om te voorkomen dat het gevoel van angst je de hele dag achtervolgt, kun je twee strategieën toepassen:

  • Afleidend werk. Het is bewezen dat, hoe meer je de droom herhaalt bij het ontwaken, hoe meer het de herinnering zal doordringen. Om dit te voorkomen, kunnen we eenvoudige taken uitvoeren, zoals kleine wiskundige bewerkingen in de eerste minuten van wakker zijn.
  • Psychologische afstand. Het is belangrijk om te begrijpen dat wat er in de droom is gebeurd, zich niet gedurende de dag hoeft te herhalen en dat het slechts manifestaties zijn van je angsten.

Kortom, het is belangrijk om te erkennen dat de betekenis van dromen altijd een aanzienlijke subjectieve component zal hebben. Daarom zijn zowel de fysiologische als de symbolische aspecten van dromen vatbaar voor interpretatie.

Hoe dan ook, het is uiteindelijk aan jou om te beslissen wat je doet met wat je je herinnert uit je dromen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.