Lichaamsbewustzijn helpt je je emoties te begrijpen

Door emoties te somatiseren, kunnen we ze beter begrijpen en verwerken, afhankelijk van de symptomen die zich voordoen.
Lichaamsbewustzijn helpt je je emoties te begrijpen
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Adriana Reyes Zendrera

Laatste update: 22 juli, 2024

Als samenleving hechten we veel belang aan onze gedachten en rationele zelf. Lichaam en gevoel worden vaak op de lange baan geschoven. Gelukkig staan mensen tegenwoordig meer open voor concepten als emotionele intelligentie. Toch brengen veel mensen nog steeds niet dagelijks lichaamsbewustzijn in de praktijk.

Wat als ons lichaam een directe afspiegeling zou zijn van onze emoties? Het lichaam speelt een belangrijke rol in het opbouwen van emoties. Inzicht in die rol helpt ons ons lichaamsbewustzijn te vergroten en emotionele spanning te verminderen.

Hoe beïnvloeden emoties het lichaamsbewustzijn?

Lichaam en emoties gaan hand in hand. Als de een spreekt, antwoordt de ander. Veel wetenschappelijke studies tonen de invloed van emoties op pijn en het fysieke lichaam. Beide staan voortdurend met elkaar in verbinding. Onderzoek toont aan dat fysieke pijn en emotionele pijn soortgelijke gebieden van de hersenen activeren.

Als je bijvoorbeeld niet omgaat met boosheid of stress op het werk, kan dit leiden tot kaakspanning of spierkramp. Dit zijn onuitgesproken emoties. Ze blijven vastzitten in je lichaam en wachten tot je ze eruit laat. Omdat ze zich niet kunnen manifesteren, proberen ze zich op de een of andere manier uit te drukken. Vaak is die uitdrukking uiteindelijk spanning of lichamelijk ongemak.

Hoofdpijn

In feite is je lichaam een kaart die je helpt te identificeren wat je voelt. Waarschijnlijk heb je op een gegeven moment die brok in je keel opgemerkt toen je iets voor je partner achterhield. Of kreeg je buikpijn voor een belangrijk tentamen. Dit zijn lichaamsbewustmakingssignalen zodat je je emoties kunt uiten.

Observeer je lichaam – het heeft een emotionele boodschap voor je

Wanneer we onze emoties negeren, veranderen ze in pijn en lichamelijk lijden. Welk signaal probeert ons lichaam ons te geven? Hoofdpijn, ademhalingsproblemen, uitputting of een knoop in je maag. Komt een van deze symptomen je bekend voor? Hoewel we zr proberen te negeren, zijn de fysieke symptomen er nog steeds. Hoe meer we ze negeren, hoe intenser ze worden.

We proberen vaak onze pijn of gewaarwordingen te verdoezelen met pillen. Deze bieden tijdelijke verlichting, maar lossen het probleem niet op. We doen gewoon een pleister op een open wond. Als we ze niet goed uiten, zullen onze emoties er nog steeds zijn. Zou het niet beter zijn om te luisteren naar de emotionele boodschap die ons lichaam communiceert?

Stel je een man voor die vijftien uur per dag werkt. Hij is zo gestrest dat hij elke ochtend wakker wordt met spierkrampen in zijn nek. Ondanks de pijn neemt hij een spierverslappend middel en blijft hij werken.

Zijn lichaam vraagt hem te stoppen, zijn werklast te verlichten en te rusten. Hij moet naar zijn lichaamsbewustzijn kijken. Besteed aandacht aan je lichamelijke pijn en je zult zien wat je lichaam nodig heeft. Als je leert om te gaan met je emoties, zul je je ook fysiek veel beter voelen.

“Zorg voor je lichaam met standvastige trouw. De ziel moet alleen door deze ogen kijken en als ze zwak zijn, is de hele wereld vertroebeld.”

Johann Wolfgang von Goethe

Elke emotie is gerelateerd aan gewaarwordingen in het lichaam

Laten we eens nader kijken naar de vier basisemoties en de fysieke sensaties die ze genereren. Ik zal ook uitleggen hoe je je emoties kunt beheersen, zodat ze niet veranderen in intense lichamelijke pijn.

Bang (angst)

Deze emotie waarschuwt ons voor mogelijke gevaren. Het helpt ons ook te anticiperen op en onszelf te beschermen tegen bedreigingen. Op fysiek niveau komt angst tot uiting in onder andere buikpijn, lichaamsspanning, snelle hartslag, zweten, druk op de borst, diarree, eetlustveranderingen en slapeloosheid.

Deze symptomen komen niet alleen voor bij angst, maar ze kunnen begeleiden. Soms beperkt deze emotie ons op een belangrijke manier.

Buikpijn

Als je last hebt van een van deze symptomen, moet je bij jezelf te raden gaan. Is het angst, of een andere emotie die je voelt? Om angst te beheersen, is het het beste om ermee om te gaan zoals het komt in plaats van te proberen het te vermijden.

Als je bijvoorbeeld een presentatie in het openbaar moet houden, oefen dan ademhalings- en ontspanningstechnieken om de angst te verminderen en je lichaamsbewustzijn te bevorderen.

Boos (woede)

Woede motiveert ons om te handelen. Het helpt ons onze rechten te verdedigen wanneer we het gevoel hebben dat er sprake is van onrecht. De meest voorkomende fysieke symptomen van boosheid zijn: lichamelijke spanning, snelle ademhaling, spanning in de kaak, een stijging van de lichaamstemperatuur en hoofdpijn.

Deze fysieke gewaarwordingen kunnen wijzen op frustratie. Je moet leren om proactief je woede te beheersen. We onderdrukken vaak onze woede, dus het is belangrijk om te leren er goed mee om te gaan.

Misschien ben je bijvoorbeeld geïrriteerd omdat je partner je vertelde dat je je kleren niet hebt opgeruimd. Wacht in plaats van te schreeuwen of gewoon niets te zeggen, tot je kalm bent en leg uit hoe je je voelt.

Blij (vreugde)

Vreugde helpt ons om banden met andere mensen te creëren. Het stelt ons in staat om ons geluk te delen met anderen. De lichamelijke symptomen van vreugde zijn symptomen die we allemaal herkennen. Lachen en een gevoel van lichtheid. Er zijn mensen die moeite hebben met het voelen van deze emotie en die niet weten hoe ze deze moeten identificeren.

Onszelf toestemming geven om te genieten van de geneugten van het leven is gezond voor ons lichaam en geest. Als je een moeilijke tijd doormaakt, kun je nog steeds genieten van een dag op het strand of je favoriete film.

Bedroefd (verdriet)

Deze emotie helpt ons om verlies en verdriet het hoofd te bieden. Het trekt ons aan en zet ons aan het denken over het verleden en hoe de dingen waren. Op fysiek niveau komt het tot uiting in tranen, zweet, benauwdheid in de borst, adem inhouden en verlies van eetlust. We hebben deze gevoelens allemaal op een of ander moment ervaren.

Vrouw die moet huilen

Als je je verdriet niet uitdrukt, kan het een gewicht worden dat te zwaar is voor het lichaam om te dragen. Als je niet huilt of je pijn deelt na de dood van een dierbare, kan je verdriet leiden tot fysieke pijn.

Je lichaam is wijs en weet wat je nodig hebt

Als je je emoties op een gezonde manier aanpakt, zul je de boodschappen die je lichaam je geeft kunnen horen en begrijpen. Je zult de emoties identificeren die geassocieerd worden met je lichamelijke klachten, en leren deze te beheersen zodat ze niet veranderen in ondraaglijke fysieke pijn.

Vergeet niet dat je lichaam je kan helpen jezelf beter te leren kennen als je de verborgen boodschappen ervan leert te interpreteren. Als je de boodschappen begrijpt, kun je je lichaam geven wat het nodig heeft (rust, aandacht, beweging, onder andere).

Het enige wat je hoeft te doen is je ogen te openen naar je fysieke kant. Als je dat doet, wordt het een belangrijk onderdeel van je leven. Je lichaam is wijs en weet wat je nodig hebt. Als je voor je lichaam zorgt, zorg je ook voor je emoties.

Vergeet niet dat je je hele leven met je lichaam zult leven. Het is de moeite waard om er meer aandacht aan te besteden en er beter voor te zorgen. Als je de tijd neemt, verbeter je je emotionele intelligentie en je lichaamsbewustzijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.