Laat dingen niet onafgemaakt achter

Laat dingen niet onafgemaakt achter

Laatste update: 31 juli, 2018

Als je dingen onafgemaakt laat, is dit meer dan alleen onzorgvuldigheid, iets om niet lichtvaardig naar te kijken. Psychologisch gezien is het een symptoom dat je niet over het hoofd mag zien. Dit geldt vooral wanneer het niet slechts af en toe gebeurt, maar vaker.

Als je dingen onafgemaakt laat, veroorzaakt dit angstgevoelens. Elk item op je to-do list dat je maar half doet, is een onvolledige cyclus. Wanneer een cyclus onvolledig is, blijft deze boven je hoofd hangen, zelfs als je je daar niet bewust van bent.

Je voelt de emotionele last van de wanorde, hoewel je misschien niet precies weet waarom je dit gevoel hebt. Je kunt ook een soort angst voelen die opduikt wanneer je het niet verwacht. Kortom, je voelt je niet goed.

“Niets is zo vermoeiend als het eeuwige gevoel van een onvoltooide taak.”

– William James –

Er zijn veel redenen waarom mensen iets niet afmaken. Soms komt het door externe omstandigheden. Meestal heeft het echter iets te maken met jou, en jouw grip op de situatie. Je maakt je taak niet af, omdat er iets in de weg staat. Om de een of andere reden probeer je de realiteit of een situatie te vermijden. Laten we hier eens dieper op ingaan.

Redenen waarom je het niet afmaakt

In ons leven hebben we zowel grote en kleine doelen als grote en kleine taken. Bij mensen die dingen niet afmaken, ontstaat er een soort loskoppeling tussen doelen en taken. Ze hebben alle intentie om iets te doen, maar dat vertaalt zich niet in concrete actie om het mogelijk te maken.

Vrouw met bomen

Er zijn veel verschillende oorzaken mogelijk. Er zijn echter een paar in het bijzonder die bijzonder relevant zijn. Dat zijn de volgende:

  • Laag zelfrespect. Als je niet genoeg eigenliefde hebt, denk je dat de dingen die je doet geen waarde hebben. Je hebt het gevoel dat het geen verschil maakt of je het doet of niet. Je hebt de indruk dat het niet uitmaakt of je halverwege stopt met iets.
  • Gevoel van mislukking. Dit komt doordat je niet goed weet waar je het voor doet. Het is alsof je al verloren hebt, en geen inspanning is de moeite waard. Het is eigenlijk een symptoom van depressie.
  • Gevoel van nutteloosheid. Sommige mensen denken dat het beter is om dingen niet af te maken, omdat het waarschijnlijk toch niet zal lukken. Zij zijn bang voor de resultaten. Op die manier vermijden ze hun eigen beperkingen, echt of denkbeeldig.
  • Afleiding. Dit gebeurt wanneer er dingen zijn die je aandacht, interesse of beschikbare mentale energie volledig absorberen. Daardoor heb je niets meer over voor andere taken. En als je iets anders doet, doe je het maar half.
  • Overbelast zijn. Als je meer verplichtingen hebt dan tijd om ze uit te voeren, doe je meestal alles maar half.

Wat gebeurt er als je dingen onafgemaakt laat?

Zoals je kunt zien, heeft het onafgemaakt laten van dingen veel negatieve gevolgen. In principe veroorzaakt het een gevoel van angst, dat kan groeien en heel overheersend kan worden. En natuurlijk ondermijnt het uiteindelijk ook je gevoel van eigenwaarde.

Eiland hoofd

De belangrijkste gevolgen van het onafgemaakt laten van dingen zijn:

  • Constante stress.
  • Gevoel van stagnatie. Het is alsof je altijd op dezelfde plaats bent en niet meer vooruit komt. Je kunt nooit een van de dingen controleren om naar de volgende over te gaan.
  • Het beïnvloedt de productiviteit. Het zou heel moeilijk zijn om belangrijke doelen te bereiken als je dingen maar half doet. Het zorgt ervoor dat je niet efficiënt bent en je verspilt energie.
  • Je aandacht raakt versnipperd. Als je een taak niet afmaakt, houdt je geest zich met te veel dingen tegelijk bezig. Je denkt na over de dingen die je nog moet doen en de tijd die je nog hebt om dat te doen.
  • Het weerhoudt je ervan om nieuwe projecten te starten. Je weet dat je nog niet klaar bent met wat je al begonnen bent, dus je voelt je niet vrij om iets nieuws te beginnen.

Hoe kun je dit probleem oplossen?

Als je dingen onafgemaakt laat, moet je het probleem op twee verschillende niveaus aanpakken. Het eerste heeft te maken met het doorbreken van de gewoonte. Het begint als een onbewuste actie en eindigt als een gewoonte.

Wat je moet doen, is het uitvoeren van drie basisacties.

  • Maak realistische plannen. Stel doelen die daadwerkelijk haalbaar zijn.
  • Verdeel de taken in stappen en daag jezelf uit om ze te voltooien, een voor een.
  • Leer hoe je actieve pauzes kunt nemen. Dit zijn korte rustmomenten zodat je je kracht kunt herwinnen en vooruit kunt blijven gaan.
Trein

Je moet het probleem ook op een ander niveau oplossen. Het tweede niveau is dieper. Het is mogelijk dat je iets doet waar je een hekel aan hebt en je opgesloten voelt. Misschien ben je verlamd geraakt door een gevoel van incompetentie. Het is ook mogelijk dat het een opkomende depressie is. Wat de oorzaak ook is, probeer het tot op de bodem uit te zoeken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.