De angst die zich verschuilt achter slordigheid

De angst die zich verschuilt achter slordigheid

Laatste update: 27 juli, 2018

Er is een hele reeks angsten die zich achter rommel verbergt. Het verwaarlozen van netheid is veel meer dan een gebrek aan tijd of nalatigheid. Onze omgeving is eigenlijk een projectie van onze innerlijke wereld. Als dit waar is, zegt onze slordigheid veel!

Onze slordigheid wordt bijna altijd geassocieerd met een ander fenomeen: dingen verzamelen. Als we niet veel hebben, is het moeilijk om een puinhoop te creëren. Aan de andere kant, wanneer we verschillende dingen verzamelen, begint het tijd te vergen om ze op hun juiste plaats te leggen, schoon te maken of een ruimte voor hen te vinden waar ze niet in de weg staan.

“Slordigheid komt zeer waarschijnlijk voor omdat er zoveel vormen van wanorde zijn.”

– Murray Gell-Mann –

Tegelijkertijd hebben we de neiging om, zonder het te beseffen, de rommel alleen in bepaalde delen van het huis te creëren. Dit betekent ook iets. Het is bijna altijd gerelateerd aan een of andere vorm van angst. We gaan de angsten eens bekijken die verborgen zijn achter de rommel. Maar eerst zullen we het fenomeen verzamelen onderzoeken.

Verschillende soorten verzamelen

Verzamelen is de eerste stap naar slordigheid. Het lijkt onbelangrijk, maar in werkelijkheid is het een veelzeggende uitdrukking van wat we in ons hebben. Er wordt gezegd dat er in feite twee soorten verzamelen zijn: het oude en het huidige.

Slordigheid

Het oude verzamelen heeft te maken met al die dingen die zogenaamd erg waardevol zijn voor ons. Dat is waarom we hebben besloten om ze te houden, ook al hebben we soms geen plaats om neer ze te zetten. Wanneer de voorwerpen al lang meegaan, houden we ze bij ons, ook al hebben ze geen grote waarde. Ze kunnen zelfs rommel zijn, maar we beschouwen ze nog steeds als waardevol.

Het huidige verzamelen daarentegen verwijst naar alledaagse voorwerpen die we gebruiken, maar die we niet op de juiste plaats terugleggen. Kleding, toiletartikelen, speelgoed, papieren of iets dat we van hun plek halen en het dan niet terugleggen. We vinden de tijd niet om het te organiseren en maken gewoon stapels van dingen.

Beide vormen van verzamelen weerspiegelen ook die angsten verborgen achter de puinhoop. In het geval van het oude verzamelen heeft dit te maken met de angst om het verleden los te laten. Er is angst om het nieuwe en het oude te accepteren, en het geeft ons een goed en veilig gevoel. In het huidige verzamelen betekent dit dat we een hekel hebben aan iets dat in het heden gebeurt en dat we bang zijn om het onder ogen te zien.

De angsten die zich achter de slordigheid verbergen

Zoals we eerder hebben uitgelegd, getuigen de plaatsen met de meeste rommel van de angsten die verborgen zijn achter de slordigheid. Veel rommel in de keuken hebben is niet hetzelfde als in de woonkamer.

Puinhoop in huis

Laten we de belangrijkste betekenissen erachter bekijken:

  • De slordigheid in de keuken getuigt van emotionele kwetsbaarheid of wrok die niet wordt overwonnen.
  • Wanneer de rommel zich achter de deuren ophoopt, betekent dit dat er een angst is om afgewezen te worden door anderen, of dat er een gevoel van bekeken worden is.
  • De slordigheid bij de ingang van het huis, betekent dat er angst bestaat om met anderen in verband te staan.
  • Als er te veel voorwerpen in de garage zijn opgestapeld, betekent dit angst voor het nieuwe.
  • Een puinhoop in de gangen getuigt van moeilijkheden bij het communiceren van wat er wordt gedacht en gevoeld.
  • Wanneer er wanorde in de eetkamer is, betekent dit dat het de familie te veel invloed uitoefent en de familieleden wil controleren.
  • Slordigheid in het hele huis getuigt van apathie, woede over het leven en luiheid tegenover zichzelf.
  • Ongeorganiseerde voorwerpen in de kamer betekenen angst en weigering om relaties met anderen aan te gaan, of zich open te stellen voor de wereld.

Andere slordige plaatsen

Er kan een verband tussen slordigheid en angst worden vastgesteld. In dit geval komt dat omdat de objecten de rol vervullen van een rookgordijn, of een barrière die iets probeert te verbergen. Wat verbergen ze? Angst. Wanorde toont aan dat ze zich willen verbergen of iets uit het oog verliezen.

Andere angsten die zich achter de rommel verschuilen, hebben te maken met het meubilair. Als je rommel ophoopt op je bureau of werkruimte, toont dit verborgen frustratie en een verlangen om alles onder controle te houden. Als alles verborgen is onder het meubilair, betekent dit dat we de mening van anderen vrezen.

Kleren op de grond

Afgezien van alle mogelijke betekenissen die ze kunnen hebben, de waarheid is dat constante slordigheid iets is dat een obstakel kan worden. Het is goed om ons af en toe los te maken van wat achtergelaten kan worden. Het is ook goed voor ons om regelmatig onze persoonlijke ruimtes leeg te maken. Lichter door het leven gaan is veel beter. Het betekent dat we ons van alles moeten ontdoen dat mobiliteit moeilijk maakt, zowel fysiek als emotioneel. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.