Kunnen langeafstandsrelaties ooit werken?

Langeafstandsrelaties kunnen behoorlijk uitdagend zijn. Toch kunnen ze slagen als aan een reeks parameters wordt voldaan. We bekijken wat er nodig is om ze te laten werken.
Kunnen langeafstandsrelaties ooit werken?
Bernardo Peña Herrera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Bernardo Peña Herrera.

Laatste update: 27 december, 2022

Langeafstandsrelaties kunnen voor veel stellen buitengewoon moeilijk zijn. Dat komt omdat liefde en afstand twee begrippen zijn die bijna nooit hand in hand gaan. Inderdaad, wanneer je een relatie met iemand begint, moet er altijd een fysieke nabijheid zijn, omdat je een echte behoefte hebt om bij hem of haar te zijn, aan te raken, te voelen en te knuffelen.

Als een van jullie echter op de een of andere manier weg moet om werk of persoonlijke redenen, is de relatie voorbestemd om te veranderen om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Dan ontstaat er een dilemma. Om door te gaan met de relatie of de verandering te weigeren en te beëindigen.

Problemen met relaties op afstand

Langeafstandsrelaties brengen een reeks moeilijkheden met zich mee waar andere koppels niet mee te maken hebben. Een van de belangrijkste zijn de volgende:

  • Afwezigheid van fysiek contact en onvermogen om je partner aan te raken en bij je te zijn.
  • Moeilijkheden bij het communiceren. Dit kan om tijdsredenen zijn (vooral als de afstand tussen jullie groot is) maar ook om mogelijke misverstanden die kunnen ontstaan wanneer je elkaar niet face-to-face kunt zien.
  • Onzekerheid of het een goede beslissing is om de relatie op afstand voort te zetten. Je moet rekening houden met je eigen welzijn en dat van je partner en met al het lijden dat je ervaart. Al deze problemen kunnen ertoe leiden dat je meer dan eens overweegt de relatie te beëindigen.
  • Jaloezie en onzekerheid. Angst voor wat je partner misschien doet in die verre oorden. Bang zijn voor de mogelijkheid dat ze iemand anders zullen ontmoeten die hen fysieke nabijheid en gezelschap kan bieden.
  • Gevoelens van eenzaamheid In een langeafstandsrelatie kan je partner je niet vergezellen naar een evenement of je dagelijkse leven delen.

Kunnen langeafstandsrelaties werken volgens de psychologie?

Er zijn mensen die categorisch bevestigen dat een langeafstandsrelatie gedoemd is te mislukken, ontrouw en lijden. Het is echter aangetoond dat dit soort links niet alleen kunnen werken, maar zelfs van betere kwaliteit kunnen zijn, althans in bepaalde opzichten.

Zo kan de intimiteit die ontstaat tussen langeafstandskoppels groter zijn. Dat komt omdat ze gedwongen zijn om diepgaander te communiceren en vaker zelfonthullingen te doen. Het succes van de koppeling hangt echter af van verschillende factoren:

  • De tijd van scheiding. Het is niet hetzelfde om voor een paar maanden te scheiden, voor een paar jaar of zelfs voor onbepaalde tijd.
  • De afstand tussen partners. In sommige gevallen is de afstand tussen jullie zo beperkt dat je elkaar binnen een paar uur zou kunnen ontmoeten. In andere gevallen ben je misschien oceanen van elkaar verwijderd.
  • Het stadium van de relatie. Een nieuwe relatie waarbij de band tussen jullie nog vrij zwak is, maar de behoefte om fysiek bij elkaar te zijn intens is, is niet dezelfde als degene die door de jaren heen is verstevigd. Het soort waarin je veel dingen gemeen had voor het gescheiden van elkaar zijn.
  • De volwassenheid van jullie beiden speelt een fundamentele rol. Omdat empathie, emotionele stabiliteit en veel helderheid nodig zijn om een dergelijke relatie tot stand te brengen.

Hoe maak je een langeafstandsrelatie werken?

Denk je dat langeafstandsrelaties ingewikkeld zijn? Ben je onlangs voor een lange tijd gescheiden van je partner, maar denk je dat je voor je liefde kunt vechten? Hier zijn enkele tips die je zullen helpen om je relatie levend te houden, ondanks de afstand.

De terugkeer moet gepland zijn

Kunnen langeafstandsrelaties ooit werken

Wat de reden ook is waarom jullie uit elkaar zijn, je moet een einddatum hebben voor de tijd apart. Het maakt niet uit of het een maand of een jaar is, maar je moet elkaar na die afgesproken tijd weer ontmoeten. Op deze manier kunnen passie en verloren tijd worden hersteld.

Probeer waar mogelijk een bezoekplan op te stellen. Tijden waarop je elkaar kunt ontmoeten, ook al zijn het maar korte periodes voordat je voorgoed weer samen bent. Indien mogelijk moeten deze bezoeken frequent zijn en niet te ver uit elkaar.

Als dit niet gebeurt, heb je weinig toekomst. In feite zou de enige manier waarop je je relatie zou kunnen hervatten, zijn om samen te komen en een nieuw leven op een andere plek te beginnen. Aan de andere kant, als jullie allebei permanent gescheiden leven, zal vroeg of laat de vlam van liefde uitgaan. Tenminste, dit is wat er in de meeste gevallen gebeurt.

Laat je niet meeslepen door verdriet of gevoelens van verlatenheid

Als je de beslissing hebt genomen om door te gaan met je relatie, ondanks de afstand tussen jullie, zit er niets anders op dan de situatie te accepteren. Probeer daarom, als je niet bij elkaar bent, zoveel mogelijk tijd voor jezelf te nemen en met andere mensen om te gaan. Gun jezelf meer tijd voor die hobby’s die je om de een of andere reden niet met je partner hebt gedaan.

Op deze manier word je niet emotioneel afhankelijk. Als je partner dan terugkomt, kun je op een gezondere en intensere manier genieten van je reünie. Je moet geduld hebben met langeafstandsrelaties en je zo snel mogelijk leren aanpassen aan de nieuwe situatie.

Als je gedurende deze tijd niet voor jezelf zorgt, kan het zijn dat je je partner de schuld geeft van je gevoelens van ontevredenheid en ongeluk. Dit zal alleen maar conflicten tussen jullie veroorzaken en kan uiteindelijk leiden tot een breuk. Zorg daarom goed voor jezelf.

Vrouw leest boek in haar kamer

Als je een partner hebt, vergeet je jezelf soms. Je laat je vrienden aan de kant en laat je hobby’s varen. Langeafstandsrelaties zijn een uitgelezen kans om dit allemaal te herstellen.

Ondanks de afstand moet je communiceren

Hoewel het bij langeafstandsrelaties normaal is dat er minder contact is, betekent dit niet dat je helemaal moet stoppen met praten met elkaar. Het is zelfs heel belangrijk dat je, voor zover mogelijk, een bepaalde routine aanneemt om met elkaar te praten.

Bijvoorbeeld aan het einde van elke dag. Zo kun je elkaar alles vertellen, groot of klein, wat er die dag is gebeurd. Dit zorgt ervoor dat je relatie niet afkoelt en ten onder gaat.

Bovendien moeten jullie elkaar allebei alles vertellen wat jullie dwars zit over jullie relatie. Anders zul je merken dat de afstand tussen jullie betekent dat de minste problemen de vonk worden die uiteindelijk je relatie ontbrandt en beëindigt. Gelukkig is het met de opkomst van internet, sociale media en videoconferenties nu veel gemakkelijker om contact te houden met mensen die ver weg zijn.

Glimlachende man die naar mobiel kijkt, wat neerkomt op lange-afstandsrealisaties.

Langeafstandsrelaties kunnen jullie zowel volwassen maken als groeien. Als je elkaar dan weer ontmoet, heb je een meer evenwichtige, gezonde en sterke relatie.

In feite beweerde een (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Communication, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Hong Kong (China) en Cornell (VS), dat langeafstandsrelaties succesvoller kunnen zijn dan conventionele.

Dit is gebaseerd op het feit dat het missen van je partner je passie voor hem vergroot en ook je ‘intieme idealisering’ van hem bevordert, zelfs als er minder dagelijkse interacties zijn.

De onderzoekers hechtten daarbij veel belang aan nieuwe technologieën. Ze suggereerden zelfs dat ze essentieel zijn omdat ze de communicatie vergemakkelijken. Hierdoor kunnen de gevoelens van nabijheid en het succes van de relatie worden behouden.

Vertrouwen is de sleutel

Wanneer het niet mogelijk is om elkaar regelmatig te zien, is het essentieel dat er vertrouwen tussen jullie bestaat. Desalniettemin beginnen veel mensen die langeafstandsrelaties onderhouden, helaas, jaloezie te ervaren, hun partners terecht te wijzen en hen zelfs te vragen hun sociale leven te beperken uit angst om bedrogen te worden. Dit is uiterst schadelijk.

Emotionele verantwoordelijkheid

Net zoals het niet positief is om je partner te wantrouwen of te beperken, zodat ze bijvoorbeeld al hun tijd aan een videogesprek met je moeten besteden, moet je ze ook niet negeren. Inderdaad, fysieke afstand geeft je niet het recht om te vergeten dat je een emotionele relatie met hen onderhoudt en dat je in dit opzicht een verantwoordelijkheid hebt.

Bovendien, net zoals je geniet van je liefde voor je partner en de goede tijden samen, moet je ook beschikbaar zijn om naar zijn of haar angsten en zorgen te luisteren, te troosten en voor de emoties te zorgen.

Nieuwe manieren van liefhebben

In een langeafstandsrelatie kun je geen kusjes, knuffels of liefkozingen delen. Ook kun je geen seksuele intimiteit ervaren. Dit mag je er echter niet van weerhouden de genegenheid te tonen die je voor je partner voelt.

Zoals eerder vermeld, bieden internet en sociale media hiervoor tal van mogelijkheden. Een videogesprek kan je bijvoorbeeld een hechtere band geven, sexting kan leuk zijn en zelfs als je een verrassingscadeau naar je partner stuurt, kun je je liefde voor hem of haar laten blijken. Je moet gewoon een beetje creatief zijn om je dromen levend te houden.

Probeer tot slot altijd de positieve kant van deze nieuwe situatie te zien. Wie weet? Misschien betekent de afstand tussen jullie dat jullie relatie veel sterker wordt. Wat denk je?


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Crystal Jiang, L., & Hancock, J. T. (2013). Absence makes the communication grow fonder: Geographic separation, interpersonal media, and intimacy in dating relationships. Journal of Communication63(3), 556-577.
  • Sahlstein, E. M. (2004). Relating at a distance: Negotiating being together and being apart in long-distance relationships. Journal of Social and Personal Relationships21(5), 689-710.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.