Ontdek de positieve effecten van het kleuren van mandala's

Ontdek de positieve effecten van het kleuren van mandala's

Laatste update: 10 augustus, 2018

Het kleuren van mandala’s geeft je de mogelijkheid om ongeacht je leeftijd je aandacht te ontwikkelen en een grotere toestand van ontspanning te bereiken. Eigenlijk vind je tegenwoordig in boekwinkels een grote verscheidenheid aan kleurboeken voor volwassenen. Dit is een groeiende trend die bij uitgeverijen een fenomeen geworden is.

Tijdens de kinderjaren brengen we veel van onze vrije tijd door met het enige doel om plezier te maken of onszelf te amuseren. Maar naarmate we ouder worden, hebben we meer verplichtingen. We beginnen dan ook de zin “ik heb geen tijd” te gebruiken. Dit houdt ons tegen om in ons dagelijks leven van leuke activiteiten te genieten. Bovendien zorgt het ervoor dat we nog meer gestrest raken. Want meestal gunnen we het onszelf niet om even afstand te nemen.

Toen we kinderen waren, brachten we uren en uren met onze kleurpotloden door. We creëerden onze favoriete personages, landschappen of zelfs tekeningen uit onze verbeelding. We tekenden zonder het resultaat te beoordelen. Het enige wat telde, was de pret van het kleuren.

Kleuren, niet alleen voor kinderen

Deze activiteit heeft een aantal positieve effecten te bieden. Dat is de reden dat een groot aantal kunsttherapeuten kleurboeken met mandala’s ontwerpen die bedoeld zijn voor volwassenen. Ze kennen de vele uitzonderlijke positieve effecten van het kleuren van mandala’s. Want het kleuren van deze meetkundige tekeningen helpt om stress te verminderen. Bovendien kan je met deze activiteit een toestand van rust bereiken. Het helpt je om je te focussen op het hier en nu en vooral om je met jezelf in verbinding te brengen.

“Elke mandala is uniek en niet te herhalen… Het is een trillende uitdrukking van dit moment, van dit NU.”

-Celina Emorg-

Wanneer we mandala’s kleuren, dan verlichten we gebieden van onszelf die tot dat moment verborgen bleven. Door deze reis heen laten we de wijsheid van ons onbewuste zijn vleugels spreiden.

De geschiedenis van mandala's

De geschiedenis van mandala’s

Mandala’s zijn verschillende meetkundige figuren. Ze ontstonden in India. De letterlijke vertaling van mandala is ‘heilige cirkel’. Het zijn symbolen van heling, heelheid, eenheid en integratie.

In vele culturen is het tekenen en kleuren van mandala’s een spiritueel ritueel dat een “innerlijke verlichting” vergemakkelijkt. Maar volgens Carl Jung, één van de belangrijkste Zwitserse psychiaters in de geschiedenis, hebben de cirkelvormige figuren een genezend effect dat voor rust en vredigheid zorgt.

“Nu pas begon ik geleidelijk te beseffen wat de mandala werkelijk is: “Vorming, verandering, de eeuwigdurende ontspanning van de eeuwigdurende geest.”

-Carl Jung-

Mandala’s kunnen verschillen van kleur en ontwerp. Maar de vorm is een middelpunt met verschillende figuren in de vier hoofdpunten. Wegens deze vorm gelooft men dat ze de heelheid van ons wezen op een psychologisch niveau kunnen voorstellen. Volgens sommige voorstanders van deze praktijk reageert elke persoon, ongeacht zijn leeftijd, geslacht, ras, cultuur, enzovoort op een instinctieve manier op deze tekeningen.

Waarin ligt dan de magie en de therapeutische kracht van mandala’s? Het houdt in dat iemand zich door het onbewuste laat meevoeren, zonder zich zorgen te maken over het eindresultaat van de tekening. Het betekent bezig zijn dus zonder te oordelen of het mooi of lelijk zal worden… We hoeven alleen maar aanwezig en gefocust te zijn en in vrijheid te kleuren hoe we maar willen.

Het kleuren van mandala’s is niet voor kinderen

Kleuren is een activiteit die we meestal met de kindertijd verbinden. Zodra we volwassen worden, gebruiken we niet langer kleurpotloden en stiften. Maar dit tijdverdrijf kan heel gunstig zijn. En dat is niet alleen omdat het een gevoel van welbevinden en rust laat ontstaan. Maar het stimuleert ook de verschillende hersengebieden die verbonden zijn met de motorische vaardigheden, de zintuigen en de creativiteit.

“Kleuren geeft een volwassene het gevoel opnieuw kind te zijn, het brengt hem terug naar tijden die meestal gelukkiger en rustiger zijn. De herinnering aan sommige van die momenten helpt ons te ontspannen en helpt ons zelfs om met een groter optimisme naar de toekomst te kijken.”

 Share

Mandala met kleurpotloden

Ondanks wat we in ons leven over kunst en kleur geleerd hebben, is er geen juiste of verkeerde manier om te kleuren. Eén van de positieve aspecten van kleuren is dat het voor iedereen heel gemakkelijk is.

“Kleuren kan een ingewikkelde activiteit vol schakeringen zijn; of het kan daarentegen iets zo eenvoudig zijn als het simpele verlangen om te kleuren.”

-Lacy Mucklow-

Het kleuren van mandala’s, een vorm van meditatie

Op deze manier kunnen we kleuren als een meditatie-activiteit op zich beschouwen. Het helpt ons om onze gedachten te richten op de activiteit waarmee we bezig zijn. Het brengt ons in verbinding met onze creativiteit. Alles vervaagt. We zijn alleen gefocust op de kleuren en op de tekening.

Veel studies hebben de positieve effecten van het kleuren van mandala’s op de menselijke geest aangetoond. Psychologen en kunsttherapeuten bevelen deze activiteit aan. Sommigen van hen beoefenen het zelfs, zodat ze de voordelen uit de eerste hand ervaren. Dit is de reden dat kleurboeken voor volwassenen bestsellers zijn.

Mensen die van de voordelen van deze activiteit willen genieten, moeten weten dat het kleuren van mandala’s ons ook helpt om in verbinding te komen met ons innerlijke kind. Als je dus voelt dat je extra hulp nodig hebt om met stress en angstgevoelens om te gaan, aarzel dan niet. Probeer het eens uit.

“Kleuren is het nieuwe yoga. Zoals vele andere rages is het afkomstig van buiten onze grenzen, uit landen als Frankrijk of Engeland, waar het een succes is. Een rage die ons ontspant en ons helpt om los te koppelen.”

-Esther Bazán-  


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.