De stressverlichtende kleur: blauw

De stressverlichtende kleur: blauw
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Wist je dat er een kleur bestaat die de kracht heeft om je stress te verlichten? Het is de kleur van de zee, de kleur van een heldere hemel op een glinsterende zomermiddag. Het is blauw! De kleur blauw heeft namelijk een natuurlijk vermogen om mensen te laten ontspannen en zich kalm te voelen. Laten we eens dieper ingaan op deze stressverlichtende kleur.

Interessant is dat hoewel blauw tegenwoordig een populaire favoriete kleur is, dit in het verleden helemaal niet het geval was. Waarom? Nou, mensen zagen de kleur niet zo vaak. Voorbij het blauw van de lucht en de zeeën, was het vóór de 12e eeuw niet gebruikelijk om de kleur te zien in het dagelijks leven (behalve in de Egyptische cultuur).

“Wat is er nodig om gelukkig te zijn? Een beetje blauwe lucht boven ons hoofd.”

-André Maurois-

Het was daarna dat de kleur blauw, dankzij nieuwe chemische en productietechnieken, niet langer een ‘vreemde’ kleur was en zijn weg vond naar religieuze schilderijen, wapenschilden en andere kunstwerken. Van de ene op de andere dag ontdekten mensen de psychologische en emotionele impact van de kleur blauw.

Blauw wordt geassocieerd met goddelijkheid, mystiek, koningschap en elegantie. Later, met de komst van de 18e eeuw en de ontwikkeling van nieuwe pigmenten, verschenen er nog veel meer tinten blauw. Dit, samen met het werk van Michel Pastoureau, maakte dat blauw de favoriete kleur werd van alle westerse landen.

Blauw, de stressverlichtende kleur.

De stressverlichtende kleur blauw

Er is jarenlang onderzoek gedaan naar kleurenpsychologie en hier zijn verrassende resultaten uitgekomen. Wat Newton zelf begon, werd vervolgens voortgezet door Goethe en later ontwikkeld door Eva Heller. Vandaag de dag analyseren universiteiten over de hele wereld de relatie tussen kleur en marketing. Een van de doelen is ontspannende maar productieve werkomgevingen.

Experts zeggen al jaren dat de meest stressverlichtende kleur, de kleur blauw is. Laten we even wat leuks doen. Laten we doen alsof we voor een kalme zee staan, een zee van blauwe wateren die overgaan in de horizon met een hemel die ook weer blauw is. Als we dit beeld goed reproduceren, zal de kalmte die ons zal binnendringen immens, geruststellend en wonderbaarlijk zijn. En dit is wat er gebeurt bij de meerderheid van de mensen.

Wetenschappers van de Universiteit van Granada hebben in samenwerking met het San Rafael van Granada Special Education College aangetoond dat blauw licht een zeer positief effect heeft op iemand die acute psychosociale stress heeft ervaren. (Als gevolg van ruzies, werkdruk, enz.) Sterker nog, blauw werkt kalmerender dan wit.

Ook toonde Eva Hellers onderzoek aan dat in klaslokalen of andere omgevingen waar blauw de boventoon voert, het aantal gevallen van driftbuien of gedragsproblemen daalt. Het kalmerende effect is onmiskenbaar.

Een blauwe Marokkaanse straat.

De alom aanwezige kleur blauw

De beroemde stressverlichtende kleur is een favoriet van marketeers. Dit komt omdat experts in neuromarketing weten wat het met ons onderbewuste doet.

  • Blauw is niet alleen visueel maar ook ervaringsgericht.
  • Het genereert gevoelens van vertrouwen, rust, kalmte en orde.
  • Grote merken zoals Facebook, Twitter, Ford, Volkswagen, IBM, Roche, BBVA, Carrefour en MRW gebruiken het zelfs omdat ze weten dat blauw loyaliteit bevordert.

Als je erover nadenkt, zul je zien dat grote luchtvaartmaatschappijen veel blauw gebruiken. Rust en vertrouwen zijn van het allergrootste belang in deze branche, daarom zul je de kleur zoveel zien op vliegtuigen en in de logo’s van vliegtuigmaatschappijen.

Blauw landschap

Je hoeft echt niet je hele huis hemelsblauw te schilderen om een vredig huis te hebben. Het is zelfs zo dat als je dat zou doen, je er gewoon aan zou wennen en je hersenen overbelast zouden raken. De sleutel is balans. Als je een slechte dag hebt, is er niets beters dan wandelen op het strand of in het gras liggen en staren naar de immense, prachtige blauwe lucht…


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.