Toen mijn kind zijn glimlach verloor: kindermisbruik

Toen mijn kind zijn glimlach verloor: kindermisbruik
Lorena Vara González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Lorena Vara González.

Laatste update: 27 december, 2022

Er zijn artikelen die je liever niet zou schrijven omdat woorden meer pijn doen dan we ooit zouden willen geloven. Maar sinds het moment dat mijn zoon zijn glimlach verloor als gevolg van de nachtmerrie die kindermisbruik is, denk ik na over hoe goed het had geweest als ik de tekenen die hij me gaf toen het gebeurde, had herkend. Op deze manier hadden we al die pijn die volgde kunnen vermijden.

Dat is precies de reden waarom ik hoop dat je dit artikel leest. Zodat deze pijn die zo moeilijk te omschrijven is jou en je vrienden bespaard kan blijven, want die zielloze persoon die in staat is het jouw kind aan te doen veroorzaakt toch zoveel pijn

Ik zal de tekenen en symptomen uitleggen die kinderen kunnen vertonen als zij seksueel misbruikt worden. En ik zal bespreken hoe wij als ouders onze kinderen erdoorheen kunnen helpen.

Ik weet dat dit artikel zwaar zal vallen. Maar ik weet ook dat deze woorden kunnen voorkomen dat hetzelfde gebeurt bij andere kinderen. Was de wereld maar anders, dan zouden we niet over deze dingen hoeven schrijven, maar helaas is dit soort misbruik maar al te echt. En onze kinderen zijn potentiële slachtoffers.

Kon ik mijn kinderen maar beschermen tegen alle slechte dingen in de wereld. Kon ik ze al het leed maar besparen en hen van permanent geluk voorzien. Ik weet dat ik dit niet kan. Maar ik weet ook dat ik ze zo kan opvoeden dat het moeilijker zal zijn voor anderen om ze te kwetsen.

Slachtoffer van kindermisbruik houdt teddybeer vast

Kindermisbruik, een stil trauma

Seksueel kindermisbruik komt vaker voor dan de meeste mensen weten, de statistieken laten namelijk zien dat we maar van 2% van de gevallen op de hoogte zijn. Dit komt doordat kinderen zich vaak schamen om ervoor uit te komen, ze zijn bang en denken soms dat het hun eigen schuld is.

Dit gebeurt omdat het seksuele misbruik waar kinderen het slachtoffer van kunnen zijn niet altijd agressief is. In heel veel gevallen houden ze hun mond omdat ze op een zieke manier emotioneel gemanipuleerd worden, en omdat de pedofiele volwassene vaak veel macht uitoefent over het weerloze kind.

Pedofielen zijn geneigd om emotionele manipulatie te gebruiken om hun doelen te bereiken en het kind stil te houden. Deze manipulatie zal ervoor zorgen dat het kind het gevoel heeft dat het zijn schuld is. Misschien is het kind bang om in de problemen te komen als zijn ouders erachter komen wat er gebeurd is.

We mogen ook niet vergeten dat de meeste gevallen van kindermisbruik, seksueel misbruik, plaatsvinden binnen de familie. In deze gevallen zijn het vaak de volwassenen zelf die hun mond houden, dit uit schaamte: ‘wat zullen mensen zeggen’ denken ze in plaats van de slachtoffers te helpen.

Maar het komt niet alleen voor binnen de familie. Mensen die tijd doorbrengen met kinderen, zoals leraren, jouw vrienden of elke andere volwassene, zelfs vreemden, zouden hen kunnen misbruiken.

Meisje dat huilt omdat zij slachtoffer is geworden van kindermisbruik

Waarschuwingstekenen van mogelijk kindermisbruik

Er zijn verschillende tekenen die kunnen wijzen op seksueel misbruik bij kinderen. Hier volgt een lijst met enkele van deze tekenen:

  • Veranderingen in het gedrag: plotselinge veranderingen in het humeur of plots verlegen gedrag vertonen terwijl het kind hier normaal gesproken geen last van heeft zouden erop kunnen wijzen dat het kind iets slechts meemaakt.
  • Nachtmerries of in het bed plassen terwijl het kind dit al heeft afgeleerd: opnieuw kinderachtig gedrag vertonen en angstig zijn, zijn grote aanwijzingen van misbruik.
  • Bang zijn voor bepaalde plekken of mensen: dat een kind bang is voor bepaalde plekken kan aangeven dat er iets bij hem is gebeurd. Vooral als het kind deze plekken eerder zonder problemen bezocht.
  • Geseksualiseerd gedrag, zoals seksuele spelletjes doen: alsook overmatig seksueel taalgebruik, omdat het gebruik van deze termen niet gewoon is bij jonge kinderen.
  • Pijn, jeuk of bloedingen in hun intieme zones: in dit geval is het uiterst belangrijk om een arts te bezoeken om misbruik of urineweginfecties uit te sluiten.
Verlegen kind met teddybeer dat schuilt achter zijn ouder

Hoe moet ik met mijn kind omgaan als hij of zij misbruikt is?

Het eerste wat je goed in je oren moet knopen is dat hoewel jouw kind misbruikt is, dit niet jouw schuld is. Er bestaat geen toverdrankje om onze kinderen te beschermen tegen misbruik. Zoals we al zeiden, het misbruik kan afkomstig zijn van mensen die jou in de verste verte geen reden hebben gegeven om ze te wantrouwen, zoals familieleden of leraren.

Het eerste wat je dan ook moet doen om over het misbruik heen te komen is het creëren van een vertrouwensband met je kind. Hiervoor is het absoluut noodzakelijk dat je kind weet dat je naar hem zult luisteren, dat je hem zult geloven, en bovenal zult beschermen als en wanneer hij er klaar voor is om te praten.

Onthoud dat seksueel misbruikte kinderen zich vaak onterecht schuldig voelen. Hier wordt jouw geduld belangrijk. Op het moment dat je het gesprek met je kind aangaat, doe dan alles wat je kunt om hem duidelijk te maken dat je altijd van hem zult blijven houden, wat er ook gebeurt. Laat weten dat jouw steun onvoorwaardelijk is en dat je volledig gelooft wat hij of zij zegt.

Als jouw kind met seksueel misbruik te maken krijgt, dan is dit noch zijn, noch jouw schuld.

Wees er voor hem

Als het misbruik al heeft plaatsgevonden en jouw kind als gevolg hiervan zijn glimlach verloren is, probeer dan niet te overbeschermend te doen. En geef hem of jezelf nooit de schuld. Het beste wat je kunt doen is proberen om hem zo ver te krijgen dat hij zich uit, zodat hij er niet mee hoeft rond te lopen. Laat hem jouw liefde voelen en maak duidelijk dat hij geen enkele verantwoordelijkheid draagt voor wat hem is overkomen.

Jouw missie is om hem te laten inzien dat je begrijpt hoe moeilijk hij het heeft gehad. Dat hij ontzettend dapper is omdat hij de situatie geconfronteerd heeft en jullie nu samen hulp kunnen inschakelen, of dit nu medisch of geestelijk is.

Onthoud dat zelfs al heeft iemand jouw kind zijn glimlach tijdelijk ontnomen, diegene deze niet voor altijd gestolen heeft. Na verloop van tijd en met de juiste hulp, zal je kind zijn glimlach terug kunnen krijgen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.