Ken je de effecten van marihuana op de hersenen?

Sommige effecten van marihuana zijn duidelijk zichtbaar en zeer bekend. Andere effecten zijn echter minder opvallend en onbekend.
Ken je de effecten van marihuana op de hersenen?
Francisco Pérez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Francisco Pérez.

Laatste update: 29 februari, 2024

Een paar minuten na het roken van marihuana versnelt de hartslag, verwijden de bloedvaten, worden de ogen rood, stijgt de bloeddruk… Het is duidelijk dat de consumptie van marihuana enkele veranderingen in het lichaam met zich meebrengt. Marihuana heeft daarnaast bepaalde effecten op de hersenen.

De veranderingen die marihuana teweegbrengt bij degenen die het consumeren, vinden echter niet alleen op fysiek niveau plaats, maar ook op mentaal niveau. De effecten van marihuana op de hersenen zijn bekend.

Wij geloven dat er tegenwoordig maar weinig mensen zijn die niet weten wat marihuana is. Het is echter noodzakelijk om onderweg te stoppen en te onthouden wat deze stof precies is.

Wat is marihuana?

Marihuana of cannabis is een groen of grijs mengsel van bloemen en gedroogde gebarsten bladeren van de hennepplant. Er zijn meer dan tweehonderd termen om het aan te duiden. Onder hen kunnen we wiet, gras, wiet, enz. vinden.

Marihuana is de naam die Mexicanen aan Indiase hennep gaven. Het is een lid van de moerbeifamilie en heeft het uiterlijk van een dunne brandnetel. Hij meet ongeveer één meter tachtig centimeter en kan overal worden gekweekt waar het warm is.

De eigenschappen van cannabis hebben ervoor gezorgd dat het een plant is met veel toepassingen en een grote traditie. Het wordt gebruikt als recreatieve drug, medicinale en industriële doeleinden (als grondstof).

Cannabis komt oorspronkelijk uit Centraal- en Zuid-Azië. Het Assyrische volk gebruikte het bij hun religieuze ceremonies en doopte het met de naam “qunubu.” En cannabis heeft een eeuwenoude geschiedenis in religieuze rituelen over de hele wereld.

Marihuana

Tetrahydrocannabinol: de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis

De belangrijkste actieve chemische stof in marihuana is THC (delta-9-tetrahydrocannabinol). THC is de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis en een van de meer dan 80 verschillende cannabinoïden in deze plant. THC is zelfs de meestvoorkomende cannabinoïde in de cannabisplant.

Wanneer marihuana wordt geconsumeerd, of het nu wordt gerookt, verdampt of ingenomen, interageren cannabinoïden met verschillende receptoren in de hersenen en het lichaam (die deel uitmaken van het endocannabinoïdesysteem). Op deze manier genereert consumptie verschillende symptomen of tekenen bij consumenten.

THC is de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis en een van de meer dan 80 verschillende cannabinoïden in deze plant.

De membranen van sommige zenuwcellen bevatten eiwitreceptoren die THC vasthouden. Door interactie met deze receptoren produceert THC een breed scala aan effecten op het lichaam, zoals gevoelens van euforie, ontspanning, vreugde en nog veel meer.

Aan de andere kant zijn er cannabissoorten die worden gebruikt voor de productie van industriële hennep. Deze soorten bevatten minder dan 1% THC en zijn niet geschikt voor recreatieve consumptie.

Belangrijkste effecten van marihuana op de hersenen

Cannabis wordt al sinds de oudheid gebruikt vanwege de fysieke en psychologische effecten ervan. De effecten van marihuana op de hersenen omvatten een algemene verandering in perceptie, euforie en een beter humeur.

Op dezelfde manier verhoogt de consumptie ervan de eetlust en veroorzaakt het een gevoel van ‘high’ zijn. Onmiddellijke bijwerkingen zijn onder meer geheugenverlies op de korte termijn, droge mond, rode ogen, verminderde motoriek en angstgevoelens.

Op de lange termijn kan marihuana de mentale capaciteit verminderen en tot verslaving leiden. De onmiddellijke effecten van marihuana duren tussen de twee en acht uur en beginnen een paar minuten na consumptie, wanneer het wordt gerookt. Bij inslikken duurt het tussen de 30 minuten en een uur voordat de effecten optreden.

De effecten van marihuana op de hersenen veroorzaken een verandering in de perceptie.

Meisje met een verslavingsprobleem

Het amotivatiesyndroom

Er is bij vele gelegenheden beweerd dat marihuana een onschadelijke drug is. De negatieve effecten van marihuana kunnen echter talrijk zijn en niet te verwaarlozen.

Een van deze effecten, waaraan doorgaans niet al te veel aandacht wordt besteed, is het amotivatiesyndroom. Binnen het woord amotivatie valt alles wat de marihuanaverslaafde tot een echte ‘sociale patiënt’ maakt.

De effecten van het amotivatiesyndroom doorlopen volgens psychiater Vallejo-Nájera de volgende vier fasen:

  • Euforie. Gevoel van laksheid en geluk. Neiging tot dialoog. Stimulatie van fantasie.
  • Impulsieve hallucinatie. Fantasieën worden hallucinaties die samenvallen met het verlies van noties van ruimte en tijd. In dit stadium zijn er sterke emotionele ladingen. De stemmingswisselingen zijn buitengewoon intens. Wanneer het gepaard gaat met alcohol, wordt deze fase intenser.
  • Zaligheid. Aangenaam gevoel, rust en vrede. “Noch verlangen, noch angst.” De persoon valt langzaam in slaap.
  • Slaperigheid en verdoving. Direct na fase. De persoon is enkele uren volledig arbeidsongeschikt.

De effecten van marihuana op de hersenen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

Subjectieve effecten beginnen één minuut na het begin van de inhalatie. De maximale effecten (ook op het subjectieve niveau van de roker) worden dertig minuten na het roken bereikt.

De duur van deze effecten kan worden geschat op vier uur bij inhalatie en acht uur bij orale inname. Het effect waar de consument het vaakst op wijst is de verandering van het tijdsbesef: het lijkt langer dan het in werkelijkheid is.

Een van de effecten van marihuana, waaraan doorgaans niet al te veel aandacht wordt besteed, is het amotivatiesyndroom.

Ze noemen ook een verhoogde gehoorgevoeligheid en een levendigere waardering voor muziek. Sommige mensen hebben een subjectieve indruk gemeld van verhoogde tast-, smaak- en reukzintuigen.

Over het algemeen zijn de effecten van marihuana op de hersenen afhankelijk van de manier waarop het wordt ingenomen en de hoeveelheid actief ingrediënt. Tetrahydrocannabinol lost niet op in water, dus alleen inname en inhalatie kunnen de manieren zijn om het medicijn te verkrijgen.

Acute reacties na gebruik van marihuana

Wanneer acute intoxicatie optreedt, kunnen paranoia, illusies, hallucinaties, depersonalisatie, waanideeën, verwarring en opwinding optreden. Er kan ook sprake zijn van delirium en obtundatie met agitatie en hevige opwinding. Deze effecten verdwijnen binnen een paar uur.

De effecten van marihuana op de hersenen bij acute intoxicatie kunnen hallucinaties, paranoïde ideeën en wanen zijn.

Man met hallucinaties

Ook de persoonlijkheid van de consument heeft invloed. Een ander type acute psychotoxische reactie wordt gezien bij mensen die overweldigd lijken te worden door sterke angst, angst en paniek. Deze mensen zijn meestal geagiteerd en depressief, en soms teruggetrokken.

De realiteit is dat we drugsgebruik niet als een grap moeten beschouwen, ook al hebben we het over een medicijn met de traditie van marihuana.

Dergelijke consumptie heeft de mentale pathologie bij jongeren vergroot, een bijzonder zorgwekkend feit als we bedenken dat het de kans vergroot dat de gebruiker een psychotische aanval krijgt. Bovendien houdt de toename van entiteiten zoals angst- en paniekaanvallen verband met de gebruikelijke consumptie ervan.

Bibliografische referenties
Cáñamo, “officieel tijdschrift over de cannabiscultuur”, verschillende uitgaven, gepubliceerd in Barcelona, Spanje.

Valbuena, A., Drugsverslavingen, medische en psychiatrische problemen, 1986.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.