Jungiaanse therapie voor behandeling van angst

Jungiaanse therapie voor behandeling van angst

Laatste update: 12 december, 2018

De benadering van Jungiaanse therapie voor de behandeling van angst volgt een centraal uitgangspunt. Onze gedachten en overtuigingen kunnen onze ergste vijanden worden. Vooral als we ons ertegen verzetten of niet weten hoe we moeten omgaan met wat ons zorgen baart en verlamt.

Als we echter de wortel van onze problemen doorgronden en deze accepteren, kunnen we ons van ze bevrijden en van wat ze voor ons vertegenwoordigen.

Als er een woord is dat de psychologische benadering van Jung kan definiëren, is het zelfrealisatie. Dit is iets dat Jungs premissen altijd onderscheidde van die van Freud. Hij geloofde dat mensen altijd gericht waren op één enkele drive: om zichzelf als mensen te kunnen vervullen.

“Het voorrecht van je leven is om te worden wie je echt bent.”

-Carl Jung-

Iedereen lijdt echter aan angst. De reden hiervoor leek Jung altijd duidelijk. Voor hem lijkt de wereld niet altijd een veilige plek.

Onze sociale omgeving, instellingen, autoriteiten en zelfs de stroom van moderniteit die ons omringt, vormt in onze ogen geen gunstig scenario. Dingen als ontevredenheid, het gevoel niet vrij te zijn en dat we onszelf niet volledig kunnen vervullen, dragen allemaal bij aan dat constante gevoel van onzekerheid. 

Externe druk verdeelt ons van binnenuit. In plaats van die interne spanning te aanvaarden, verzetten we ons ertegen op een stoïcijnse manier.

Carl Jung heeft ooit iets gezegd dat het waard is om te onthouden: waar je weerstand tegen biedt, blijft bestaan.

De Jungiaanse therapie van Carl Jung

Behandeling van angst volgens de Jungiaanse therapie

Jungiaanse therapie is een gespecialiseerde vorm van psychotherapie. De methodologie verschilt van die in cognitief-gedragsmatige of humanistische psychotherapie. Universiteiten zoals de University of California in Berkeley trainen studenten al meer dan 40 jaar in deze aanpak.

Deze psychotherapie presenteert enkele interessante pijlers. Ze zijn het overwegen waard als je je afvraagt ​​of het effectief is bij het behandelen van angstgevoelens.

Angst is een menselijk kenmerk, maar het is belangrijk om het te individualiseren

Om een ​​idee te bewijzen, spreekt de Jungiaanse therapie over concepten zoals archetypen en het collectieve onderbewustzijn. Mensen hebben een psychische substraat waar gemeenschappelijke elementen in zitten die we allemaal bezitten.  Dit betekent dat er instincten, schaduwen en driften zijn die we allemaal delen (volgens deze theorie).

  • Angst is als een tapijt waar we elke dag op lopen. Het is een emotie vol lijden, die ontstaat uit wat we eerder bespraken: het gevoel van leven in een omgeving die niet altijd veilig is.
  • Hoewel alle mensen deze dimensie gemeen hebben, is er iets dat deze benadering definieert die Jung verduidelijkte door analytische psychologie: we zijn verplicht om onszelf te individualiseren, tevoorschijn te komen uit de structuur die we allemaal delen en autonoom en onafhankelijk te worden.
  • De mensen die elke dag met angst leven, moeten kunnen definiëren wat ze voelen, wat ze waarnemen en, belangrijker nog, wat ze nodig hebben.

De Jungiaanse therapie maakt gebruik van een gesloten methodologie. Dit is een dialectische procedure waarbij de therapeut verbinding moet kunnen maken met de persoonlijkheid van de patiënt om hun comfort en autonomie te bevorderen.  Ze moeten een actieve agent zijn van hun genezingsproces.

De therapeut bij Jungiaanse therapie

Erkenning van de “schaduw” of de diepe wortels van angst

Een andere sleutel van deze therapie voor het behandelen van angst is het vinden van de oorspronkelijke oorzaak. De oorzaak van het probleem dat psychisch lijden veroorzaakt. Dit betekent dat we onze schaduw moeten herkennen en de donkerste kant van onze persoonlijkheid aan de oppervlakte moeten laten komen. 

Daarnaast is het ook essentieel voor de therapeut om de affectieve complexen van de patiënt te identificeren (behoeften, obsessies, gevoelens van bewondering).

Om dit te bereiken, is deze methodologie gebaseerd op de volgende strategieën:

  • Gesprekstherapie.
  • Droom interpretatie.
  • Associatie van ideeën.
  • Creatieve technieken.

Analyse van het onbewuste, dat vaak vol zit met problemen, leegtes en verwaarloosde behoeften, is de sleutel tot herstel. Dat gezegd hebbende, moet er een alliantie tussen de therapeut en de patiënt tot stand worden gebracht om goed te kunnen werken met deze complexe structuur.

“Totdat je het onbewuste bewust maakt, zal het je leven richting geven en zul je het het lot noemen.”

-Carl Jung-

Geen weerstand meer: ​​acceptatie om vrij te zijn

De Jungiaanse therapie heeft slechts één doel voor de behandeling van angst: individualisering. De voorkeur geven aan die psychische en emotionele autonomie vereist dat we in staat zijn om weerstand te bieden en dat verlangen te stoppen om te vluchten naar wat ons zorgen baart of beangstigt.

Volgens Carl Jung is het zo dat hoe harder we werken om negatief te blijven en gedachten opzij te zetten, hoe meer macht ze over ons zullen hebben.

  • Dat is de reden waarom het ontkennen, verzetten of weerstand bieden aan iets de symptomen die gepaard gaan met angst verergert. Dit zal meer zenuwen, meer rusteloosheid en meer agitatie veroorzaken.
  • Bovendien zal Jungiaanse therapie ons proberen te leiden, zodat we een heel belangrijk aspect kunnen accepteren. Dat aspect is begrijpen dat angst een onderdeel is van het mens zijn. Dit betekent dat we het zonder weerstand moeten accepteren. Dat betekent niet dat we het ons moeten laten beheersen. Dat zou ons onze autonomie laten verliezen.
Angst accepteren

Een doel vinden

De Jungiaanse therapie is zich bewust van het feit dat we soms al onze energie gebruiken om angst te hanteren. De chronische wanhoop en het gebrek aan motivatie waar veel mensen last van hebben, hebben bijna altijd hetzelfde begin: een gebrek aan een doel en geen zin in het leven vinden.

Deze vorm van therapie biedt de juiste middelen om de persoon te helpen een nieuwe focus in het leven te krijgen. Op die manier kan de persoon zijn doel construeren op basis van zijn behoeften. Dit is een goede manier om angst te sussen en om te buigen naar nieuwe persoonlijke doelen.

Om af te sluiten staat Jungiaanse therapie altijd ter beschikking als we deze willen gebruiken om onze angst te behandelen. Het herstelt het emotionele evenwicht van ons onbewuste, onze blokkades, onze angsten en onze schaduw.

“Hoe kan ik substantieel zijn als ik geen schaduw opwerp? Ik moet ook een donkere kant hebben als ik gezond wil zijn.”

-Carl Jung-

Het is belangrijk om te benoemen dat er veel verschillende onderzoeken zijn die de effectiviteit van de Jungiaanse therapie bevestigen en ondersteunen. Het starten van een psychotherapeutische reis die zelfkennis en persoonlijke vrijheid bevordert, is altijd positief. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.