Jojo-relaties: waarom ze heen en weer slingeren tussen verbintenis en ontsnapping

Jojo-relaties worden gekenmerkt door onzekerheid. In zekere zin is er een soort toewijding. Soms is er echter ook de impuls om te proberen te ontsnappen. Waarom gebeurt dit? Ontdek het hier.
Jojo-relaties: waarom ze heen en weer slingeren tussen verbintenis en ontsnapping
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 16 april, 2023

Jojo-relaties worden gekenmerkt door instabiliteit. De ene dag lijkt het te werken, maar de volgende dag is het een ramp. De volgende dag is er weer hoop dat het goed komt, maar na een week of zo is het weer mis. In feite is de enige constante in dit soort relaties de ups en downs.

Stellen in een jojo-relatie hebben regelmatig ruzie. Ze besluiten het uit te maken en zweren dat het deze keer voorgoed is. Kort daarna hervatten ze echter de relatie, en beweren dat het deze keer serieus is. Dat is niet zo. Dat komt omdat er een voortdurend debat is tussen verbintenis en ontsnapping.

Jojo-relaties worden gevormd door onzekerheid. Dit kan veel schade toebrengen aan beide leden van het stel, waardoor ze zich gespannen en onzeker voelen. Waarom gebeurt dit? In de regel wordt een vluchtlogica opgelegd. Deze manifesteert zich op manieren die we hieronder zullen beschrijven.

“Wanneer we een gevoel van verleden en toekomst missen, voelt het heden als een wankel platform, een onzekere basis voor actie.”

Timothy Snyder

Stel in gesprek
In jojo-relaties heerst onzekerheid.

1. De relatie gebruiken als toevluchtsoord

Dit gebeurt wanneer de relatie wordt gebruikt als een ontsnapping aan onzekerheid. In feite is de ene partner een soort vader- of moederfiguur geworden die altijd begrip heeft en vergeeft. Daarom bieden ze een beschermende en troostende bubbel.

In werkelijkheid voelen de partners geen volwassen liefde voor elkaar. Een van hen bevredigt slechts een egoïstische behoefte. Omdat de relatie geen echte bevrediging geeft, proberen ze te ontsnappen. Uiteindelijk wordt hun onzekerheid echter sterker en keren ze terug naar hun veilige haven.

2. Angst voor intimiteit

Een angst voor intimiteit (Portugese link) uit zich in ongemakkelijke gevoelens. Het individu wil zijn partner niet te dichtbij hebben, maar ook niet te ver weg. Naarmate de relatie zich ontwikkelt, heeft deze de neiging zich te verdiepen, maar dit geeft hen het gevoel te willen ontsnappen. Later vrezen ze echter hun partner voorgoed te verliezen en zoeken ze nabijheid bij hen.

Dit configureert een perfecte jojo-relatie waarin de overheersende toon aarzeling is. In feite is het waarschijnlijk dat zo dubbelzinnig handelen uiteindelijk een breuk veroorzaakt. Dat komt omdat het voor de ander vermoeiend is om onderworpen te zijn aan de gevoelens van wrok van zijn partner.

3. Faalangst en vlucht als oplossing

Dit is een geval dat lijkt op het vorige. Het verschil is dat het ongemak meestal het gevolg is van een trauma of een kwestie in de relatie (Spaanse link) die niet is opgelost.

Het is waarschijnlijk dat de labiele partner bang is om opnieuw te lijden, omdat ze in het verleden negatieve ervaringen hebben gehad. Daarom verwachten ze dat de pijn hun psychologische bronnen zal overweldigen en dat ze er niet mee om zullen kunnen gaan.

Deze persoon is als een mot op zoek naar een vlam. Ze weten dat ze niet te dichtbij kunnen komen, anders verbranden ze. Dus komen en gaan ze en blijven nooit lang op één plaats. Ontsnappen wordt de manier om de angst die ze voelen te beheersen.

4. De eeuwige zoektocht naar een betere partner

Het is mogelijk dat een jojo-relatie het gevolg is van een zeker gevoel van teleurstelling dat onvolwassen stellen vaak ervaren. Na de eerste opwelling van verliefdheid gaan ze over naar de volgende fase. Maar, ze hebben het gevoel dat de relatie niet meer de magie heeft van voorheen. De gebreken van hun partner vallen meer op, en ze kunnen zich zelfs een beetje verveeld voelen.

Dit is het moment waarop het fantastische idee dat er misschien iets beters is, vorm begint te krijgen. Iets spannends dat de routine zal helpen doorbreken. Ze beginnen op zoek te gaan naar die ervaring. Dit introduceert instabiliteit in de relatie. Ze zijn besluiteloos, wat gaan ze nu doen? Misschien vinden ze iets nieuws. Of, misschien is wat ze al hebben beter.

Stel maakt ruzie
Jojo-relaties worden gekenmerkt door onvolwassen liefde.

5. Angst voor afwijzing

De angst voor afwijzing is een andere factor die het verlangen naar ontsnapping in jojo-relaties in gang zet. Soms voelt het individu zich geremd door zijn partner. Ze zijn bang dat ze ‘te veel’ voor hen zijn, en ze vrezen dat ze elk moment in de steek gelaten zullen worden. Dus vluchten ze zelf, met het doel enige controle over de situatie te behouden.

Het is ook mogelijk dat de ene partner zich niet bewust is van zijn waarde en gelooft dat zijn partner teleurgesteld zal zijn, zodra hij zijn gebreken ontdekt. In dat geval activeert de angst voor afwijzing de instabiliteit.

Jojo-relaties zijn voor geen van beide partners goed. Ze moeten allebei veel emotionele middelen aanwenden om deze extreme onzekerheid te overwinnen. In werkelijkheid is het niet de moeite waard om psychologische energie te verspillen aan dit soort spelletjes die vaak geen uitweg bieden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Aragón, R. S., & Cruz, R. M. (2014). Causas y caracterización de las etapas del duelo romántico. Acta de investigación psicológica, 4(1), 1329-1343.
  • Rivera, D., Cruz, C., & Muñoz, C. (2011). Satisfacción en las relaciones de pareja en la adultez emergente: el rol del apego, la intimidad y la depresión. Terapia psicológica, 29(1), 77-83.
  • Zuanella, A. C. (2017). El miedo a la intimidad y el reconocimiento de la alteridad.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.