Je zorgen maken over andermans problemen: witte ridder syndroom

Sommige mensen hebben de neiging om andermans problemen over te nemen. Ze lijden vaak aan het witte ridder syndroom. Het is een aandoening die betekent dat ze alleen geïnteresseerd zijn in het oplossen van andermans problemen. Het kan hen echter soms veranderen in opdringerige figuren.
Je zorgen maken over andermans problemen: witte ridder syndroom

Laatste update: 02 augustus, 2022

Sommige mensen geven niet alleen om andermans problemen, maar ze gaan ook hun uiterste best doen om ze op te lossen. Deze mensen staan te popelen om anderen te redden en nemen verantwoordelijkheden op zich die niet van hen zijn. Ze hebben echter het gevoel van wel.

Deze situaties zijn voor niemand gemakkelijk. Noch voor de redder, noch voor hen die niet echt gered willen worden en hun acties als een inbreuk zien. Er is inderdaad een dunne lijn tussen iemand “steunen” en hem willen “repareren.” Toch zijn er velen die dit soort gedrag en de behoefte om de redder te zijn die het lijden van anderen verlicht en hun problemen oplost, niet kunnen vermijden.

Er zijn bijvoorbeeld vaders, moeders, broers, zussen en vrienden die, in hun poging om het beste voor hun kinderen te doen, uiteindelijk de grens overschrijden tussen het bieden van nuttige en vermoeiende hulp.

Het is niet gemakkelijk hen te vertellen dat ze overdrijven. Dat komt omdat hun bedoelingen eerbaar zijn, ook al begrijpen ze niet dat niets doen soms beter is dan alles proberen te doen voor degenen van wie ze houden.

Aan de andere kant ben je misschien zelf een redder, gekenmerkt door een buitensporige empathie (Engelse link) die je niet toestaat iemand te zien lijden.

Wat kun je doen als je zorgen maken over andermans problemen een probleem op zich wordt? Laten we eens kijken.

Trieste vrouw
Veel mensen die de bijna dwangmatige behoefte voelen om zich zorgen te maken en anderen te helpen, hebben in het verleden een soort trauma opgelopen doordat ze in de steek gelaten zijn.

Je zorgen maken over andermans problemen: waarom gebeurt het?

Mensen die zich te veel zorgen maken over andermans problemen, voelen hun lijden als hun eigen lijden. Dit is uiterst moeilijk te hanteren. In feite is medelevende empathie heel moeilijk te controleren of te reguleren.

Als een vader of een moeder bijvoorbeeld ziet dat hun kind problemen heeft met zijn partner, zullen ze misschien proberen te bemiddelen, ook al is het een intiem probleem waar ze zich eigenlijk niet mee moeten bemoeien.

We geven om anderen omdat we van hen houden en we weten vaak niet hoe we de grenzen moeten herkennen. We willen het lijden van anderen ‘oplossen’ en zien niet in dat hun geluk niet altijd onze verantwoordelijkheid is. Dit zijn het soort lessen die niemand ons ooit leert. Bovendien lopen de kenmerken van onze persoonlijkheidsfactoren door elkaar.

De eeuwige redder wordt vaak gedefinieerd door vrij specifieke kenmerken. Laten we eens een kijkje nemen.

1. Witte ridder syndroom

Veel mensen met een bijna obsessieve behoefte om andere mensen te helpen en hun problemen op te lossen, lijden aan het witte ridder syndroom. Deze term werd bedacht en beschreven in een studie uit 2015, uitgevoerd door psychologen en professoren aan de Universiteit van Berkeley (VS – Engelse link).

Deze mensen worden meestal gedefinieerd door een specifiek type profiel:

  • Zij hebben een laag gevoel van eigenwaarde en versterken hun zelfbeeld door anderen te helpen.
  • Zij vertonen een hoog niveau van empathie. In feite kunnen zij er niet omheen geraakt te worden door het lijden van anderen.
  • Ze bouwen relaties op die gebaseerd zijn op emotionele afhankelijkheid.
  • Ze zijn vaak het slachtoffer geweest van autoritaire ouders of hebben eerder te maken gehad met misbruik of verlating.

Mensen met het witte riddersyndroom zijn kwetsbaar en idealistisch. Anderen helpen versterkt hun identiteit. Als ze zich niet nuttig voelen of anderen hun hulp niet accepteren, lijden ze daar erg onder.

2. De behoefte aan controle

Achter de actie van het zich overmatig zorgen maken over andermans problemen zit vaak de behoefte aan controle (Engelse link). Dit soort gedrag en de neiging om zich zorgen te maken en zich zelfs op andermans terrein te begeven, komt in veel gezinnen voor.

Het willen oplossen van de moeilijkheden van hun kinderen is in feite een manier om hen altijd onder controle te hebben.

We zijn niet verantwoordelijk voor het geluk van anderen. Als iemand lijdt, kan onze grootste bijdrage vaak zijn dat we weten hoe we moeten luisteren zonder iets te doen. Immers, niet iedereen wil gered worden.

3. De uitvergroting van alles

We zien deze dynamiek vaak. Soms, als we een slechte tijd hebben, hebben we gewoon behoefte aan een luisterend oor en steun, en niet aan een vergroting van ons lijden. Er zijn echter persoonlijkheden die duidelijk de neiging hebben om van molshopen bergen te maken.

Er zijn inderdaad veel mensen die door hun eigen overgevoeligheid andermans problemen als hun eigen problemen ervaren. Dit betekent dat hun emoties altijd extreem dicht aan de oppervlakte liggen en dat ze zich overmatig zorgen maken. Dit vergroot natuurlijk alles.

Triest stel

Het belang om te weten hoe te handelen

Degenen die van je houden zullen om je geven. Zo zijn de dingen nu eenmaal. We hebben allemaal belangrijke figuren om ons heen die het niet kunnen helpen dat ze onze problemen als hun eigen problemen ervaren. Sommigen zullen in die situaties intelligent handelen en anderen zullen opdringerig of minder vaardig reageren.

We zouden kunnen zeggen dat mensen die om anderen geven, in wezen reageren op een gevoel van sociabiliteit, empathie en gemeenschap dat het menselijk wezen kenmerkt. Bovendien kijken wij als mensen vaak naar andermans problemen om onze eigen problemen in te schatten en te anticiperen op eventuele risico’s of bedreigingen waar wij ook onder zouden kunnen lijden.

Hoe het ook zij, je moet onthouden dat je het recht hebt om je zorgen te maken over wat anderen overkomt, maar dat je altijd moet weten hoe je moet handelen. Bedenk dat weten hoe je anderen moet helpen een kunst is. De belangrijkste onderdelen ervan zijn respect en begrip.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Mary C. Lamia, Marilyn J. Krieger (2015). The White Knight Syndrome: Rescuing Yourself from Your Need to Rescue Others. Echo Point Books & Media
  • Timmers I, Park AL, Fischer MD, Kronman CA, Heathcote LC, Hernandez JM, Simons LE. Is Empathy for Pain Unique in Its Neural Correlates? A Meta-Analysis of Neuroimaging Studies of Empathy. Front Behav Neurosci. 2018 Nov 27;12:289. doi: 10.3389/fnbeh.2018.00289. PMID: 30542272; PMCID: PMC6277791.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.