De wonden van autoritarisme genezen niet snel

De wonden van autoritarisme genezen niet snel

Laatste update: 27 augustus, 2018

De vernedering, agressie en overheersing… De wonden van autoritarisme genezen heel langzaam en ze laten littekens achter die voor altijd bij ons blijven. Als gevolg daarvan kan de schaduw van een autoritaire moeder of vader, een dominante partner of een narcistische en autoritaire baas jarenlang bij ons blijven in de vorm van een knoop die we niet kunnen ontwarren. 

In dit opzicht is het altijd belangrijk om over autoritarisme te praten. Of het nu vanuit een psychologisch of sociaal oogpunt is, het doet nooit pijn om dit onderwerp te analyseren dat zoveel historische ravage heeft veroorzaakt. Theodor Adorno theoretiseerde over de autoritaire persoonlijkheid in zijn boek uit 1950. Sindsdien is het onderzoek naar autoritarisme sterk gevorderd als gevolg van sociale psychologie en meerdere onderzoeken.

Hoewel de literatuur over dit type psychologisch profiel steeds breder en betrouwbaarder wordt, hebben we nog steeds niet veel publicaties over de impact die autoritaire personen kunnen hebben. In die zin hebben we het echter niet alleen over de impact van een autoritaire ouder. We hebben het ook over romantische relaties en werkrelaties die gecontroleerd worden door een duidelijk autoritaire figuur.

Relaties met een autoritair persoon kunnen uitputtend en schadelijk zijn. Bovendien weten we misschien niet altijd hoe we met die relaties moeten omgaan. Daarom is dit een zeer belangrijke kwestie die de moeite waard is om ons in te verdiepen.

Jongen met takken in de rug

De wonden van autoritarisme creëren blijvende littekens

De dichter Luis Cernuda zei dat we allemaal een echo van iets zijn. We dragen allemaal een stem, een gewicht, een last met ons mee die bewust of onbewust bij ons blijft. We weten bijvoorbeeld dat een jeugd van misbruik en verwaarlozing een traumatische impact heeft die het kind op elk niveau treft: emotioneel, psychologisch, ontwikkelingsgericht etc. Nu is de sluier van autoritarisme echter op veel manieren aanwezig in onze samenleving. Bovendien leven autoritaire mensen niet alleen onder ons, maar laten we ze ook bij ons wonen.

Er zijn moeders en vaders die hun kinderen onderschatten en een gewelddadige controle over hen uitoefenen, wat de emotionele ontwikkeling van hun kinderen beperkt. Dit gebeurt ook op dezelfde manier in veel organisaties en bedrijven. We hechten waarde aan innovatie, creativiteit en menselijk kapitaal maar er zijn nog steeds figuren in managementfuncties die de voorkeur geven aan volgzaamheid. Deze soort managers aarzelen niet om hun werknemers te kleineren en te controleren.

Dr. Eric R. Maisel, een bekende psycholoog en schrijver aan de Universiteit van Californië keurde in 2017 een vragenlijst goed om de wonden van autoritarisme te beoordelen. Dit interessante instrument stelt ons in staat om die impact van autoritaire dynamiek en hoe deze invloed heeft op mensen te onderzoeken. Nadat Maisel deze test had afgenomen aan universiteiten, gezondheidscentra en bekende bedrijven, konden de onderzoekers concluderen dat een groot deel van de bevolking de littekens van het autoritarisme draagt. Dat betekent dat een autoritair persoon op een bepaald moment in hun leven zijn stempel op hen had gedrukt.

Meisje dat op het gras zit

De impact van autoritarisme

De schaal van Maisel meet tien dimensies die voorkomen in een relatie, of het nu gaat om een familierelatie, een partner of een werkrelatie. Het identificeren van deze dimensies kan ons helpen om de negatieve impact van het autoritarisme te verminderen en dienovereenkomstig te handelen voordat de negatieve invloed van de autoritaire persoon invloed heeft op de manier waarop we denken en doen.

Dit zijn de dimensies:

 • Bedreigingen en het gebruik van angst voor chantage.
 • Onderwaardering van anderen.
 • Grootmoedige regels (onduidelijke, betekenisloze of vage regels).
 • Haat: deze emotie is altijd aanwezig en ze projecteren het op ons of anderen. De autoritaire persoon heeft altijd zijn ‘zwarte lijst’, mensen die ze haten en als hun vijand beschouwen.
 • Ze hebben hun eigen waarheid, scène en perceptie van hoe de wereld eruit ziet. De rest is verkeerd voor hen.
 • Ze controleren, maar de behoefte aan controle bij de autoritaire persoonlijkheid gaat veel verder. Ze houden er ook van om anderen belachelijk te maken en te vernederen.
 • Zwart-wit denken denken.
 • Ze zijn opdringerig.
 • Ze wantrouwen alles en iedereen.
 • Absoluut gebrek aan empathie.
Meisje dat tussen takken ligt

De anatomie van autoritaire wonden

De wonden van autoritairen zijn traumatisch. Ze kunnen onze persoonlijkheid veranderen, onze keuzes wijzigen en de manier waarop we onszelf zien aantasten. Dit alles hangt af van de hoeveelheid tijd dat we in contact zijn geweest met de autoritaire figuur en de manier waarop we de relatie met die persoon hebben beëindigd.

Laten we eens kijken naar de effecten die dit soort misbruik en controle op ons kunnen hebben:

 • Laag zelfbeeld.
 • Een gevoel dat we geen controle over onszelf hebben.
 • Onzekerheid.
 • Angst en posttraumatische stress.
 • Gevoelens van ondoeltreffendheid of waardeloosheid.
 • Frustratie en opgekropte woede die we niet weten te kanaliseren.

Hoe kunnen we de wonden van autoritarisme genezen?

Er zijn veel mensen die in therapie gaan na jarenlang in een bedrijf te hebben gewerkt. Na het verlaten van die baan, voelen ze de behoefte om zich te bevrijden van vele emoties. Ze hebben namelijk geleden in deze baan en hun waardigheid werd geschonden. In hun werk oefenden gezagsdragers misbruik, controle en zelfs vernedering uit.

In dit opzicht gebeurt hetzelfde in veel relaties waarin één van de leden op dezelfde manier handelde. Daarom moeten wij er rekening mee houden dat we misbruik ervaren in deze gevallen waarin we een beperking van de vrijheid ervaren in welke vorm dan ook. Het mag geen fysieke afdruk achterlaten. Misschien zou ons strafwetboek deze gedragingen niet registreren als een onderwerp van klacht. Deze autoritaire acties bedreigen echter onze rechten en we moeten onszelf verdedigen.

In deze gevallen moet psychologische interventie gericht zijn op het herstellen van verloren zelfrespect. Patiënten moeten deze schadelijke situaties verbaal delen. Ze moeten ontdekken, begrijpen en accepteren dat ze het slachtoffer zijn van psychologisch misbruik. Daarnaast worden therapieën zoals EMDR (desensibilisatie en verwerking) in toenemende mate gebruikt om onaangename of traumatische gebeurtenissen te behandelen, angst te verminderen en emotioneel herstel te bevorderen.

Concluderend, zouden we autoritarisme nooit in ons leven moeten laten kruipen zonder dat we het beseffen. De gevolgen hiervan kunnen ernstig zijn.  Wellicht ook interessant voor jou

Hoe we autoriteit uitoefenen bepaalt hoe onze kinderen zullen zijn
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe we autoriteit uitoefenen bepaalt hoe onze kinderen zullen zijn

De opvoeding van kinderen is een ingewikkelde kwestie geworden, omdat er steeds meer mensen bij betrokken zijn geraakt. Er is nooit een handleiding...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.