Je leven romantiseren: een groeiende trend

Wat er in je leven gebeurt, is belangrijk, maar je kijk erop is nog belangrijker. Het is die mengelmoes van verwachtingen, verlangens en dromen die jouw kijk op het leven bepaalt. In dit artikel hebben we het over de groeiende trend van romantisering.
Je leven romantiseren: een groeiende trend
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 16 februari, 2023

De laatste tijd heb je misschien een opkomende trend opgemerkt op de sociale media. Het is het idee om je leven te romantiseren. Het is een motto dat zowel invloedrijke als niet-zo-invloedrijke mensen overnemen als ze op zoek zijn naar een vleugje consideratie en dankbaarheid in hun dagelijkse routines. Als je niet weet waar het over gaat, leggen we het uit.

Op internet wordt gezond gedrag niet altijd gepromoot. In feite kan het aanwezig zijn op sociale media ertoe leiden dat je doet alsof, jezelf vergelijkt met anderen, en je werkelijkheid filtert zodat je alleen de meest wenselijke aspecten van je leven laat zien. In het geval van romantiek is het voorstel echter zowel positief als heilzaam.

Het suggereert dat je je bewust bent van elke seconde van je leven en dat je ervan geniet en het waardeert voor wat het is. Denk je dat je je leven zou kunnen romantiseren? Lees verder om meer te weten te komen.

Vrouw aan zee

Je leven romantiseren

Deze beweging kent geen regels of vaste stappen. Sterker nog, ieder individu past het aan zijn eigen smaak en mogelijkheden aan. Het uitgangspunt is dat je ophoudt op de automatische piloot te leven en de schoonheid om je heen begint te waarderen.

Want elke dag voer je eindeloze activiteiten uit die je nauwelijks opmerkt. Dat komt omdat je ofwel herinneringen ophaalt aan het verleden ofwel je zorgen maakt over de toekomst. Daarom gaat het leven aan je voorbij zonder dat je ooit echt het moment belichaamt.

Bovendien ben je geneigd je dagelijkse routine te verachten, waarbij je elk moment van verveling gedetailleerd onderzoekt, terwijl je wacht op het weekend, vakanties, of de ideale toekomst waar je al zo lang op wacht.

Maar, wat als je wat meer tijd zou besteden aan dankbaar zijn voor wat je al hebt? Om je ervaringen te waarderen en er dankbaar voor te zijn. Sterker nog, wat dacht je ervan om je defaitistische spraak te veranderen in een ander soort dat meer inspirerend en motiverend is?

Het idee van romantisering komt uit de velden van de positieve psychologie en mindfulness. Het stelt voor om sterke punten als dankbaarheid, optimisme, nieuwsgierigheid, passie en waardering voor schoonheid te cultiveren (Engelse link). Bovendien spoort het je aan om je te verbinden met het heden en je op elk moment van de dag bezig te houden met je vijf zintuigen.

De voordelen van het romantiseren van je leven

Je denkt misschien dat het klinkt als een nogal banale trend. Ongetwijfeld zijn er mensen die er alleen vanuit een esthetisch perspectief naar kijken, maar als je de essentie ervan assimileert en begint toe te passen, kan het je verschillende voordelen opleveren. Daaronder zijn:

Positieve emoties

Het romantiseren van je leven is een uitnodiging om positieve emoties te ervaren, omdat het je ertoe brengt aangename en troostrijke ruimtes en ervaringen voor jezelf te creëren. Het is vergelijkbaar met de Deense hygge-filosofie. Het gaat om het creëren van gezellige en aangename omgevingen en ervaringen in je dagelijks leven die je stemming verbeteren.

Het kan bijvoorbeeld zo simpel zijn als het schoon en netjes houden van je huis, het branden van geurkaarsen en het gebruik van bepaalde materialen die je mooi vindt. Het kan ook inhouden dat je het eten dat je kookt kleurrijk en smakelijk presenteert en serveert in gerechten die je lekker vindt. Deze kleine details genereren kalmte, rust, plezier en mentale orde.

Oefen zelfzorg

Romantiseren suggereert dat je jezelf gaat zien als de hoofdrolspeler van je eigen film. Het betekent dat je aandacht besteedt aan jezelf en zorgt voor je welzijn. Bovendien nodigt het je uit om tijd te besteden aan jezelf, je lichamelijke en psychische gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, hobby’s en emoties.

Enkele veelvoorkomende praktijken die met romantisering te maken hebben zijn dagelijks lezen, dagboeken bijhouden, je huid en je fysieke verschijning verzorgen, en alleen uitgaan. Al deze activiteiten, hoewel eenvoudig, bevorderen introspectie, komen je gevoel van eigenwaarde ten goede, en kunnen je helpen jezelf te leren kennen en lief te hebben op een manier die je voorheen niet deed.

Leef in het heden

Mindfulness is een concept waarvan bewezen (Spaanse link) is dat het, wanneer het in praktijk wordt gebracht, tal van voordelen oplevert. Meer specifiek helpt het stress, angst en depressie te voorkomen en te bestrijden, omdat het je aandacht en emoties vergroot en een groter bewustzijn en gelijkmoedigheid bevordert.

Mindfulness stelt je dus in staat het heden zonder oordeel te aanvaarden en je emotionele reactiviteit te verminderen.

Door je leven te romantiseren, kies je ervoor aanwezig te zijn in elk moment. Om alles te beleven met elk van je vijf zintuigen. Je kiest ervoor om het te waarderen en ervan te genieten, in plaats van jezelf te verliezen in mentale omzwervingen.

Bijvoorbeeld, het uitzicht vanuit je raam, een bepaald liedje, een gesprek met een vriend, of een natuurwandeling. Dit worden momenten en scènes om van te genieten en je mee te verbinden, in plaats van over het hoofd te worden gezien.

Goede gewoonten vaststellen

Een ander voordeel van romantiseren is het vaststellen en handhaven van goede gewoonten. Zo kun je een toewijding aan jezelf te genereren. Je leven romantiseren betekent je committeren aan je routine. Je richt het zo in dat het je in staat stelt vooruit te gaan, te verbeteren en je beste versie te creëren.

Gezond eten, regelmatig sporten, dagelijks mediteren en vooruitgaan in je plannen. De doelen zijn aan jou, maar de sleutel is om door te zetten en gedisciplineerd te zijn.

Je zult merken dat je je eigenwaarde, het vertrouwen dat je in jezelf hebt, en je levenstevredenheid versterkt. Bovendien bevordert het stellen van persoonlijke doelen voor jezelf en het bereiken ervan de afgifte van dopamine. Dit is het beloningshormoon dat gekoppeld is aan motivatie.

Hardlopende vrouw

Versterk je sociale relaties

Ten slotte zal ook je sociale leven verbeteren. Dat komt omdat romantisering je helpt je te richten op de mensen om je heen. Zorg er maar voor dat het inspirerende en heilzame mensen zijn, die je verrijken en je helpen je doelen te bereiken.

Als ze dat zijn, zul je hen voortaan misschien meer waarderen en hun gezelschap op prijs stellen. Want misschien heb je ze eerder als vanzelfsprekend beschouwd. Deze benadering bevordert een open houding. Het stelt je in staat om anderen met succes te observeren en te begrijpen dat iedereen iets voor je bij te dragen heeft. Bovendien helpt het je begrijpen dat je van iedereen kunt leren.

Zoals je ziet, zijn er veel voordelen die je in je dagelijks leven kunt ervaren als je romantisering toepast. Onthoud dat het niet betekent dat je op iemand indruk maakt of je vorderingen uploadt op sociale media. Het is een persoonlijke weg gericht op leven met dankbaarheid en waardering, het verminderen van stress, en meer verbonden zijn met je heden.

Een laatste opmerking: probeer bij het maken van vergelijkingen een breed perspectief in te nemen. Zorg ervoor dat je referentiepunten kiest waarmee je kunt groeien en die je niet overspoelen met negatief gestemde emoties. Wellicht ook interessant voor jou

We zijn niet onverschillig geworden, maar wel te verschillend
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
We zijn niet onverschillig geworden, maar wel te verschillend

Het is tijd om te accepteren dat we - helaas - te verschillend zijn. Niet onverschillig, maar spijtig genoeg niet langer verenigbaar als koppel.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hervás, G., Cebolla, A., & Soler, J. (2016). Intervenciones psicológicas basadas en mindfulness y sus beneficios: estado actual de la cuestión. Clínica y salud27(3), 115-124.
  • Moyano, N. C. (2010). Gratitud en la psicología positiva. Psicodebate. Psicología, Cultura y Sociedad, (10), 103-118.
  • Park, N., Peterson, C., & Seligman, M. E. (2004). Strengths of character and well-being. Journal of social and Clinical Psychology23(5), 603-619.
  • Vásquez-Dextre, E. R. (2016). Mindfulness: Conceptos generales, psicoterapia y aplicaciones clínicas. Revista de Neuro-Psiquiatría79(1), 42-51.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.