Waarom sommige mensen niet van het weekend houden

Geniet je van het weekend? Zo ja, ken je iemand die dat niet doet? In dit artikel bespreken we waarom sommige mensen lijden terwijl ze van hun vrije tijd zouden moeten genieten.
Waarom sommige mensen niet van het weekend houden

Laatste update: 21 mei, 2022

We zijn vaak geprogrammeerd om van het weekend te houden en te genieten van de ‘pitstop’. Het idee is dat het ons in staat stelt uit te rusten. Om onze energie op te laden om de nieuwe week aan te kunnen. Sommige mensen hebben echter een hekel aan het weekend. In feite voelen ze zich door het weekend vreemd en niet op hun plaats. Ze weten niet echt wat ze met zichzelf aanmoeten.

Sommigen van hen zijn ouderen, die doordeweeks straatlawaai en tv-programma’s als afleiding zien van hun extreme eenzaamheid. Anderen zijn alleenstaanden van een bepaalde leeftijd die weinig plannen hebben als het weekend aanbreekt.

Het lijkt erop dat, hoewel alleen en onafhankelijk zijn als een luxe wordt beschouwd, dit niet het geval is wanneer het geen persoonlijke keuze is.

Jongen op de bank
Sommige mensen hebben een hekel aan het weekend omdat ze het moeilijk vinden plannen te maken.

Waarom hebben sommigen van ons een hekel aan het weekend?

De maatschappij geeft ons de boodschap dat we echt moeite moeten doen om van onze vrije dagen te genieten. Niet iedereen houdt echter van het weekend.

In feite voelen degenen die zich eenzaam en geïsoleerd voelen zich vaak slecht wanneer ze hun eigen tijd moeten indelen. Het is ook vaak een probleem voor mensen die werkloos zijn.

Zij vinden de weekends niet alleen moeilijker, maar voelen zich soms ook schuldig of kritisch tegenover zichzelf. Dat komt omdat ze denken dat, terwijl iedereen naar het weekend uitkijkt, zij er niet van houden of niet weten hoe ze er het beste van kunnen maken.

Bovendien kunnen sommige mensen in bepaalde persoonlijke situaties verkeren die bepalen of hun weekend meer of minder plezierig is.

Misschien houd je bijvoorbeeld van je eigen eenzaamheid als ontsnapping aan de drukte van alledag, maar als je er te veel van hebt, begin je je geïsoleerd te voelen. Van eenzaamheid houden (Engelse link) is immers niet hetzelfde als je emotioneel geïsoleerd voelen.

Tussenkop

Hier zijn enkele redenen waarom je een hekel aan het weekend kunt hebben:

  • Werk of lessen houden je door de week actief bezig. In het weekend heb je echter te veel tijd om na te denken over je leven of jezelf. Soms is dat niet zo prettig.
  • Door de week, na het werk of de studie, kijk je misschien een film, lees je of speel je een spelletje. Als je daarentegen dezelfde dingen doet op je vrije dagen, heb je het gevoel dat je je tijd verdoet door steeds hetzelfde te doen.
  • Misschien heb je voortdurend behoefte aan sociaal contact en vindt je het geen probleem om dat doordeweeks te onderhouden. Maar in het weekend is dat niet het geval.
  • Misschien houdt je je middagen van maandag tot vrijdag wel bezig met verschillende activiteiten en lessen, maar heb je daar een pauze van als het weekend aanbreekt.

Vrijgezel zijn

Als je vrijgezel bent, zou je jezelf eigenlijk kunnen omschrijven als ongezellig in het weekend. Doordeweeks is dat geen probleem, want dan heb je het meestal veel te druk om je alleen te voelen. Je hebt duidelijke doelen en eisen aan je tijd. Dat betekent dat je het te druk hebt om je te veel op jezelf te richten.

Dit betekent dat je algemene leven en hoe je je daarbij voelt de neiging hebben om de dynamiek van je dagelijkse leven op de achtergrond te raken. Als gevolg daarvan ervaar je het weekend als een uitgestrekte emotionele en sociale woestijn. Die zul je moeten doorkruisen voordat je je werkweek hervat.

Het kan zijn dat het voor jou vaak niet al te gemakkelijk is om mensen te vinden om mee uit te gaan. Dat komt omdat sommige vrienden bij hun partner zijn. Anderen werken, of er zijn er zelfs die om relatie- of werkredenen naar andere steden zijn gegaan. Het resultaat is een zaterdag en een zondag waarop niets interessants of leuks te doen is.

Het gevoel niet op je plaats te zijn

Als je eenzaam bent, kan het weekend een herinnering zijn aan je gevoelens van onbehagen en niet bij anderen passen. Deze overtuiging hoeft niet per se waar te zijn. Toch houd je het in stand omdat je de neiging hebt jezelf met anderen te vergelijken en je ‘anders’ te voelen dan zij.

Aan de andere kant, als je single bent en een lonende baan hebt, kun je merken dat je twee levens leidt. Doordeweeks ben je tevreden en tevreden, maar in het weekend voel je je een eenzame verschoppeling.

Verdrietige en verveelde vrouw op straat
Weekenden kunnen een goed moment zijn om over onszelf na te denken, iets wat niet altijd gemakkelijk of prettig is.

Hoe kun je je weekend verbeteren

Over het algemeen is het een goed idee om te proberen vrienden te maken. Dit is echter geen kortetermijnproject. Dus hier zijn een paar ideeën die je kunnen helpen je weekends te verbeteren, als je een van die mensen bent die er een hekel aan hebben.

  • Doe leuke, interessante en nieuwe dingen in plaats van alleen maar de tijd te doden. Dat je niemand hebt om plannen mee te maken of tijd mee door te brengen, betekent niet dat je niets kunt doen of niemand kunt vinden om het mee te doen. In feite is het altijd een goed idee om op zoek te gaan naar interessante activiteiten of plannen om uit te voeren. Dit zowel om plezier te hebben als om nieuwe mensen te ontmoeten.
  • Vrijwilliger worden. Anderen helpen is altijd een goede optie om het soort betekenis te ontdekken dat je op andere plaatsen niet kunt vinden.

Al deze ideeën kunnen de moeite waard blijken te zijn als je om de een of andere reden een hekel hebt aan het weekend. Het idee is om te kunnen genieten en je goed te voelen in je vrije tijd. Misschien kun je nog andere manieren bedenken om van het weekend te profiteren?


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cardona Jiménez, J. L., Villamil Gallego, M. M., Villa, E. H., & Echeverri, Á. Q. (2013). El sentimiento de soledad en adultos. Medicina upb32(1).
  • Montero, M., Lena, L., & Sánchez-Sosa, J. J. (2001). La soledad como fenómeno psicológico: un análisis conceptual. Salud mental24(1), 19-27.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.