Zeven goede gewoonten van succesvolle mensen

Zeven goede gewoonten van succesvolle mensen

Laatste update: 29 april, 2018

Er is een dunne lijn tussen succes en mislukking. Niet iedereen die zijn doelstellingen behaalt is succesvol. Dit geldt ook voor het omgekeerde: niet iedereen die zijn doelen niet bereikt is mislukt. Succes en mislukking zijn flexibele en dynamische concepten. Beide begrippen zijn ook relatief – het zijn geen absolute gegevens. Maar wat zijn nu precies de kenmerken van succesvolle mensen? Ontdek het in dit artikel.

Wat meestal gebeurt, is dat succes en falen tegelijkertijd in ons leven verschijnen. Maar er is één ding dat we KUNNEN doen. We kunnen een bepaald perspectief op het leven ontwikkelen, een visie die succes aanmoedigt. Succesvolle mensen stimuleren deze houding. Ze streven naar wat zij willen. Vroeg of laat bereiken ze dan ook hun doelstelling.

Er wordt gezegd dat het verschil tussen succes en mislukking te vinden is in onze gewoonten. Dat betekent echter niet dat we op een strikte en mechanische manier een reeks gedragingen moeten volgen. We hebben het hier over het versterken en voeden van een houding die leidt tot het vervullen van dromen. Lees verder en ontdek zeven goede gewoonten van succesvolle mensen.

“Succes bestaat uit dat je van de ene naar de andere mislukking gaat zonder je enthousiasme te verliezen.”

-Winston Churchill-

Zeven goede gewoonten van succesvolle mensen

1. Focussen op concrete doelstellingen

Ze zeggen dat als je niet weet waar je naartoe gaat, je waarschijnlijk ergens anders zal terechtkomen. Een doel is net als ons “levenskompas”. Het is oprecht en goed wanneer het ontspringt uit een diep verlangen dat zelfontdekking en reflectie vereist.

Het focussen op welbepaalde doelstellingen zal een gewoonte worden. Die gewoonte zal steeds jouw noorden aanwijzen ongeacht waar je bent. Sta niet toe dat de omstandigheden je meeslepen. Zorg dat je georiënteerd blijft en beslis welke richting je op wilt.

Succesvolle mensen

2. Begrijpen motivatie

Motivatie is een fundamenteel onderdeel van succesvolle mensen. Probeer erg duidelijk te zijn omtrent het “waarom”. Want dit zal je kracht geven en vastberadenheid wanneer je je doelen nastreeft. Eigenlijk is het zo dat het omschrijven van concrete doelstellingen samengaat met het begrijpen van je motivatie.

Het is die motivatie die betekenis geeft aan een doel. Dit maakt het verschil tussen succes en mislukking. Als er geen duidelijke motivatie is, dan zal het moeilijk zijn om de kracht te vinden door te gaan als het moeilijk wordt.

De motivatie van succesvolle mensen

3. Daadkrachtig 

Elke beslissing is waardevol, want het resultaat zal altijd winst of verlies zijn. Er is ook sprake van een zekere mate van risico. Wat je ook beslist, kan immers uiteindelijk resulteren in succes of mislukking. Beslissingen nemen kan dus erg beangstigend zijn.

Beslissingen delegeren is geen gewoonte van succesvolle mensen. Ze twijfelen ook niet wanneer er niemand is om hen te zeggen wat te doen. Ze zien in dat zij de enige zijn die een beslissing kan nemen en die de gevolgen van die beslissing moet aanvaarden. Maar dat betekent niet dat zij geen hulp zullen vragen als ze dat nodig hebben.

4. Zorgen voor een goed tijdsbeheer

Tijd is misschien wel het meest waardevolle hulpmiddel in het leven. Eigenlijk is tijd het leven zelf. Succesvolle mensen weten dat de tijd beperkt is. Ze maken er dus zo goed mogelijk gebruik van. Dat betekent dat ze hun tijd op een heldere manier beheren en goed overdachte prioriteiten stellen.

Mensen maken er al dan niet een gewoonte van om prioriteiten te stellen. Doen we dat niet, dan laten we belangrijke dingen liggen tot het laatste moment. Op die manier saboteren we onszelf. Of we doen wat dringend maar onbelangrijk is. Succesvolle mensen verdelen hun tijd op een constructieve en intelligente manier. Dat is de reden dat ze tijd hebben om hard te werken maar tegelijkertijd ook tijd vinden om samen met hun gezin door te brengen.

5. Kansen benutten om te verbeteren

Luiheid en succes gaan nooit samen. Om te slagen moeten we toch minstens een klein beetje zelfcontrole hebben. Als we willen groeien en verder willen komen dan moeten we de vaardigheden ontwikkelen om goed gebruik te maken van de geboden kansen of om zelf mogelijkheden te creëren. Dit geldt op elk gebied: intellectueel, lichamelijk of emotioneel.

Bovendien vereist succes bescheidenheid. We moeten erkennen dat we het altijd beter kunnen doen. Het is ook belangrijk dat we goed beseffen dat we in ons eentje weinig succes kunnen bereiken. Dit is waar, ongeacht hoeveel geluk we misschien hebben. Een succesvol persoon heeft de gewoonte op zoek te gaan naar kansen om te groeien.

6. Blijf altijd gefocust 

Afleiding leidt alleen maar tot verwarring en twijfel. Het toont aan dat we niet duidelijk weten wat we willen. Als we dat niet weten, dan zal het moeilijk zijn om ons doel te bereiken. Het zal zelfs moeilijk zijn om ook maar enigszins verder te komen.

Succesvolle mensen blijven gefocust

Wanneer je aan veel dingen begint maar ze nooit afmaakt, dan is het enige wat je eigenlijk doet, jouw tijd verspillen. Succesvolle mensen hebben de gewoonte om wat ze ook proberen te doen af te maken. Ze zien in dat volharding op zich al een prestatie is.

7. Voldoende rust

Lichaam, gemoed en geest hebben allemaal behoefte aan rust. We zijn complete wezens. Wanneer we slechts één van deze drie gebieden voeden dan zal dit ons op de duur afremmen. Rust en ontspanning zijn manieren om onze menselijke beperkingen te respecteren.

Succesvolle mensen zorgen voor rust en ontspanning

Je kan je blik richten op een doel. Maar het wordt volledig anders als dit doel voor jou een obsessie wordt. Rust helpt ons om opnieuw energie op te laden en even de routine te doorbreken. Het helpt ons om ons perspectief te vernieuwen. Iemand die weet hoe te genieten van zijn vrije tijd, heeft meer kans om zijn doelen te bereiken, zegt men.

Dingen die we vaak en veel doen creëren gewoonten. En gewoonten vormen het karakter. We kunnen onszelf te allen tijde herprogrammeren. Brengt onze manier van dingen en handelen ons dichter bij de doelstellingen die we willen bereiken? Hebben we hier ernstig over nagedacht? Of laten we ons zomaar door het leven leiden in wie weet welke richting? Het is de moeite waar onszelf deze vragen te stellen – en ze te beantwoorden.  Wellicht ook interessant voor jou

Maak gebruik van visualisatie om je doelen te bereiken
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Maak gebruik van visualisatie om je doelen te bereiken

Visualisatie is een nieuwe techniek die gebruikt kan worden om de moeilijkheden die het leven ons voorschotelt gemakkelijker onder controle te houd...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.