Wat je muzieksmaak zegt over je persoonlijkheid

Houd jij van klassieke muziek? Of juist van heavy metal? Weet je wat je muzieksmaak zegt over je persoonlijkheid? Lees snel verder om erachter te komen.
Wat je muzieksmaak zegt over je persoonlijkheid

Laatste update: 15 november, 2022

Om te beginnen nodigen we je uit om naar dit lied te luisteren terwijl je dit artikel leest. Aangezien dit een artikel is dat aan muzieksmaak is gewijd, is het alleen maar passend dat we ernaar luisteren.

Muzieksmaak en persoonlijkheid

Volgens een recent uitgevoerd onderzoek in het Verenigd Koninkrijk zijn muzieksmaak en persoonlijkheid nauw met elkaar verbonden. De Britse professor psychologie Adrian North (Engelse link) van de Heriot-Watt University voerde het onderzoek uit. waaronder meer dan 36.000 deelnemers van over de hele wereld.

Volgens North hebben onderzoekers van de afgelopen decennia ontdekt dat fans van rock en rap opstandig zijn, en operafans als welvarend en goed opgeleid, maar “dit is de eerste keer dat een onderzoek een verband aantoont tussen persoonlijkheid en muzieksmaak over een brede scala aan muziekstijlen.

“Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn.”

Friedrich Nietzsche

Deze interessante studie, die 104 verschillende muziekstijlen omvatte, genieten liefhebbers van jazz en klassieke muziek van een hoog niveau van zelfrespect en creativiteit, hoewel jazzfans over het algemeen sociaal zijn, terwijl klassieke fans meer introvert zijn. Ondertussen zijn popliefhebbers hard aan het werk.

bladmuziek

Countryfans zijn vaak verlegen en werken daarnaast hard, rapliefhebbers zijn extravert en indiefans zijn afstandelijk en hebben weinig zelfvertrouwen. Liefhebbers van soul hebben het bijvoorbeeld beter gedaan in dit onderzoek: ze zijn extravert, creatief, lief, tevreden en hebben een hoog zelfbeeld.

Heavy metalfans zijn zachtaardig en vredig, hoewel ze niet erg hard werken en een laag zelfbeeld hebben.

Een van de meest interessante bevindingen van het onderzoek van North waren de overeenkomsten tussen liefhebbers van klassieke muziek en fans van heavy metal, hoe vreemd het ook mag lijken: beide groepen zijn vreedzame, introverte en creatieve mensen.

North geeft ook een verklaring voor degenen die in hun auto naar muziek luisteren: mensen met hogere inkomens luisteren naar meer repetitieve en luide muziek, terwijl mensen met lagere inkomens naar meer ontspannende muziek luisteren.

De persoonlijkheid van fans van heavy metal

“Mensen hebben het stereotype dat heavy metalfans depressief zijn tot op het punt van zelfmoord en een gevaar zijn voor zichzelf en voor de samenleving. Maar het zijn eigenlijk heel delicate mensen.”

-Adrian North-

Er zijn veel stereotypen over fans van heavy metal, rock, punk, etc, vooral onder oudere mensen. Hun muzikale smaak en hun uiterlijk produceren bij veel mensen een gevoel van wantrouwen, achterdocht en de overtuiging dat ze harde en onbeleefde mensen zijn zonder emoties.

Jongeren hebben echter niet dezelfde overtuigingen. Met alle respect voor oudere mensen, ondersteunt deze studie de overtuiging dat fans van heavy metal zachtaardig en gevoelig zijn.

Voor iedereen die hier nog aan twijfelt, zoek een heavy metalballad om naar te kijken en te luisteren. Als je het leuk vindt, kijk en luister dan ook naar de volgende!

We zijn het min of meer eens met enkele beweringen van professor North, zoals het idee dat “Soms mensen hun identiteitsgevoel definiëren door hun muzikale smaak, hun kleding, de bars waar ze naar toe gaan of het gebruik van bepaalde slangwoorden...Het is niet ongebruikelijk om te denken dat persoonlijkheid kan worden gekoppeld aan muzikale voorkeuren.” Wat denk jij?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.