Reggaeton genereert meer hersenactiviteit dan klassieke muziek

Een groep neurochirurgen voerde een onderzoek uit dat een intense hersenactivatie aantoonde wanneer deelnemers naar reggaeton luisterden. In dit opzicht overtrof het zelfs de klassieke muziek.
Reggaeton genereert meer hersenactiviteit dan klassieke muziek

Laatste update: 02 januari, 2022

Een recente studie suggereert dat het luisteren naar reggaeton meer hersenactiviteit genereert dan klassieke muziek. Traditioneel dacht men echter dat klassieke muziek de belangrijkste geluidsbron is voor hersenstimulatie voor de mens vanaf de geboorte. Eigenlijk zelfs als de baby nog in de baarmoeder zit.

Er zijn verschillende argumenten naar voren gebracht tegen het idee dat klassieke muziek het beste is voor ongeboren baby’s in termen van ritme, stijl en cultuur. Uit het niets kwam echter een onderzoek naar voren dat feitelijk bevestigde dat het urban ritme veel stimulerender is dan eerder werd aangenomen. Bovendien veroorzaakt het hersenactiviteit die andere soorten melodieën overtreft.

Het lijkt gek dat de creaties van Mozart en Bach zouden kunnen worden verdrongen door reggaeton. Dit suggereert echter een proefschrift van een groep wetenschappers op de Canarische Eilanden.

Kleurrijke muzieknoten

Verhoogde hersenactiviteit

Neurochirurg, Jesús Martín-Fernández, deed met zijn collega’s en specialisten onderzoek om te controleren hoe de hersenen reageerden op verschillende muziekstijlen. Dit vermeldde hij tijdens een interview door het radioprogramma van RTVE, Longitud de Onda.

Folkmuziek, elektronica, klassiek en reggaeton waren de belangrijkste genres die Martín-Fernández en zijn onderzoekers kozen om te evalueren. Ze bestudeerden de hersenreacties van een groep van 28 mensen.

Ze waren gemiddeld 27 jaar oud en hadden geen muzikale opleiding. Bovendien selecteerden de Spaanse neurologen composities zonder linguïstische inhoud. Dit betekende dat alleen de geluiden van de instrumenten het proces verstoorden.

Nadat ze aan deze test waren onderworpen, werden veel delen van de hersenen geactiveerd. Voor dit onderzoek richtten de onderzoekers zich echter alleen op reacties gerelateerd aan beweging. Voor Martín-Fernández verklaarden hun bevindingen de reden voor het fenomeen van massale commercialisering dat reggaeton in de 21e eeuw heeft gehad.

“Het produceert een zeer intense activering in de ganglia van de basis en de interne capsule. Waar het piramidale pad passeert, wat het pad is van bewuste beweging.”

-Jesús Martín-Fernández-

Het proefschrift dat deze neurochirurg in opleiding van het Universitair Ziekenhuis, Nuestra Señora de la Candelaria van Tenerife heeft uitgevoerd, toonde aan dat, ondanks het feit dat elke bestudeerde persoon stil bleef zitten als ze naar de muziek luisterden, hun hersenen bij het luisteren naar reggaeton werden geactiveerd alsof ze aan het bewegen waren.

Redenen voor verhoogde hersenactiviteit bij het luisteren naar reggaeton

Hoewel het onderzoekswerk zich nog in de beginfase bevindt en er nog veel aspecten evaluatie nodig hebben, suggereerde het team van neurologen een aantal redenen voor hun bevindingen. We moeten echter opmerken dat dit pas de eerste studie is die laat zien hoe reggaeton de hersenen activeert.

Dit zijn de hypothesen die een reden zouden geven voor de hersenreacties bij het luisteren naar reggaeton :

  • “Door een ritmische cel te hebben die zo identificerend en zo persistent is, worden de hersenen automatisch geactiveerd alsof je gaat bewegen. Het lijkt een vrij primitief iets.”
  • “De constante stimulus veroorzaakt de behoefte aan zuurstofstroom in die gebieden. Omdat de hersenen zich voorbereiden alsof ze gaan bewegen. Of omdat de hersenen proberen te anticiperen op de volgende ritmische hit.”
    Muzikale geest

Reggaeton: de grootste stimulans

Blijkbaar is de discussie tussen verschillende mensen, generaties en musicologen nog maar net begonnen. Verder is met de opkomst van deze studie het enige dat tot nu toe duidelijk is gebleven dat reggaeton ons actiever maakt in vergelijking met andere ritmes.

Zelfs elektronische muziek is in staat om bepaalde motorische regio’s in onze hersenen te activeren. Het lijkt er echter op, althans voorlopig, dat niets de verkregen reacties overtreft in het licht van deze kenmerkende mix van Caribische klanken en reggae.

Luisteren naar deze muziekstijl heeft duidelijk veel voordelen. Desalniettemin is het de moeite waard om te onthouden dat in beweging komen en meegesleept worden door elk genre ook voordelen heeft voor ons lichaam, mentale en emotionele gezondheid.

Kortom, het zou niet overdreven zijn om te zeggen dat reggaeton dansen aanmoedigt. Het lijkt erop dat de belangrijkste reden waarom dit ritme het hele lichaam binnendringt en in ons hoofd komt, de herhaling en de voorspelbaarheid in zijn samenstelling is.

Het lijkt er zeker op dat, vergeleken met klassieke muziek, het genre van reggaeton en de effecten ervan op de hersenen meer onderzoek waard is. Wellicht ook interessant voor jou

Subliminale boodschappen in muziek: mythe of realiteit?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Subliminale boodschappen in muziek: mythe of realiteit?

De kwestie van subliminale boodschappen in muziek begon in de vroege jaren zeventig aan belang te winnen. We gaan hier dieper op in.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.