Zo gezond is dansen op je oude dag

Eén van de opvallendste voordelen van dansen op je oude dag is dat het gevoelens van depressie, isolatie en eenzaamheid vermindert. 
Zo gezond is dansen op je oude dag
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Dansen op je oude dag heeft vele voordelen. Fysiek: het verbetert je mobiliteit en balans en helpt tevens voorkomen dat de gewrichten stijf worden. Het heeft ook voordelen voor je welzijn. Het is namelijk een bron van plezier, zelfvertrouwen en motivatie. Dansen voorkomt daardoor dat veel oudere mensen verdrinken in een zee van negatieve gevoelens

De dichter Charles Baudelaire zei ook dat dansen één manier is om muziek te ontdoen van haar mystiek. Iedereen die heeft gedanst, weet dat. Maar sommige mensen proberen het dansen pas uit wanneer ze 60+ of 70+ zijn.

Ons verwachtingspatroon van oudere mensen is behoorlijk veranderd in de afgelopen jaren. Tegenwoordig kunnen velen van ons hen zien als actieve mensen die nog steeds dingen willen ontdekken.
Ook zien we dat ze graag nieuwe dingen willen proberen en zich persoonlijk ontwikkelen.
Dansen is een fantastische manier om je lichamelijke gezondheid te verbeteren. Bovendien is het een prima excuus om de deur uit te gaan en andere mensen te ontmoeten.

“Iedere dans die je doet hoort bij jou. Het is een deel van jouw verzameling. Als je dansen zo bekijkt, wil je van je volgende dans de beste maken die je ooit hebt gedanst!”

-Torron-Lee Dewar-

Mevrouw in wit shirt danst

Wat zijn de voordelen van dansen op je oude dag?

Niemand kan het verouderingsproces stoppen. Maar dat betekent niet dat het dan maar een constante neerwaartse spiraal moet zijn. Iedereen gaat op zijn eigen manier om met de verschillende levensfasen, afhankelijk van hun instelling, middelen, gewoonten, en gezondheid.

Preventie is een belangrijk onderdeel om in gedachten te houden. Specifieke dagelijkse routines kunnen ervoor zorgen dat de kwaliteit van leven goed blijft. Zaken zoals een gezond eetpatroon en steun van een sociaal netwerk zorgen ervoor dat je gelukkig ouder wordt. En dat je dit doet in goede gezondheid.

Als een ouder iemand nog nooit eerder heeft gedanst, is het de moeite waard om hem aan te moedigen om het eens te proberen. Hieronder delen we enkele voordelen van dansen.

Dansen verbetert de kwaliteit van leven voor mensen met de ziekte van Parkinson

Een studie, uitgevoerd door de Medische Universiteit van Washington toonde aan dat dansen enorme voordelen heeft voor mensen met de ziekte van Parkinson. Ze denken dat het kan helpen met enkele van de volgende problemen:

  • Het zou kunnen helpen om minder vaak te vallen.
  • Dansen verbetert bewegingen, ritme, snelheid en flexibiliteit.
  • Spieren worden er sterker en strakker van.
  • Het versterkt cognitieve processen zoals concentratie en geheugen.
  • Dansen is goed voor zelfvertrouwen.
dansen op je oude dag groepsdansen

Dansen vermindert depressie symptomen

Doctoren Amanda Haboush en Mark Floyd van de Universiteit van Nevada hebben een studie gedaan bij een paar bejaardentehuizen met dansprogramma’s. Veel bewoners met stemmingsstoornissen vertoonden verbetering na slechts twee weken dansen. Ook voelden zij zich minder depressief en ervoeren minder stress, nervositeit en slapeloosheid.

Zoals we al eerder zeiden, is preventie een belangrijk onderdeel van het verouderingsproces. Een geweldige manier om nieuwe energiebronnen aan te boren is door naar een dansschool te gaan. De voordelen hiervan zijn duidelijk, zoals het ontmoeten van nieuwe mensen, eenzaamheid bestrijden, en stemmingen zoals lusteloosheid of gebrek aan motivatie.

dansen op je oude dag gezellig samen

Dansen op je oude dag maakt de hersenen blij

Lichamelijke beweging zorgt ervoor dat je zintuigen alert blijven en verbindt jou met je omgeving. Dansen op muziek activeert je hersenen en bezorgt je een extra dosis serotonine en endorfine. Het laat je lachen, verhooft je concentratie en laat je lichamelijke klachten verdwijnen. Bovendien geeft het betekenis aan de wereld om je heen.

Een studie aan de University van Saint Louis toonde aan dat twee danssessies per week, gedurende twee maanden, het gebruik van ontstekingsremmende medicatie bij ouderen vermindert. Ze hadden ook minder last van artritis en artroseklachten en werden flexibeler en sneller.

Onderzoekers zeggen ook dat dansen goed is voor de hersenen omdat het cardio-oefeningen combineert met hersenactiviteit. Daardoor dwingt dansen je als het ware om snel beslissingen te nemen. Hierdoor versterkt je neurale netwerk. En het belangrijkst van alles, dansen helpt om nieuwe neurale netwerken te ontwikkelen.

De voordelen van dansen op je oude dag worden duidelijk door onderzoek bewezen. Ze zijn ook duidelijker aanwezig in diegenen die hun leven lang hebben gedanst en in degenen die er nog maar net mee zijn begonnen. Wellicht ook interessant voor jou

Gezond ouder worden is een persoonlijke beslissing
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Gezond ouder worden is een persoonlijke beslissing

Gezond ouder worden is een keuze die we allemaal kunnen maken. Zo kunnen we op onze oude dag nog steeds vollop genieten van het leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Kattenstroth, J-C., Kalisch, T., Holt, S., Tegenthoff, M., Dinse, H. R. (2013). Six months of dance intervention enhances postural, sensorimotor, and cognitive performance in elderly without affecting cardio-respiratory functions. Frontiers in Aging Neuroscience. Recuperado de: http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fnagi.2013.00005/full.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.