Positief zijn: zo doe je het!

Positief zijn: zo doe je het!
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

Wist je dat het gezegde “Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open” te vinden is in de door Miguel de Cervantes geschreven roman Don Quichot? Misschien vraag je je af: waar gaat dit allemaal over? Blijf lezen en je zult het ontdekken. Positief zijn is de sleutel, en wij vertellen je hoe je het doet!

Misschien is het gezegde dat dit artikel heeft geopend te vaak gebruikt, waardoor de betekenis en kracht ervan misschien enigszins is vervaagd. Als je het ons vraagt, lijkt het echter geen greintje betekenis te hebben verloren. Het is een uitdrukking die, in een omgeving zo tragisch en komisch als het werk van Cervantes, laat zien dat de deur naar hoop nog altijd openstaat.

Positief zijn stelt ons in staat om te differentiëren, zoals Cervantes heeft kunnen doen in zijn roman, die de geschiedenis inging als een van de grootste literaire werken van de mensheid. Het houdt in dat je altijd een klein kiertje hoop open moet laten tussen al dat realisme en pessimisme.

Positief zijn, hoe doe je het?

Het is precies dat kleine kiertje dat ons toegang geeft tot hoop, dat een lichtpuntje kan zijn dat ons zal helpen om te stoppen onszelf te saboteren en te treuren over verloren kansen. Het zal ons erop uit doen treden en doen zoeken naar nieuwe kansen waarmee we ons voordeel kunnen doen.

Gelukkige vrouw die weet: positief zijn is de sleutel tot geluk

Want positief zijn betekent niet dat je altijd maar gelukkig en blij moet zijn. Je kunt niet altijd gelukkig zijn, maar je kunt ook niet altijd ongelukkig zijn. Daarom is het belangrijk om niet op te geven, te blijven hopen. Je moet het glas als halfvol zien en niet focussen op de ene zwarte vlek op een wit vel papier.

Maar om deze houding aan te kunnen nemen, is het belangrijk dat je weet hoe je dit moet doen. Dat is waarom wij je deze belangrijke punten aanbieden. Als je de juiste mentaliteit en een bepaalde vaardigheid in het controleren van je gedachten en aandacht hebt, zal het niet moeilijk zijn om een ​​positieve houding aan te nemen. Eén die je in staat stelt om de wereld vanuit een minder pessimistisch oogpunt te bekijken.

Verwar pessimisme niet met realisme

Psycholoog Arturo Torres biedt ons een reeks sleutels om een ​​positieve mentale houding in ons leven te integreren. De eerste sleutel heeft veel te maken met realisme. In geen geval mag je jouw realisme laten bevlekken door pessimisme.

“Gooi verdriet en melancholie weg, het leven is vriendelijk en o zo kort. We hebben alleen het hier en nu, dus geniet ervan “.

-Federico García Lorca-

Wanneer het lijkt alsof alles om ons heen aan het instorten is, lijkt de realiteit een stuk onheilspellender en negatiever. Als we echter toestaan ​​dat onvrede elk van onze gedachten overspoelt, krijgt alles dat ons omringt die sfeer in onze ogen. Ook al is dit misschien wel helemaal niet waar. In dit opzicht lokken we onszelf in de val met onze negatieve vervormingen.

Streef naar concrete doelen

Realisme staat niet gelijk aan pessimisme, maar het impliceert ook geen hoop of onmogelijke dromen. De waarheid is echter dat we de macht hebben om een ​​weg vol met concrete doelstellingen uit te stippelen die haalbaar zijn. Het bereiken van een van deze doelen zal derhalve een reden zijn voor vreugde en geluk. Dit zal de brandstof zijn die ons helpt om krachtig en vastberaden door te gaan naar het volgende doel. Dat wil zeggen, door deze mentaliteit te behouden, zullen we kunnen putten uit een zeer krachtige bron van informatie.

Omring jezelf met positieve mensen

Het is duidelijk dat je omgeving de sleutel is. Als de mensen om je heen een positieve houding hebben, zal het een stuk makkelijker voor je zijn om zelf ook een optimistische en hoopvolle mindset te hebben. Dat is hoe jouw omgeving je stimuleert en motiveert. Is het andersom, dan zal ook het resultaat uiteraard het tegenovergestelde zijn.

Vriendinnen die samen lachen

Streef naar langetermijnprojecten

Het is goed voor je om haalbare doelen te stellen, maar het behalen ervan zou je altijd ergens moeten brengen. En dat is waar langetermijnprojecten in het spel komen. Al die eenvoudige, verenigde doelen moeten leiden tot een veel groter doel. Dit moet het doeleinde zijn van de stappen die je neemt.

Denk na over wat je wilt bereiken en maak het waar. Pas logica en je achtergrond toe op het hier en nu. Probeer ervoor te zorgen dat wat je doet je helpt om dichter bij je grotere doel te komen. Vaak zijn deze doelen ongrijpbaar, zoals het bereiken van persoonlijke ontwikkeling. Een goed gefundeerd heden is echter altijd een belangrijke pijler voor toekomstig geluk en welzijn.

“Geluk is niet iets kant-en-klaars. Het komt voort uit je eigen acties. ”

-Dalai Lama-

Gebruik empathie, geen chantage

Doe geen gunsten alleen zodat je later om een gunst terug kunt vragen. Dit soort gedrag is eigenlijk gewoon een vorm van chantage. Als je echter hulp aanbiedt simpelweg omdat het je genoegen brengt, uit pure empathie, zal je houding ten opzichte van de wereld veranderen en positiever worden.

Onthoud deze vijf sleutels, die je werden aangeboden door Arturo Torres en die wij hier vandaag met je deelden, om een ​​positieve mentale houding te hebben. Het gaat er niet om dat je de gelukkigste persoon ter wereld moet zijn. Het gaat er gewoon om dat je probeert om de gelukkigste versie van jezelf te zijn die je maar kunt zijn. Door het beste te bieden dat je te bieden hebt, zal het doel veel dichterbij zijn dan verwacht.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.