Dansen kan hersenveroudering tegengaan

Dansen kan hersenveroudering tegengaan
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Een van de leukste manieren om hersenveroudering tegen te gaan, is dansen. Je hoort het goed: bovenop het feit dat het een geweldige manier is om wat lichamelijke beweging te krijgen, heeft het ook zijn voordelen voor je geest. Het is een interessante, leuke manier om je hersenen scherp en flexibel te houden.

Leeftijd doet er hierbij ook niet toe. Sterker nog, dansen is een van de beste manieren voor ouderen om een optimale balans tussen lichaam en geest te bewaren. Bovendien kan fysieke activiteit in het algemeen — maar vooral dansen — de tekenen van hersenveroudering deels terugdraaien op latere leeftijd.

‘Er bestaan sluiproutes naar geluk en dansen is daar één van!’

-Vicki Baum-

Fysieke activiteit tegen hersenveroudering

Naarmate je ouder wordt, zullen je hersenen veranderen. Het hersenweefsel zal slinken, de bloedtoevoer zal verminderen en uiteindelijk zal er minder communicatie plaatsvinden tussen hersencellen. Al deze veranderingen kunnen in de weg komen te staan van je cognitieve vermogens, met name met betrekking tot je leervermogen en je geheugen.

De meeste onderzoeken suggereren dat beweging tijdens iemands volwassen levensjaren de cognitieve achteruitgang kan tegengaan. Een studie die in dezelfde categorie valt — gepubliceerd in het tijdschrift Neurology — demonstreerde een directe link tussen gemiddelde en intense lichaamsbeweging en een langzamere achteruitgang van geheugenfuncties en mentale capaciteiten. Dit resultaat geldt bij mensen vanaf 50 jaar oud.

Dansen tegen hersenveroudering

Regelmatig flink sporten is echter niet voor iedereen geschikt. Vooral wanneer het mensen betreft met een leeftijd van boven de 50 jaar. Het goede nieuws is echter dat er snelle manieren bestaan om aan de nodige portie lichaamsbeweging te komen. Daarvoor hoef je niet naar een sportschool. Dus zonder sportschoenen aan te trekken kun je toch tegen hersenveroudering vechten. Door te dansen! Dat suggereert een nieuwe studie die gepubliceerd is in het tijdschrift Frontiers in Human Neuroscience tenminste.

Het effect van dansen op de hippocampus

De studie die we zonet noemden omvatte een groep van 52 gezonde volwassenen tussen de 63 en 80 jaar oud. Elke participant werd willekeurig in een van de twee mogelijke groepen ingedeeld. Hier bleef hij of zij de 18 hierop volgende maanden deel van uitmaken. Eén groep nam in deze periode wekelijks deel aan een dansles van 90 minuten lang. De andere groep deed wekelijks 90 minuten lang aan kracht- en weerstandstraining.

We willen graag nog enkele andere verschillen tussen de groepen aanwijzen. De dansgroep leerde nieuwe routines aan terwijl de kracht- en weerstandstraining elke week dezelfde activiteiten uitvoerde.

De dansgroep had dus constant te maken met veranderingen in hun routines. Elke twee weken veranderde ze van danspasjes, positionering van de armen, formaties, snelheid en ritme. Zo maakten de dansers continu leerervaringen mee.

Zowel aan het aan het begin als aan het einde van de studie van 18 maanden werd van iedereens hersenen een MRI-scan gemaakt. Een sensorische organisatietest werd ook voor en na de studie afgenomen. Hiermee werden afwijkingen in iemands gebruik van zicht, balans en inkomende zenuwstimuli getest.

De onderzoekers kwamen erachter dat in deelnemers van beide groepen de hippocampi gegroeid waren. De toename in grootte was echter groter bij de dansgroep. Alleen de mensen van de dansgroep demonstreerden een toename in de neuronale verbindingen in het trisynaptisch circuit van de hippocampus. Dit deel van de hersenen wordt in verband gebracht met leren, het geheugen en emoties. Het is ook het deel van het brein dat het meest achteruit gaat naarmate we ouder worden.

Dansen is een geweldige oefening voor ouderen

Volgens de theorie waar de onderzoekers hun hypotheses en studie op gebaseerd hadden konden de voordelen voor de hippocampus verklaard worden door het continue leerproces dat de oudere dansers beleefden. Sterker nog, ze ontdekten dat dansen ook in een verbeterde lichaamsbalans resulteerde. De groep die aan kracht- en weerstandstraining deed haalde deze resultaten niet.

Twee dansende mensen

De onderzoekers zagen ook verbeteringen in specifieke delen van de hippocampus van de groep die 18 maanden lang meedeed aan de danstraining. Wederom liet de andere groep deze resultaten niet zien. Dit kan dus betekenen dat bovenop het feit dat dansen goed is voor de lichamelijke conditie, er andere factoren zijn die bijdragen aan veranderingen in de grootte van dit deel van de hersenen.

Daarom beweren ze dat de toegevoegde uitdaging van het dansprogramma extra veranderingen in de grootte van de hippocampus veroorzaakte. Met name op het cognitieve en sensomotorische vlak.  En dit dan bovenop de verbeteringen van lichamelijke prestaties!

De wetenschappers lieten ook nog eens zien dat fysieke activiteit een van de belangrijkste factoren met betrekking tot levensstijl is. Dit je kunnen helpen zo lang mogelijk gezond en onafhankelijk te blijven. Dit is omdat het uiteraard veel risicofactoren op afstand houdt en het verouderingsproces vertraagt. Dansen kan dus een krachtig handvat zijn om je lichaam en geest nieuwe uitdagingen te geven. Vooral op je oude dag!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.