Bewegen in de open lucht helpt om een gebroken hart te helen

Bewegen in de open lucht helpt om een gebroken hart te helen
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

De scherpe pijn van een mislukte relatie is één van de ergste vormen van lijden die we kunnen ervaren. Je hebt het gevoel dat je met je gebroken hart vastzit in een bodemloze put. Het vernietigt al je energie en houdt je tegen om naar de toekomst te kijken. Maar er bestaat een geweldige manier om na de leegte van een emotionele relatiebreuk beter te worden en je hart te helen. Bewegen en vooral bewegen in de open lucht kan je hierbij helpen.

Dit komt omdat bewegingsoefeningen alle spanning vrijlaat die zich in je lichaam opbouwt. Het zal ook je hersenen overrompelen met endorfines. Dit zijn de neurotransmitters die zorgen dat we ons beter voelen en onze gevoelens van lichamelijke en emotionele  pijn verminderen. Laten we eens dieper ingaan op dit gegeven.

De verbinding tussen geest en lichaam

Wanneer je een relatiebreuk meemaakt, dan neemt de emotionele pijn je over. Het veroorzaakt zijn eigen typische lichamelijke reacties in je lichaam. Veel studies zeggen dat hetzelfde hersendeel geactiveerd wordt wanneer je lichamelijk gewond raakt als wanneer je een afwijzing in de liefde ervaart, of wanneer je iemand verliest van wie je houdt.

Bewegen in open lucht

Dit is de reden dat alle gevoelens en emoties in je geest een effect op je lichaam zullen hebben. Hetzelfde gebeurt ook in omgekeerde richting. Want stress en lichamelijke uitputting tasten je geest aan.

De geest en het lichaam zijn verbonden. Ze werken samen en beïnvloeden elkaar. Het maakt niet uit hoeveel we dit proberen te ontkennen. De doeltreffendheid van lichamelijke oefeningen voor een gebroken hart is volledig gebaseerd op deze diepgaande verbinding tussen lichaam en geest. Dat is de reden dat je wanneer je voor je geest zorgt, je ook zorg draagt voor je lichaam, en vice versa. En wanneer je voor je lichaam zorgt, draag je ook zorg voor je geest.

Maar bewegen in de open lucht is een veel betere keuze om een gebroken hart te helen dan de meeste andere soorten activiteiten. Want gewoon de natuur ervaren biedt al een reeks extra voordelen die je nergens anders vindt.

Bewegen in open lucht is een geweldige mogelijkheid om je emotionele pijn te helen. Het helpt om de gevoelens van woede en verdriet te verminderen die samengaan met een gebroken hart.

 Share

Bewegen in de open lucht remt je woede af en geeft je hoop

Zoals we al gezegd hebben, helpt bewegen je om door de moeilijke opdracht heen te komen waarbij je de stukken van je hart, dat als gevolg van romantische problemen gebroken is, moet lijmen. En dit werkt zelfs nog beter in de open lucht.

Wanneer je de inspanning aandurft en gaat lopen, snelwandelen of een andere oefening gaat doen in de natuur, dan zal je je snel opnieuw bewust worden van je ware plaats in de wereld. We zijn tegelijkertijd onbetekenend en krachtig. We zijn pure energie en leven.

Elke kuil, elke steen, elke horde die je overwint, elke doelstelling die je bereikt en elk doel dat je verwezenlijkt, is een overwinning die ervoor zorgt dat je je minder kwaad zal voelen. Dankzij het vrijkomen van endorfines zal je woede verdwijnen. Beetje bij beetje zal je weer hoop krijgen. Je kan jezelf dus van binnenuit opnieuw energie geven en je wonden helen. Na verloop van tijd herwin je het bewustzijn van jezelf en meer specifiek je essentie.

Bewegen is een voorbeeld van hoe consequent zijn en je inspannen de moeite waard zijn. Want het helpt je om de relatiebreuk te boven te komen en jezelf weer samen te stellen.

Je vindt vele antwoorden in de natuur. Het zijn antwoorden die je nieuwe mogelijkheden zullen bieden. Bovendien zullen ze de negatieve energie van woede omzetten in de positieve energie waardoor je verder kunt gaan.

 Share

Bewegen in open lucht

De natuur helpt je om je blik te verruimen

Bewegen in de open lucht vermindert niet alleen je woede. Maar het helpt je ook om wat perspectief op je leven te krijgen en hoe je je problemen en ontberingen kan oplossen. Tijd doorbrengen in de natuur en halt houden om zijn schoonheid te bekijken, zal je tot rust brengen en je helpen om je blik te verruimen.

Je observeert de eenvoudigste, alledaagse scènes, de meest gewone elementen en de harmonie in de uitgestrektheid van de natuur. Dan begin je dingen te begrijpen waaraan je voorheen zelfs nooit gedacht hebt.

Alles wat je vijf zintuigen opnemen vanuit de natuur, kan je helpen om in een meditatieve toestand te komen. Je kan deze toestand gebruiken om je geest te verhelderen, je angst te verminderen, en zoals we gezien hebben, je woede te kalmeren. Bewegen in open lucht kan zelfs jouw oase van rust worden. Zijn eenvoud en gulheid, zijn pracht en zijn “vergankelijkheid,” zijn kringlopen… dit zal je allemaal helpen om je begrip van de dingen te verruimen en te zien wat belangrijk is en wat slechts bijkomstig is.

“Hoop rijst op als een feniks uit de as van verbrijzelde dromen.”

-S.A. Sachs-

Bewegen in open lucht

De natuur helpt je om te vergeven

Tot slot en niet onbelangrijk is het feit dat bewegen in de natuur je het vermogen geeft om al je bitterheid over wat je ervaren hebt, te louteren. Wanneer je in de nabijheid van de prachtige kracht van rust die de natuur bezit bewegingsoefeningen doet, dan zal dit je helpen om een nieuw gevoel van hoop te vinden. Bovendien zal je een nieuw vermogen ontdekken om te vergeven. Want vergiffenis vereist hoop en de overtuiging dat er een betere plaats bestaat, ver van de pijnlijke leegheid die je na de relatiebreuk doorgemaakt hebt.

Zoals we gezien hebben, maakt bewegen in de open lucht je geest helder. Bovendien verlicht het je emotionele pijn en het geeft je de kracht om verder te blijven doen. Want zelfs als je hart breekt, kan je altijd op zoek gaan naar de beste manier om het te herstellen. Bewegen en de natuur zijn één van de beste combinaties om precies dat te doen. Wellicht ook interessant voor jou

Wat te doen na een relatiebreuk?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wat te doen na een relatiebreuk?

Wat komt er na een relatiebreuk? Een paar decennia geleden, en zelfs een paar jaar geleden, hielden alle echtparen het met elkaar het hele leven vo...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.