Je leerde al sterk te zijn, nu is het tijd om gelukkig te zijn

Op de een of andere manier leren moeilijke tijden je om sterk te zijn. Maar je moet die kracht  niet gebruiken om muren of hekken om je heen te bouwen of te vergeten dat nu ook het juiste moment is om gelukkig te zijn.
Je leerde al sterk te zijn, nu is het tijd om gelukkig te zijn

Laatste update: 26 februari, 2022

Uiteindelijk komt er een moment dat je het haalt: je leert sterk te zijn. Het leven is vol lessen en sommige situaties helpen je een vuurvaste houding op te bouwen. Daarom vertel je jezelf dat je alles kunt doen en dat je de middelen hebt om elke ontbering onder ogen te zien… Maar misschien vergeet je het belangrijkste: het is ook tijd om gelukkig te zijn.

Geluk is niet ergens anders, het is hier, en nu. Iemand die gelukkig is stelt zijn geluk niet uit, omdat het leven nu gebeurt en wat er daarna komt, dat weet niemand.

Mensen die net een zware tijd achter de rug hebben, kunnen het echter moeilijk vinden om dit advies op te volgen. Waarom? Omdat wanneer het leven zwaar wordt, het voor je geest moeilijk is om in het huidige moment te blijven.

Daarnaast zul je de neiging hebben om defensief door het leven te gaan. Je bent namelijk voorzichtig om te voorkomen dat wat er gebeurt is niet weer gebeurt. In gedachten kijk je in de achteruitkijkspiegel. Je gaat nog eens over de dingen die je in het verleden hebt meegemaakt en je probeert ervan te leren om zo goed mogelijk voorbereid te zijn voor het geval er weer iets gebeurt.

Als je iets vreselijks, complex of traumatisch hebt meegemaakt, raak dan echter niet geobsedeerd door het sterk zijn. In plaats daarvan moet je je richten op flexibel te zijn. We zeggen dit omdat het in deze tijden erg verleidelijk kan zijn om defensief te zijn of om jezelf te beschermen tegen het laten zien van je littekens.

”Hij die anderen overwint is sterk; hij die zichzelf overwint is machtig.”

-Lao Tzu-

Tijd om gelukkig te zijn met de dingen om ons heen

Je leerde om sterk te zijn, maar nu is het tijd om gelukkig te zijn

Balans kan je dingen leren, net zoals je ervaringen, relaties en alles wat je leest en ontdekt dat doen. Er is echter een feit dat het waard is om op in te gaan: mensen die trauma hebben overwonnen weten niet altijd hoe ze zichzelf de kans moeten geven om gelukkig te zijn. Het is alsof ze elke dag met een paraplu naar buiten gaan, ook als het mooi weer is.

Anisthenes, Griekse filosoof en oprichter van de Cynische school, zei altijd dat onze doelen een ondoordringbaar fort van je ziel moeten maken. Maar wat heeft het voor zin om een onbuigzame muur te worden? Het licht kan nauwelijks door een stenen muur. Je kunt er niet doorheen kijken en, erger nog, de deur is gesloten voor degenen die je juist echt willen ontmoeten.

Daarom worden degenen die geobsedeerd zijn door het ontwikkelen van een sterke persoonlijkheid meestal defensief uit angst om gekwetst te worden. Dat is niet de beste strategie omdat geluk niet in harmonie kan zijn met angst noch met iemand die te veel afweermechanismen gebruikt.

Man denkt na over het leven

Nu ken je je meest essentiële prioriteiten

Sinds Martin Seligman in de jaren negentig de basis legde voor positieve psychologie, zijn de dingen niet veel veranderd. De wereld is nog steeds getuige van de bloeiende publicaties die te maken hebben met zelfhulp, die mensen leren hoe gelukkig te zijn. In het algemeen beloven de goeroes je de sleutel te leren hoe een functioneel individu te zijn.

Degenen die traumatische omstandigheden hebben meegemaakt, krijgen niet altijd hulp uit deze boeken. Experts op dit gebied en psychologen Jerome Wakefield van de Universiteit van New York en Allan Horwitz van de Rutgers Universiteit schreven een boek hierover getiteld The Loss of Sadness: How Psychiatry Transformed Normal Sorrow in Depressive Disorder.

Tegenwoordig wordt de ‘verplichting’ om gelukkig te zijn te veel aan mensen opgedrongen. Veel experts wijzen er zelfs op dat mensen hun emotionele repertoire vervormen en verwaarlozen. Ze kijken neer op angst, vrees of verdriet. Dus, degenen die trauma ervaren, blijven zich bekommeren om hun negatieve emoties.

Hoe kunnen mensen dan gelukkig zijn? Wat kunnen deze mensen doen voor hun welzijn? Hoewel ze het misschien niet geloven, ze hebben een voorsprong wat dit onderwerp betreft.

Mensen die namelijk geen ontberingen hebben meegemaakt, fantaseren vaak over geluk in idealistische termen (de perfecte partner hebben, de perfecte baan krijgen of een geweldige reis maken). Degenen die echter hebben geleerd om sterk te zijn hechten veel meer waarde aan meer fundamentele aspecten zoals kalmte, evenwicht, liefde en welzijn.

Tijd om gelukkig te zijn voor deze vrouw

De sleutel tot welzijn is een combinatie van veel dingen

Het leven heeft je sterk gemaakt….en nu is het tijd om gelukkig te zijn. Je hebt je strijd gestreden en er zijn dingen in je leven veranderd. Maar je staat nog steeds! Standvastig als een rots.

Nu is het tijd om te proberen te leren flexibel en ontvankelijk te zijn. Accepteer veranderingen en werk er aan om open te staan voor het leven, om jezelf te vinden en te ontdekken waar je blij van wordt.

In het midden van dat ‘pad’ is er een sleutel waarmee je aan je geluk kunt werken. Het is waarschijnlijk het belangrijkste element. Viktor E. Frankl heeft hier over gesproken in zijn beroemde boek Man’s Search for Meaning (De Zin van het Bestaan). We hebben het natuurlijk over het vinden van je doel in het leven.

Het gaat erom je leven zin te geven, een motiverende en intrinsieke kracht die enige illusie in je opwekt. Dat zou je brandstof moeten zijn om ’s ochtends op te staan om steeds beter te worden en doelen te stellen op basis van wat voor jou belangrijk is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.