Je leefruimte beïnvloedt je geestelijke gezondheid

Zelfs als je geen expert bent in interieurontwerp, zijn er enkele richtlijnen die je kunnen helpen om van je huis de plek van veiligheid en rust te maken die je nodig hebt.
Je leefruimte beïnvloedt je geestelijke gezondheid

Laatste update: 19 februari, 2023

Sommigen hebben het over Feng shui en anderen over de psychologie van de ruimte. We gaan ons in geen van beide disciplines verdiepen, maar we kunnen wel met zekerheid stellen dat je leefruimte je geestelijke gezondheid op een positieve of negatieve manier kan beïnvloeden.

Psychologie en architectuur zijn twee disciplines die misschien nogal ver van elkaar af lijken te staan. Ze hebben echter bepaalde overeenkomsten en kunnen allebei je stemming beïnvloeden.

In feite worden nu de effecten onderzocht die zowel natuurlijke als bebouwde ruimtes hebben op de menselijke psyche. Daarom is de psychologie van de ruimte van groot nut als je op zoek bent naar een overzichtelijke omgeving met elementen van rust en vrede.

De psychologie van de ruimte en hoe je die in je voordeel kunt gebruiken

De psychologie van de ruimte is een goed bestudeerd concept. Het kreeg groot belang tijdens de pandemie, toen om redenen van volksgezondheid iedereen thuis moest blijven. Het is een transdisciplinaire methodologie die de relatie onderzoekt tussen de kenmerken van de leefruimte van mensen en het effect daarvan op hun gedrag en gevoelens van ontspanning.

Dit vakgebied gaat over hoe het ontwerp, de organisatie en de inrichting van je huis je geest kunnen beïnvloeden. Ook werk- en studieruimten zoals kantoren en klaslokalen vallen hieronder. In dit artikel gaan we ons richten op woningen, omdat naar schatting minstens 75-80 procent van ons leven plaatsvindt waar we wonen.

Het is zeker waar dat je leefruimte op de een of andere manier invloed heeft op je dagelijks leven. Wonen in een donkere ruimte kan bijvoorbeeld gevoelens van luiheid opwekken. Als het ook nog eens koud is, kan het zelfs gevoelens van angst oproepen.

Het is zelfs bevestigd (Engelse link) dat de fysieke omgeving van het huis een potentiële bron van stress kan zijn, omdat het een verminderde levenskwaliteit kan veroorzaken.

Je inrichting beïnvloedt je geestelijke gezondheid

.

Nette kamer

De ‘energie’ van ruimtes en de manier waarop die het menselijk gedrag beïnvloedt, komt niet alleen door de manier waarop het is ingericht. Ons gedrag wordt ook beïnvloed door de manier waarop een ruimte is ingericht.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je een enorme kamer binnenkomt met hoge plafonds, grote ramen en fijne gordijnen. Hoe voel je je dan? Je waant je misschien in een paleis. Waarschijnlijk wil je daar blijven staan en alles in je opnemen.

Stel je nu voor dat je dezelfde kamer binnenkomt, met dezelfde inrichting, maar dit keer hangt er een groot schilderij aan een van de muren. Stel je voor dat het schilderij angstaanjagend is. Het is een donker tafereel en je weet niet hoe je het moet interpreteren. In feite maakt het je bang. Wil je daar blijven? Waarschijnlijk voel je je geïntimideerd en komt de mooie omgeving op de tweede plaats.

Als je niet wilt dat dit in je huis of kantoor gebeurt, moet je nadenken over de decoratie en de meubels die je kiest. Kies diegene die gevoelens van harmonie, creativiteit en rust overbrengen of die je het meest noodzakelijk en comfortabel acht voor je welzijn.

Vier tips om ervoor te zorgen dat je leefruimte je geestelijke gezondheid verbetert

Een rommelige ruimte kan gevoelens van onbehagen en wanhoop opwekken. Bovendien kan het zowel je productiviteit als je energie verminderen voor eenvoudige taken zoals koken of taken die concentratie vereisen. De psychologie van de ruimte geeft ook aan dat je leefruimte ook gevoelens van geluk, vreugde, energie, productiviteit en, in het algemeen, welzijn en comfort kan opwekken.

Hier volgen vier tips om ervoor te zorgen dat je leefruimte gevoelens van welzijn in je geest opwekt.

1. Probeer orde te houden

Rustende vrouw

Heb je ooit iemand horen zeggen: “Deze plek geeft me geen goed gevoel?” Misschien heb je zelf ook wel eens iets dergelijks gezegd als “Het geeft me slechte vibes.” Het zijn niet alleen mensen die verantwoordelijk zijn voor het creëren van deze slechte gevoelens.

Er zijn inderdaad enkele eenvoudige elementen waar je misschien niet eens bij stilstaat, maar die bij jou gedachten of gevoelens kunnen opwekken dat je er niet wilt zijn.

Het is goed om te bedenken dat een huis, een kantoor en zelfs een klaslokaal misschien klein en eenvoudig zijn zonder luxe, maar als er geen orde is, is het onmogelijk om een aangename sfeer te scheppen. In feite moet alles op zijn plaats staan om je te helpen je rustig te voelen en je niet angstig te voelen omdat het rommelig is.

2. Breng harmonie in je ruimtes

Je hebt geen dure meubels nodig om harmonie in je leefruimte te genereren. Als de ruimte bijvoorbeeld klein is, zijn een paar stoelen naast een tafeltje met een boek alles wat je nodig hebt om een harmonieuze leesruimte te maken.

Onthoud dat je om harmonie in je huis te brengen rekening moet houden met de manier waarop het georganiseerd is, met de meubels, en ook met de kleuren waarmee je de muren schildert. Vanuit het oogpunt van kleurenpsychologie bevorderen witte en beige tinten rust en ontspanning. Aan de andere kant wekken blauw en groen rust en stabiliteit op door een band met de natuur op te roepen.

3. Zorg voor goede verlichting

Licht is noodzakelijk voor een kalme geest. In gesloten ruimtes genereert het gevoelens van ruimtelijkheid, harmonie, elegantie en rust. Vooral als het natuurlijk licht of warm licht is.

Natuurlijk kan, afhankelijk van je dagelijkse activiteiten, soms een donkerdere omgeving nodig zijn, maar zonder twijfel helpt licht om een betere omgeving te creëren en zo je gevoel van algemeen welzijn te bevorderen.

Zorg ervoor dat je speelt met de verlichting in je huis. Denk hierbij in het bijzonder je belangrijkste woonkamer, want het is bevestigd dat langdurige blootstelling aan blauw licht ‘s nachts de biologische klok van het lichaam kan aantasten en slapeloosheid en vroegtijdige veroudering kan veroorzaken.

Daarom raden we je aan een intelligent LED-verlichtingssysteem aan te schaffen om de kleur en de lichtintensiteit in je huis aan te passen. Vooral voor het slapen gaan.

4. Integreer de natuur in je huis

Kamerplanten en bloemen hebben het vermogen om rust en gemoedsrust te brengen. Daarom heeft het zogenaamde biofiele ontwerp de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Het is een beheer- en ontwikkelingssysteem voor buiten- en binnenomgevingen, gebaseerd op de rol van de natuur bij het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van mensen.

Om natuurlijke elementen in je huisinrichting te integreren, raden we kamerplanten aan. Maak ook optimaal gebruik van natuurlijk licht, de aanwezigheid van water en goede ventilatie. En als je geluk hebt, genereert een direct uitzicht op groen buiten toestanden van innerlijke verbondenheid en ontspanning.

Je leefruimte beïnvloedt je geestelijke gezondheid

Nu je de positieve en negatieve effecten van je omgeving en je leefruimte kent, is het tijd om er meer aandacht aan te gaan besteden. Zeker als je je algemene welzijn wilt verbeteren.

Probeer je huis netjes en schoon te houden. Zorg daarnaast voor goede verlichting en planten om je met de natuur te verbinden. Hierdoor zul je je veilig, comfortabel en rustig voelen in de ruimte waar je het grootste deel van je leven doorbrengt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.