The Watcher: de enge serie die ons bang maakt om alleen thuis te zijn

Een van de meest doorslaggevende factoren bij het kopen van een huis is de buurt. De intimidatie waaraan het ons kan onderwerpen, kan echt angstaanjagend zijn. Dit is wat "The Watcher" uitbeeldt, een serie gebaseerd op echte gebeurtenissen.
The Watcher: de enge serie die ons bang maakt om alleen thuis te zijn
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 04 januari, 2023

We zouden allemaal graag het huis van onze dromen kunnen verwerven. Sommigen sparen er hun halve leven voor, velen nemen een hypotheek, terwijl de rest van ons onze dromen gewoon blijft voeden door mee te spelen in de loterij. Maar terwijl we fantaseren over het bezitten van het beste huis, vergeten we vaak na te denken over de buurt waarin het zou kunnen staan.

In feite kan het leven rampzalig misgaan met de verkeerde buren. In feite hebben huizen weliswaar geen ogen, maar wel ramen. Daarachter zitten mensen die niet altijd vriendelijk zijn. Inderdaad, huizen worden vaak bewoond door individuen die in staat zijn ons leven te verbitteren.

Dit is het idee achter een van de nieuwste Netflix-series. Niet lang geleden verraste de producent en scenarioschrijver, Ryan Murphy, ons met de film Monster: The Jeffrey Dahmer Story. Nu heeft hij ons The Watcher gepresenteerd. De hoofdpersoon van deze serie is een prachtig huis gelegen in een chique buurt.

In het huis ontvouwt zich een verhaal, dat deels waargebeurd is. Het roept het soort voelbare en stekelige angsten op waar ieder van ons het slachtoffer van kan worden.

Geen enkel huis is vervloekt. Ze worden achtervolgd door hun bewoners met hun unieke persoonlijkheden en ervaringen. In het geval van deze serie is de oorzaak van de vervloekte woning de omgeving eromheen, meer bepaald de buurt.

The Watcher
Een huis zou altijd onze veiligste ruimte moeten zijn. Wanneer dit niet het geval is, wordt ons leven veranderd.

Buren, dumbwaiters en dreigbrieven

De serieThe Watcher begint zoals de meeste spookhuisfilms. De familie Brannock koopt een huis in Nederlandse koloniale stijl op 657 Boulevard in de chique wijk Westfield in New Jersey.

Hun doel is hun stressvolle leven in New York opzij te zetten en al hun spaargeld te investeren in een huis in een rustige, idyllische omgeving waar het misdaadcijfer bijna nul is. De investering lijkt de moeite waard en het huis is in werkelijk goede staat. Er zit zelfs een etenslift in en de omgeving lijkt zonder twijfel uiterst vredig en veilig.

Het duurt echter niet lang of de Brannocks ontdekken een buurt die zowel vijandig als invasief is. In feite zien hun buren de Brannocks als weinig meer dan zelfvoldane indringers die een eigendom bezetten dat ze niet verdienen. Het huis is als een oude en heilige entiteit vereerd door een hele reeks groteske figuren.

De brieven

De Brannocks zijn er nog geen paar dagen als ze een nogal onaangename brief ontvangen. Hij is ondertekend door ‘The Watcher’, iemand die elk van hun bewegingen in de gaten lijkt te houden.

Bovendien zijn ze helemaal niet blij met de veranderingen die de Brannocks in het huis aanbrengen. Dit is nog maar de eerste van vele brieven die steeds verder escaleren in hun dreiging en vreemdheid.

“Beste nieuwe buurman op 657 Boulevard, sta me toe je welkom te heten in de buurt. Hoe ben je hier terechtgekomen? Heeft 657 Boulevard je geroepen met zijn innerlijke kracht? 657 Boulevard is al tientallen jaren het onderwerp van mijn familie en nu het zijn 110e verjaardag nadert, ben ik belast met het waken en wachten op zijn tweede komst. Mijn grootvader bekeek het huis in de jaren twintig en mijn vader in de jaren zestig. Nu is het mijn tijd. Ken je de geschiedenis van het huis? Weet je wat er binnen de muren van 657 Boulevard ligt? Waarom ben je hier? Daar kom ik wel achter.”

-The Watcher-

De ergste angst: je onzeker voelen in je eigen huis

Er is niets angstaanjagender dan je eigen huis plotseling de meest bedreigende omgeving te zien worden. Het is zelfs het favoriete thema van veel griezelromans, zoals The Haunting of Hill House, de bekende roman van Shirley Jackson uit 1959. Maar, zoals we heel goed weten, kan de werkelijkheid veel erger zijn dan fictie.

Op het moment dat de familie Brannock zich in hun huis bekeken, belegerd en bedreigd begint te voelen, stort hun hele wereld in. The Watcher is een onzichtbare figuur waar ze geen gezicht op kunnen plakken.

Hoewel, uiteraard voelen ze argwaan tegenover hun vreemde buren. De politie is grotendeels ongeïnteresseerd brieven, de gebeurtenissen verhevigen zich en alsof dat nog niet genoeg is, begint ook de harmonie tussen het echtpaar uiteen te vallen.

In feite begint de vader aan een hele reis van zelfvernietiging die in zekere zin doet denken aan de hoofdpersonen van The Shining en The Amityville Horror. De enige steun die het gezin krijgt is van een privédetective die ook haar eigen demonen te verwerken heeft.

Dankzij haar ontdekken ze echter de ongewone geschiedenis van het huis waarin ze wonen. Ze ontdekken dat vroegere eigenaren ook brieven van The Watcher ontvingen toen ze er woonden.

“Wie ben ik? Er zijn honderden en honderden auto’s die elke dag langs 657 Boulevard rijden. Misschien zit ik er wel in een. Kijk naar alle ramen die je kunt zien vanaf 657 Boulevard. Misschien zit ik er wel in.”

-The Watcher-

Het waargebeurde verhaal dat de serie The Watcher inspireerde

Deze serie is geïnspireerd op een echte zaak. Ryan Murphy en zijn schrijvers hebben echter in aanzienlijke mate hun vertellicentie gebruikt. Ondanks dit feit keken de echte ex-eigenaren van 657 Boulevard liever niet naar de productie omdat ze zich nog steeds getraumatiseerd voelen (Engelse link).

Dit was de echte familie Brannock, de Broadusses, een jong stel met hun drie jonge kinderen, die het pand in 2014 kochten voor 1,3 miljoen dollar. Het huis was hun droomhuis: 364 vierkante meter, zes slaapkamers, een fabelachtige tuin, en een zwembad. Na twee weken begon echter hun nachtmerrie.

Ze ontvingen brieven van een anonieme persoon, The Watcher genaamd, die hen bedankte dat ze jong bloed naar het huis hadden gebracht (verwijzend naar de kinderen) en erop aandrong dat ze op een dag zouden zien wat er achter de muren van het herenhuis verborgen lag.

De vader raakte, net als in de serie zelf, geobsedeerd door de situatie, plaatste overal webcams en riep zelfs een priester op om het pand te zegenen.

Het was allemaal zinloos. Hun angst en gevoelens van gevaar waren zo intens dat ze het huis verlieten. Het lukte hen pas in 2019 om het te verkopen, voor 400.000 dollar. Hun verlies in geld was opmerkelijk, maar hun morele en psychologische wonden waren groter.

Tot op heden is niet bekend wie de brieven stuurde. Maar, in 2019 vond de politie DNA op een van de brieven en stelde vast dat The Watcher een vrouw moest zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Breslau, N., Wilcox, H. C., Storr, C. L., Lucia, V. C., & Anthony, J. C. (2004). Trauma exposure and posttraumatic stress disorder: a study of youths in urban America. Journal of urban health : bulletin of the New York Academy of Medicine81(4), 530–544. https://doi.org/10.1093/jurban/jth138

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.