Je armen kruisen: negen betekenissen
De meest gebruikelijke betekenis van het kruisen van je armen is om anderen bij je weg te houden. Dit is er echter maar eentje van. Lees verder en je ontdekt er nog acht.
Je armen kruisen: negen betekenissen
1. De zelfknuffel
Je kruist je armen veel vaker in het openbaar dan privé. Bij deze gelegenheden, wanneer je merkt dat je wordt blootgesteld aan anderen, werkt het als een knuffel voor jezelf en biedt het je troost.
Je bedoeling is niet per se om iemand weg te duwen. Eigenlijk wil je je gewoon getroost voelen. Daarom, als je iemand in deze positie ziet, waarom vraag je hem dan niet of hij in orde is? Omdat een zelfknuffel een van de automatische houdingen is die we aannemen als we proberen ons op ons gemak te voelen.
2. Stress verminderen
Als je gestrest bent, is het kruisen van je armen een geweldige manier om je handen op een heel stiekeme manier geruststellend en geruststellend te knijpen.
Het voelen van deze druk kalmeert en stelt je gerust. Het is een soortgelijk gevoel als wanneer je in je handen wrijft. In dit geval heeft het niets te maken met jezelf troosten of anderen weghouden, maar met het verlichten van je angst.
Deze plotselinge beweging duurt maar een paar seconden en geeft je toch een grote emotionele lading. In feite geeft het je lichaam de boodschap om te kalmeren.
3. Jezelf opwarmen
Je denkt misschien vaak dat degene voor je zijn armen over elkaar slaat omdat hij het niet met je eens is. Soms is er echter een veel eenvoudigere situatie. Hij kan het gewoon koud hebben.
Als je je armen kruist omdat je het koud hebt, heb je de neiging om je schouders en het bovenste deel van je rug te spannen. Bovendien kun je je schouders ophalen en ze gespannen houden als een manier om warmte op te wekken en vast te houden.
4. Gevoelens van onzekerheid verbergen
Als je je ongemakkelijk of bedreigd voelt door anderen, zou je dit gebaar kunnen maken als een teken van verdediging.
Bij deze beweging til je je schouders niet op maar duw je ze naar voren en buig je je lichaam een beetje voorover.
5. Extreme angst voelen
Je armen kruisen kan betekenen dat je extreme angst voelt. Inderdaad, gevoelens van grote bezorgdheid zorgen ervoor dat je je armen over je borst kruist om je interne organen te beschermen. Dit betekent dat je beschermd bent.
Je begeleidt deze actie vaak met manipulatieve gebaren. Bijvoorbeeld je gezicht en nek aanraken, je lippen op elkaar drukken en micro-uitdrukkingen van angst tonen.
6. Zelfbeheersing
Vaak kruis je je armen als je boos of overstuur bent. Het is een manier om jezelf in bedwang te houden. Een duidelijk voorbeeld van dit soort ‘zelfknuffel’ doet zich voor bij kinderen wanneer hen wordt gevraagd iets te doen wat ze niet willen doen.
Met dit gebaar sta je jezelf ook toe om ergernis te communiceren zonder een woord te hoeven zeggen. Als volwassene doe je het inderdaad als je je gefrustreerd voelt en op dat moment misschien moeite hebt om jezelf onder controle te houden. Het betekent niet dat je afstand wilt nemen van anderen of een barrière wilt opwerpen.
7. Kracht uitstralen
Weet jij hoe je kracht kunt overbrengen met non-verbale taal? Het gebruik van een houding waarbij je je ellebogen naar buiten steekt en je armen vouwt, suggereert een sterke persoonlijkheid.
Als je je armen kruist, ziet je ribbenkast er groter en robuuster uit. Dit is duidelijker wanneer je je armen over je borst vouwt in plaats van op je zonnevlecht.
8. Jezelf isoleren
Dit is de meestvoorkomende betekenis en wordt het meest geassocieerd met het kruisen van je armen. Inderdaad, je armen op deze manier vouwen betekent dat je je even wilt terugtrekken in een introspectieve staat. Zo creëer je zowel een fysieke als een psychologische barrière tussen jezelf en anderen.
Non-verbale taal is tegenwoordig enorm belangrijk in de samenleving. Toch zijn sommige mensen zich niet bewust van de vele betekenissen die gebaren kunnen hebben. Om deze reden worden ze vaak in de verkeerde zin geïnterpreteerd.
Iemand die zijn armen over elkaar slaat, zoekt mogelijk isolement. Aan de andere kant kunnen ze het gewoon koud hebben. In het eerste geval zal een knuffel niet helpen, maar in het tweede geval wel.
9. Spiegelen
Ten slotte is het mogelijk dat de handeling van het kruisen van je armen verschijnt als een spiegelende reactie op iemand die voor je staat. Sterker nog, als je twee mensen ziet, beide met gekruiste armen, kun je er in de meeste gevallen vanuit gaan dat ze zich empathisch verbonden voelen en emotioneel op elkaar zijn afgestemd.
Je moet echter niet vergeten dat elk mens uniek en anders is. Ook zijn er veel verschillende redenen waarom mensen hun armen kruisen. Om deze reden zou het kunnen dat het gebruiken om jezelf te isoleren niet altijd werkt. Daarom kan het helpen om de kwaliteit van je relaties te verbeteren door iets meer te leren over dit soort lichaamstaal en andere acties eromheen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Bowden V. Lenguaje Corporal: secretos para mejorar la autoestima y las habilidades de comunicación. Babelcube Inc; 2019
- Rebel G. El lenguaje corporal: lo que expresan las actitudes, las posturas, los gestos y su interpretación. EDAF; 2002.
- Corrales N. El lenguaje no verbal: un proceso cognitivo superior indispensable para el ser humano. Revista Comunicación [Internet]. 2011; 20(1): 46-51. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/166/16620943007.pdf