Integratieve psychotherapie

Heb je je ooit afgevraagd waarom je je soms verdrietig, angstig of prikkelbaar voelt zonder te weten waarom? Of waarom je, ondanks je pogingen om bepaalde gedragingen te veranderen, altijd in dezelfde patronen lijkt terug te vallen? Integratieve psychologie zal je helpen deze verschijnselen te begrijpen.
Integratieve psychotherapie
Sofía Gimbert

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sofía Gimbert.

Laatste update: 20 juni, 2023

Integratieve psychotherapie is een therapeutische benadering. Het combineert verschillende psychologische technieken en theorieën om mensen te helpen hun emotionele en psychologische problemen te beheersen.

In plaats van zich te richten op één benadering, zoals cognitieve gedragstherapie of psychodynamische therapie, combineren integratieve psychotherapeuten technieken en strategieën uit meerdere benaderingen. Als zodanig is hun idee om voor elke patiënt een persoonlijk behandelplan op te stellen.

Integratieve psychotherapie is gebaseerd op het idee dat alle therapieën bepaalde zwakke punten hebben. Deze kunnen echter gecompenseerd worden door hulpmiddelen of ideeën uit andere therapeutische benaderingen in te bouwen.

Integratieve psychotherapeuten volgen deze denkwijze in hun beroepsuitoefening. Als zodanig richten ze zich op de patiënt als geheel. Bovendien houden ze rekening met factoren als omgeving, cultuur, context, biologie en psychologie, in plaats van zich alleen te richten op de specifieke symptomen van de patiënt.

“Integratieve psychotherapie erkent dat ieder mens uniek is en dat een persoonlijke benadering van de therapie essentieel is voor succes.”

-Richard Erskine-

.

Vrouw in therapie

De integratie van verschillende benaderingen

Door verschillende benaderingen te combineren zijn integratieve psychotherapeuten in staat om de individuele behoeften van elke patiënt op een effectieve en persoonlijke manier aan te pakken. Hieronder volgen enkele benaderingen die therapeuten vaak integreren in dit soort therapie.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie richt zich op het identificeren en veranderen van negatieve denk- en gedragspatronen. Het kan gecombineerd worden met andere benaderingen. Bijvoorbeeld psychodynamische therapie of humanistische therapie.

Psychodynamische therapie

Bij deze benadering staat het onderzoeken van de onbewuste gedachten en gedragspatronen van de patiënt centraal. Het kan gecombineerd worden met cognitieve gedragstherapie om zowel de bewuste als de onbewuste patronen van de patiënt aan te pakken.

Humanistische therapie

Humanistische therapie richt zich op het begrijpen van het hele individu en zijn vermogen om beslissingen te nemen en problemen op te lossen. Het kan gecombineerd worden met cognitieve gedragstherapie om de negatieve gedachtepatronen van de patiënt aan te pakken. Dit helpt hen een groter zelfbewustzijn te ontwikkelen.

Acceptatie- en commitmenttherapie

Acceptatie- en commitmenttherapie is gericht op het accepteren van de emoties en gedachten van de patiënt en het identificeren van hun waarden. Het kan gecombineerd worden met andere benaderingen om hen te helpen een groter zelfbewustzijn te ontwikkelen. Bovendien helpt het hen een manier te vinden om in overeenstemming met hun waarden te leven.

EMDR therapie

EMDR therapie (Engelse link) richt zich op de identificatie en verwerking van trauma’s en traumatische gebeurtenissen via bilaterale stimulatie. Het kan gecombineerd worden met andere benaderingen om de individuele behoeften van elke patiënt aan te pakken. Het helpt hen ook om trauma-gerelateerde emotionele en psychologische problemen te overwinnen.

Hoe werkt integratieve psychotherapie?

Het primaire doel van integratieve psychotherapie is om patiënten een uitgebreide en persoonlijke benadering van hun emotionele welzijn te bieden. Door hun individuele behoeften aan te pakken, helpt het hen hun emotionele en psychologische problemen op een effectieve en duurzame manier te overwinnen.

Het kan patiënten ook helpen een groter zelfbewustzijn te ontwikkelen . Bovendien verbetert het hun vermogen om met uitdagende situaties om te gaan.

Het combineren van therapieën en psychologische technieken

Zoals we al hebben vermeld, combineren integratieve psychotherapeuten verschillende psychologische therapieën en technieken om gepersonaliseerde behandelplannen voor hun patiënten te maken.

Een integratieve psychotherapeut kan bijvoorbeeld cognitief-gedragstherapeutische technieken gebruiken. Ze helpen een patiënt zijn negatieve gedachtepatronen te identificeren en te veranderen. Ze zullen echter ook humanistische therapietechnieken toepassen. Deze helpen de patiënt een groter zelfbewustzijn te ontwikkelen, zowel van zichzelf als van hun emoties.

De rol van de integratieve psychotherapeut

Door technieken en strategieën uit verschillende benaderingen te gebruiken, in plaats van slechts één, speelt de integratieve psychotherapeut een actieve rol in het behandelproces van elke patiënt.

Deze professionals zijn vaak hoog opgeleid en ervaren in een breed scala aan psychologische benaderingen. Daardoor zijn ze in staat om voor elke patiënt een persoonlijke aanpak op maat te maken.

Man in therapie

Wat kun je verwachten van integratieve psychotherapie

Tijdens een sessie integratieve psychotherapie werkt de therapeut aan een interventie die gericht is op jouw individuele behoeften. Dit kan een combinatie inhouden van verschillende psychologische therapieën en technieken om je te helpen je emotionele en psychologische doelen te bereiken.

De therapeut kan je vragen stellen over je verleden, je relaties en je huidige denk- en gedragspatronen. Dit zal je helpen je emotionele en psychologische problemen beter te begrijpen. Je kunt ook werken aan praktische oefeningen. Die helpen je een groter zelfbewustzijn te ontwikkelen. Bovendien helpen ze je bij het veranderen van eventuele maladaptieve denk- en gedragspatronen.

Samengevat is integratieve psychotherapie een therapeutische benadering. Het combineert verschillende psychologische technieken en theorieën om mensen te helpen hun emotionele en psychologische problemen te overwinnen.

Door de individuele behoeften van elke patiënt aan te pakken en verschillende benaderingen te combineren, bieden integratieve psychotherapeuten effectieve en persoonlijke behandelplannen. Ze helpen patiënten emotioneel en psychologisch welzijn te bereiken.

Daarom, als je op zoek bent naar een meer uitgebreide en gepersonaliseerde behandelingsaanpak voor je emotionele en psychologische problemen, kan integratieve psychotherapie een optie zijn om te overwegen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Feltham, C. (2010). Psicoterapia integradora: enfoques y cuestiones. Sage Publications.
  • Norcross, J. C., & Goldfried, M. R. (2005). Handbook of psychotherapy integration. Oxford University Press.
  • Prochaska, J. O., & Norcross, J. C. (2018). Systems of psychotherapy: A transtheoretical analysis. Oxford University Press.
  • Stickgold, R. (2002). EMDR: Un mecanismo de acción neurobiológico putativo. Revista de psicología clínica , 58 (1), 61-75.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.