Ik houd van mensen die op tijd komen

Ik houd van mensen die op tijd komen

Laatste update: 31 december, 2016

De tijd draagt ons door onze jeugd en onze onvervulde dromen en geeft structuur aan onze dagen. We maken gebruik van de tijd om onze verplichtingen in te delen en waarde te hechten aan onze prioriteiten.

We weten dat het niet altijd mogelijk is om onze tijd in te delen zoals we graag zouden willen. Soms zouden we bijvoorbeeld wat meer tijd willen hebben voor onze kinderen en wat minder tijd op ons werk door hoeven te brengen. Wanneer we echter onze verplichtingen op ons werk achterwege laten, kunnen we het hebben over de tijd die we kunnen besteden aan de mensen die veel voor ons betekenen en dit is vrij relatief.

Voor iets dat belangrijk voor je is bestaat er geen tijd. Het edele hart is in staat dingen prioriteit te geven aan de hand van hun essentie, hun natuurlijke goedheid.

Veel ouders verwaarlozen hun kinderen wanneer ze hen nodig hebben. Veel mensen ervaren de lege ruimtes die ooit gevuld werden door vrienden waarvan ze dachten dat ze hun zielsverwanten waren, maar die plotseling niet meer op tijd kwamen op momenten dat ze hen nodig hadden.

In werkelijkheid gaat het er natuurlijk niet alleen om dat je stipt bent. Het gaat erom dat je wederkerigheid biedt en dat je je ervan bewust bent dat anderen jou soms echt nodig hebben. En soms is het niet genoeg om er alleen maar te zijn; het is belangrijk dat je werkelijk aanwezig bent, met warmte en openheid. Niet alleen omdat je je verplicht voelt.

Soms betekent een gebrek aan tijd een gebrek aan interesse

Klaprozen

Mensen hebben dagelijkse verplichtingen en we moeten ons dan ook allemaal realiseren dat het niet altijd mogelijk is om alles te laten vallen om er te zijn voor iemand anders. Het is belangrijk om dit goed te begrijpen. Er zijn echter ook momenten waarop je heel goed kunt inschatten of iemand werkelijk geen tijd heeft of dat het eerder te maken heeft met een gebrek aan interesse.

Vriendschappen gaan kapot om twee redenen: wanneer iemand verteerd wordt door zelf-interesse of wanneer opdagen slechts een snelle overstap is die wijst op een gebrek aan interesse.

We zijn er zeker van dat je dit zelf ook weleens hebt meegemaakt. Daarnaast moeten we echter niet vergeten dat het ons zelf op een gegeven moment ook kan overkomen dat we geen behoefte meer hebben om tijd te investeren en interesse te tonen in iemand die ineens minder belangrijk voor ons lijkt te zijn, iemand die niets positiefs aan ons en ons leven bijdraagt.

Een positieve relatie waarin tijd ware betekenis krijgt is samengesteld uit drie principes:

Het principe van wederkerigheid

Ik investeer tijd in de mensen die deel uitmaken van mijn kern, de mensen die mijn identiteit verrijken en mij opwinding en positieve lessen bieden die mijn persoonlijke groei bevorderen.

Wederkerigheid houdt in dat je weet hoe je om moet gaan met mensen die jou goed behandelen en de verplichting om evenveel te geven als je krijgt. Wederkerigheid is ook gebaseerd op erkenning. Ik erken dat mijn familie een belangrijke steunpilaar is in mijn leven en ik besteed tijd aan mijn familieleden omdat ze dit verdienen en omdat ik van ze hou.

In het geval van wederkerigheid is er geen sprake van egoïsme, maar juist van gevoelens die vanuit vrije wil worden gegeven omdat ze een deel van ons uitmaken. Het is een innerlijke kracht die er niet alleen voor zorgt dat we op tijd komen, maar die ons ook helpt aanvoelen wanneer iemand ons nodig heeft.

Het principe van oprechtheid

Wat ik bied is echt. Niemand dwingt mij of manipuleert mij om mijn eigen dingen te laten vallen zodat ik aan iemand anders zijde kan staan. Ik doe dit omdat de onzichtbare draad die mij met andere mensen verbindt net een slagader is die mij vooruit duwt en mij begeleidt.

Oprechte mensen gaan volledig bewust door het leven en weten heel goed wat ze willen en welke mensen deel uit zouden moeten maken van hun leven. Het goede aan jezelf omringen met oprechte mensen is dat je er dan altijd vanuit kunt gaan dat hetgeen deze mensen doen en zeggen waar is. Voor deze mensen bestaan bedrog en egoïsme namelijk niet. Ze weten wie ze zijn en wat ze willen in het leven. Oprechtheid is een waarde die bijdraagt aan het opbouwen van positieve relaties.

Vriendschap

Het principe van vrijheid

Geen enkele relatie, of het nu gaat om de relatie tussen partners, vrienden of familieleden, kan in stand worden gehouden door middel van dwang. Als we ervoor kiezen om tijd in iemand te investeren, dan zou deze keuze gebaseerd moeten zijn op volledige vrije wil, omdat we dit echt wilde doen, omdat we onszelf op dat moment zo voelden.

Een vriendschap is iets dat jou de kans geeft om jezelf te zijn. Een goede ouder is een ouder die zijn kind de vrijheid geeft om zijn eigen weg te kiezen wanneer hij hier klaar voor is.

Alles wat je niet vanuit vrije wil doet, is niet oprecht. Wanneer iemand ons belt omdat hij ons nodig heeft en we het gevoel hebben alsof we gedwongen worden of indirect gechanteerd worden, dan zullen we nooit vrijwillig aan zijn zijde staan. We zullen nooit een oprechte hechte band hebben met iemand die ons probeert te controleren.

Jij hebt het recht om volledig zelf te bepalen waar je je tijd in investeert. Dit is iets dat je zelf moet inschatten vanuit je hart. Je hoeft jezelf echter nooit slecht te voelen omdat je geen tijd hebt besteed aan iemand die dit niet verdiende. Leef volledig je eigen leven en laat anderen jou geen pijn doen of je chanteren.

We komen altijd op tijd wanneer we echt van iemand houden en wanneer we iemand oprecht nodig hebben. Dit doen we omdat we, wanneer iemand belangrijk voor ons is, kunnen voelen wanneer deze persoon ons nodig heeft zonder dat hij dit überhaupt hoeft uit te drukken.

Oprechte genegenheid heeft geen woorden nodig en geen enkele afstand is te groot om twee harten die altijd in hetzelfde ritme kloppen bij elkaar te brengen.

Samen ZIjn

–Afbeeldingen met dank aan Pascal Campoin en Christian Schloe–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.