Het leven is geweldig als je er niet bang voor bent

Het leven is geweldig als je er niet bang voor bent

Laatste update: 11 december, 2016

Irrationele angst doet zich op meerdere momenten in ons leven voor. Het kan ons ervan weerhouden van elk moment van ons leven te genieten. Irrationele angst maakt onze relaties met anderen ingewikkelder en zorgt ervoor dat onze lichamelijke en mentale gezondheid achteruitgaat.

Waar komen deze angsten eigenlijk vandaan? Ze komen ongetwijfeld uit onszelf. We beschikken over het vermogen om onszelf te pijnigen over problemen die eigenlijk niet bestaan en om onszelf te kwellen met problemen waar geen oplossing voor bestaat.

Angst is noodzakelijk in het leven. Het is namelijk een natuurlijke reactie op tegenslag en mogelijk gevaar. We geven deze reactie echter vaak veel meer aandacht dan hij verdient.

“Een man die angst voelt in de afwezigheid van gevaar, verzint gevaren om zijn angst te rechtvaardigen.”

-Alain-

Angst kan je leven overnemen

Wanneer we toegeven aan angst, gaan we uiteindelijk door het leven als marionetten die bestuurd worden door de omstandigheden die ons omringen.

Gedomineerd worden door angst betekent dat je jezelf kwijtraakt. Je komt dan niet meer vooruit op het pad dat naar jouw dromen en wensen leidt. Het is een energie die onze wilskracht verlamt.

Hoe kunnen we angst tegengaan? Het is belangrijk om angst niet te voeden of vermijden door ervan weg te rennen. Op het moment dat we onze angsten onder ogen komen, gaan we deze angsten tegen en beroven we ze van hun macht.

Het moment dat we onze angsten hun eigen plek in laten nemen, kunnen we echter volledig in elkaar storten, waardoor we geen stap vooruit durven zetten, zelfs niet wanneer we geconfronteerd worden met belangrijke problemen als liefde, eerlijkheid en ons eigen welzijn. Uiteindelijk krijgen onze angsten dan controle over onze beslissingen en onze wilskracht en vergeten we dat het in het leven voornamelijk belangrijk is om het leven te beleven en ervaren.

“De liefde verdrijft angst en tegelijkertijd verdrijft angst juist de liefde. En niet alleen liefde, angst verdrijft ook intelligentie, vriendelijkheid en ideeën van schoonheid en waarheid en het enige dat overblijft is een stille wanhoop. Uiteindelijk kan angst zelfs menselijkheid zelf uit een man verdrijven.”

-Aldous Huxley-

Gezicht

Onze angsten onder controle houden

We weten dat sommige angsten irrationeel zijn en niet overeenstemmen met de realiteit. Toch denken we dat we niet aan deze angsten kunnen ontkomen, waardoor we eraan bezwijken en simpelweg ons lot accepteren.

We creëren zo een soort angst in onszelf. We moeten weten hoe we dit soort krankzinnige angsten kunnen herkennen en begrijpen, zodat we er achter kunnen komen wat voor invloed ze op ons leven hebben en welke belangrijke dingen we mislopen door deze angsten niet onder ogen te komen.

De gevolgen van irrationele angsten zijn:

  • We raken verlamd, zonder te weten hoe we moeten reageren wanneer we geconfronteerd worden met een belangrijke situatie.
  • We blijven waakzaam, omdat we, op basis van onze verbeelding, bang zijn voor wat er misschien kan gebeuren.
  • We zetten veel dingen die belangrijk voor ons zijn en waar we van genieten aan de kant, omdat we denken dat we de situatie waar we bang voor zijn niet aankunnen.
  • Door de dingen waar bang voor zijn niet te confronteren, verliezen we onze kijk op dingen die erg belangrijk voor ons zijn.

Wanneer we deze irrationele angsten analyseren, erachter proberen te komen waar ze ons voor beschermen, waar ze op zijn gebaseerd en hoe ze nuttiger voor ons kunnen zijn, zetten we een zeer belangrijke stap.

Een nieuwe wereld aan mogelijkheden

Wanneer we bepaald hebben om onze angsten onder ogen te komen, om ze in twijfel te trekken en ze proberen te begrijpen, betreden we een nieuwe wereld aan mogelijkheden.

Leven

Alles kan geweldig zijn wanneer je niet bang bent om te leven. Er duiken steeds meer ervaringen op in ons leven en we beginnen te genieten van alles dat binnen ons bereik ligt.

We hebben geen controle over wat er om ons heen zal gebeuren. We hebben echter wel controle over de manier waarop we zullen reageren wanneer we geconfronteerd worden met de verschillende situaties die zich in ons leven voor zullen doen.

Wanneer we in staat zijn dit te begrijpen en deze kennis in de praktijk te brengen, zullen we beter in staat zijn lief te hebben en onze dromen de vrije loop te laten. Hierdoor zullen we zelf de ware heersers over ons eigen geluk worden en het verloop van ons leven in eigen handen nemen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.