Doorbreek de cirkel van irrationele angst

Doorbreek de cirkel van irrationele angst

Laatste update: 19 oktober, 2016

Wie is er nu nog nooit bang geweest? Angst is een volkomen normale reactie die ons waarschuwt voor gevaar en ervoor zorgt dat onze overlevingsinstincten geactiveerd worden.

Wanneer dit gevoel echter ongegrond ontstaat, wordt het irrationeel en kan het ervoor zorgen dat we geïmmobiliseerd raken. Dit noemen we ‘irrationele angst’.

“Geef niet op, geef alsjeblieft niet toe, ook al is de kou brandend, ook al is de angst bijtend, ook al gaat de zon onder en gaat de wind liggen.”

-Mario Benedetti-

Als je last hebt van deze vorm van irrationele angst, dan is het belangrijk om hier een oplossing voor te vinden; verspil niet nog meer tijd van je leven door verlamd te zijn door angst.

We kunnen onszelf niet laten leiden door angst. We mogen niet toestaan dat onze angst meer macht over ons heeft dan wij zelf. Lees daarom dit artikel om erachter te komen hoe je angst uit je leven kunt bannen.

Wees niet bang voor angst

Om angst te overwinnen, moeten we als eerste erkennen dat we bang zijn. Alleen wij zelf kunnen onze eigen angst confronteren. Niemand kan onze angst voor ons overwinnen. Door onze angst onder ogen te komen, kunnen we ook sterker en beter bestand worden tegen angst in de toekomst.

Van elke uitdaging, elke nieuwe situatie word je bang, maar is dit geheel slecht? Helemaal niet. Angst zorgt ervoor dat we wakker blijven, het spoort ons aan om onszelf uit te dagen en om grotere stappen te nemen.

Hoe kunnen we onze angst voor angst tegenhouden? Met behulp van deze tips:

  • Heb vertrouwen in jezelf en in je mogelijkheden om je angsten onder ogen te komen.
  • Vervang angst voor positieve emoties.
  • Handel sneller dan je angst, sta niet toe dat je angst jou verlamt.
  • Zie angst als een kans om te leren hoe je iets nieuws kunt overwinnen.

Deze tips zijn slechts enkele suggesties. Je moet zelf kiezen welke tip je het meest behulpzaam vindt en deze tip toepassen om je te helpen de cirkel van angst waar je in vast zit te doorbreken.

We weten heel goed dat overal iets positiefs uit voorkomt. Irrationele angst is niet per se slecht, maar het kan je helpen om je reactie op angst te veranderen.

Als je ergens bang voor bent, uit dit dan! Dit zal je namelijk helpen om deze angst te erkennen, om er op een nieuwe manier naar te kijken en het gemakkelijker te overwinnen. Ga er niet vanuit dat dit onmogelijk is. Probeer het gewoon eens…

“Ken jezelf, accepteer jezelf, loop op jezelf vooruit.”

-Thomas van Aquino-

Vertrouwen hebben in je mogelijkheden en het hebben van positieve gedachten zal je helpen om met je irrationele angsten die jou ervan weerhouden welzijn te bereiken in je leven om te gaan.

Kijk angst recht in de ogen

Alleen wij zelf kunnen onze angst erkennen en bereid zijn om te vertrouwen op ons eigen vermogen om deze angst te overwinnen. Daarom is het tijd dat we onze angsten recht in de ogen kijken. Je ogen sluiten voor je angst zal er niet voor zorgen dat deze angst verdwijnt. Het is een reactie die in ons allemaal opkomt, maar die in feite volkomen nutteloos is.

Irrationele Angst

Denk maar eens aan toen je klein was en hoe vaak je wel niet bang was voor iets in je kamer. Waarom knijp je je ogen dicht en verstop je jezelf onder de dekens? Denk je dat iets niet bestaat als je het niet kunt zien?

Deze gedachte zorgt ervoor dat we de situatie negeren en dat we verwachten dat hij vanzelf zal worden opgelost.

“We zijn niet meer bang voor hetgeen we leren kennen.”

-Madame Curie-

Helaas doen we dit niet altijd. Angst recht in de ogen kijken is hetgeen ervoor zal zorgen dat we de angst kunnen overwinnen. Om iets te overwinnen moeten we namelijk eerst weten wat het is.

Stel jezelf ook eens de volgende vraag: Wil je leven in angst of wil je deze angst nu meteen volledig uitschakelen?

Als je wilt dat angst volledig uit je leven verdwijnt of tenminste wilt weten hoe je er mee om kunt gaan wanneer het zich voordoet, dan moet je in eerste instantie leren om er niet meer voor weg te rennen.

Als je op de vlucht slaat voor angst, dan zal het je de rest van je leven blijven achtervolgen. Net als met veel andere dingen in ons leven, zal er ook in dit geval een tijd komen waarin we geen zin meer hebben om te rennen en zo’n genoeg hebben van al dat geren dat we bepalen om stil te staan en ons om te draaien om datgene waar we aan willen ontsnappen onder ogen te komen.

Confronteer je angsten en je zult zien dat ze helemaal niet zo krachtig zijn als jij je al die tijd voorstelde. Als je voelt dat je overweldigd wordt door je angsten, luister er dan eens na! Door bekend te worden met je angsten en erop te reflecteren, kun je leren om deze angsten aan te pakken en op te lossen.

Kijk angst recht in de ogen en sta niet toe dat je er bang van wordt. Jij bent sterker dan je angst. Vertrouw jezelf en geloof in je eigen mogelijkheden. Laat jezelf niet uit het veld slaan!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.